Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przestrajanie telewizora - na czym polega?

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:
Przestrajanie telewizora - na czym polega?

Postautor: Sławek5 » 31 mar 2006, o 15:21

Na czym polega przestrajanie telewizora przywiezionego z Niemiec???

Sąsiadka poprosiła mie, czy jej nie zrobię tego, a ja nie miałem nigdy okazji robic takich rzeczy.

Nie chce iśc do serwisu bo jest nieopłacalne, a mi sąsiadce też niewypada odmówić???

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 31 mar 2006, o 17:58

O ile pamiętam różnią się czestotliwością różnicową fonii. U nas jest 6,5MHz, zaś w Niemczech 5,5 MHz.

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 31 mar 2006, o 18:33

A może wiesz jak się to robi.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 31 mar 2006, o 19:55

Wróżymy, wróżymy...
Jaki to telewizor? Nawet mój wszechwiedzący ogórek do drzwi tego nie wie :cry:

Awatar użytkownika
waldek
-
-

Postautor: waldek » 3 kwie 2006, o 18:08

O ile pamiętam różnią się czestotliwością różnicową fonii. U nas jest 6,5MHz, zaś w Niemczech 5,5 MHz.
dokładnie tak!
są dwie metody przestrajania:
kupujesz w sklepie elektronicznym płytke fonii równioległej i razem z nią będzie mały opis co i jak...
albo kupujesz generator 1MHz (taniej) i jego wyjście podpinasz do jednej ze skrajnych końcówek filtra 5,5 MHz.. do kórej można ustalić eksperymentalnie....
pierwsza metoda jest duzo bardziej elegancka, i często konieczna gdy tv chodzi z telewizją kablową... bardziej szczegółowego opisu podać nie mogę, bo różne płytki róznią się czasami sposobem podłączenia, ale zawsze jest to bardzo proste i zawsze opisane na świstku dołaczonym do płytki...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 kwie 2006, o 20:26

Wróżymy, wróżymy...
Jaki to telewizor? Nawet mój wszechwiedzący ogórek do drzwi tego nie wie :cry:
Powiedział co wiedział... jeszcze raz zobaczę taki post i kasacja z ostrzeżeniem, dosyć już...

Może napisz nam jaka fonia do jakiego TV, bo może mi i innym przyda się Twoja wskazówka.

P.S. Najprosciej zastosowac fonię równoległą lub jeszcze lepszą RYMI - lepsza do kablówki, nie zatyka się przy silnym sygnale.

Proszę poczytać:

1. http://www.rymi.pl/zasady.htm

2. http://www.rymi.pl/fonia_rownolegla.htm

3. http://www.rymi.pl/fonia_rymi.htm

tomek_j
-
-

Postautor: tomek_j » 4 kwie 2006, o 07:19

No to prawda - żeby cokolwiek słyszeć, to trzeba zmienić częstotliwośc różnicową fonii i najprościej tak zwana fonią równoległą. Jeżeli to telewizor stereo, to trzeba dodać dekoder Nicam, bo w Niemczech jest system A2.

Tom27
-
-

Postautor: Tom27 » 4 kwie 2006, o 15:35

Wszystko się zgadza faktycznie jest to fonia równoległa. Nie mam zamiaru się tutaj mądrzyć, bo moja wiedza na ten temat jest słaba, ale chciałem tylko dodać, że nie na każdej fonii jest wszystko opisane. Owszem, który pin jest, do czego ale nie bardzo jest jak to podłączyć w samym telewizorze i w jaki sposób odnaleźć dane sygnały. Tak przynajmniej było w moim przypadku. Na płytce fonii są cztery piny dwa to zasilanie i z tym nie ma żadnego problemu. Dwa pozostałe to sygn. we i wyj i tu może być mały problem, jeśli nie jesteś oblatany w tematyce TV. Moje zdanie na ten temat to kupić fonię, zobaczysz, co jest w ogóle napisane lub nie. Na podstawie tych informacji spróbuj odszukać sygnały w TV, jeśli będziesz miał problem to na pewno tu na forum ktoś się znajdzie i pomoże. Tyle, że będziesz już wiedział, jaką fonie masz jak wygląda TV i na podstawie tych informacji na pewno coś zdziałamy. A skoro już jesteśmy w tym temacie to może ktoś wie, dlaczego po dołączeniu fonii do TV czasami głos bardzo charczy szczególnie, kiedy jest dużo białego. Odbieram sygnał z kablówki a fonie montowałem sobie sam. Na wielu kanałach jest ok. problem jest głównie na TVN Turbo.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 kwie 2006, o 16:00

"In" fonii równoległej podłączamy do nóżki "IF" w głowicy, a "OUT" podłączamy do jednej z nóżek filtra SFE 5.5Mhz.
Może podaj dokładny model TV, to będzie nam łatwiej zlokalizować to wszytsko.

[ Dodano: 04-04-2006, 17:42 ]
A skoro już jesteśmy w tym temacie to może ktoś wie, dlaczego po dołączeniu fonii do TV czasami głos bardzo charczy szczególnie, kiedy jest dużo białego. Odbieram sygnał z kablówki a fonie montowałem sobie sam. Na wielu kanałach jest ok. problem jest głównie na TVN Turbo.
Może trzeba jakoś dostroić tymi filtrami co tam są ? Próbowałeś coś ?

bkrukl
-
-

witam

Postautor: bkrukl » 16 lut 2009, o 18:47

mam podobny problem. moja głowica to thomson 5045e. telewizor firmy mark z zagranicy. filtr mam firmy MJM ale niestety brak opisu co gdzie podłączyć. in chyba pod if... tylko ze w głowicy jest if1 oraz if2... masa to obydowa głowicy oczywiscie. a zasilanie skąd??? i gdzie to out przylutować???

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 lut 2009, o 21:22

Witam.

IN fonii podłącz do IF1 - jak nie zadziała to IF2

Zasilanie 12V znajdź gdzieś na płycie głównej np. w okolicach głowicy - miernikiem znajdziesz punkt do którego przylutujesz +12V fonii.

Out "na czuja" podłącz do którejś z nóżek filtra SFE 5.5

Tak on wygląda:

Obrazek

Podłącz tak na początek - nie zawsze to działa, ale od czegoś trzeba zacząć ;)

Dla uzupełnienia:

Obrazek

bkrukl
-
-

Postautor: bkrukl » 23 lut 2009, o 21:55

tyle że u mnie ten filtr jest bodajże w kości jakiejś wsadzony... nie ma takiego luzem tylko trzeba to podłączyć do jednej z nóżek tego scalaka. niestety nazwa scalaka zatarta...:( nie da się odczytać.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”