w samochodzie calosc grala calkiem zacnie ( po 1 kanale na glosniki w tylniej polce i 2 kanaly zmostkowane na tube ) problem kabli mam rozwiazany poprostu wyciagne te z samochodu ( komplet kosztowal jakies 150zł ) Zasilanie : ? czytalem cos o zasilaczu komputerowym jednak moja wiedza i umiejetnosci raczej nie pozwola na zrobienie czegos takiego
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz samochodowy i tuba pod Kompa ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam was forumowicze
widzialem na forum duzo podobnych tematow jednak zaden nie odpowiadal dokladnie mojemu problemowi
A wiec problem jest taki ze mialem w samochodzie sprzet audio ( 4 glosniki ,tube , radio i wzmacniacz ) samochod ulegl wypadkowi i idzie do kasacji wiec raczej audio juz sie w nim nie przyda
i teraz pytanie ? jak podlaczyc wzmaka i tube pod kompa ? Wzmacniacz 4 kanalowy 4x 250 wat . Moze nie najwyzszych lotow przynajmniej mi ta firma nie jest znana TWISTER TW-1000 ( kosztowal mnie on jakies 3 miesiace temu okolo 400zł >Wzmacniacz< ) pod to tuba JBL CS 1204T ( 250RMS )
w samochodzie calosc grala calkiem zacnie ( po 1 kanale na glosniki w tylniej polce i 2 kanaly zmostkowane na tube ) problem kabli mam rozwiazany poprostu wyciagne te z samochodu ( komplet kosztowal jakies 150zł ) Zasilanie : ? czytalem cos o zasilaczu komputerowym jednak moja wiedza i umiejetnosci raczej nie pozwola na zrobienie czegos takiego
co z zasilaczami 13V ? znalazlem na allegro cos takiego ? >Zasilacz< jednak jego rozmiar nie budzi mojego zaufania ( w samochodzie na postoju nie mozna bylo sluchac zbyt glosno muzyki bo wszystko gaslo - kondensatora nie zdazylem juz kupic
) jakies innne propozycje ? bede bardzo wdzieczny za kazda pomoc . pozdrawiam
w samochodzie calosc grala calkiem zacnie ( po 1 kanale na glosniki w tylniej polce i 2 kanaly zmostkowane na tube ) problem kabli mam rozwiazany poprostu wyciagne te z samochodu ( komplet kosztowal jakies 150zł ) Zasilanie : ? czytalem cos o zasilaczu komputerowym jednak moja wiedza i umiejetnosci raczej nie pozwola na zrobienie czegos takiego -
janek11389
- -

Witam! Zakładając teoretycznie, że faktycznie ten wzmacniacz ma 4 x 250W czyli 1kW, no to masz poważny problem żeby to zasilić dwunastoma woltami. Sprawność wzmacniacza jest 75%, sprawność dobrej przetwornicy też nie więcej, to wychodzi na to, że do zasilania tego potrzebujesz jakieś 1,5kW, co na przeliczenie prądowe daje jakieś 125A poboru z akumulatora lub z zasilacza! To może zamiast oglądać się za takim zasilaczem do łolkmena, to może lepiej od razu rozejrzyj się za starą spawarką i ją przerobić na zasilacz!
Może żeby było prościej, to sprawdź, jaki bezpiecznik siedzi na kablu zasilającym ten wzmacniacz, po wartości jego, można się z grubsza zorientować, jaka jest faktycznie moc tego wzmacniacza, no, bo chyba nie uwierzyłeś, że on ma faktycznie 1kW?
Pozdrawiam
Może żeby było prościej, to sprawdź, jaki bezpiecznik siedzi na kablu zasilającym ten wzmacniacz, po wartości jego, można się z grubsza zorientować, jaka jest faktycznie moc tego wzmacniacza, no, bo chyba nie uwierzyłeś, że on ma faktycznie 1kW?
Pozdrawiam
witam
hmmm nawet nie liczylem na to ze ten wzmak ma 1000 wat poprostu zamiast tego wzmacniacza moglem kupic magnata 2x250 wat a zalezalo mi na 4 a nie dwoch kanalach
na kablu + w samochodzie obok akumulatora mialem zamontowany bezpiecznik caliber oznaczenie na nim 5AG4CA a na samym wzmacniaczu jest bezpiecznik z ocnaczeniem 40 ? w zasadzie i tak nie wiem co to znaczy
hehe pomoglo to w czyms ?
Widze ze chetnych do pomocy na tym forum nie zbyt wielu
Musialem sobie jakos poradzic i z pomoca kolegi uruchomilismy ten sprzet
poki co nie mam na co narzekac nic sie nie grzeje a zasilacz ( uzylismy tego z kompa ) ,wzmacniacz i tuba wytrzymuja maxymalne obciazenie jakie moge im w domu zapodac ( pod to podlaczone sa glosniki logitech z-2300 ) Jesli ktos bedzie mial taki problem jak ja lub podobny to piszcie ja uczac sie na swoich bledach chetnie pomoge
pozdro
Wzmacniacz samochodowy i tuba pod Kompa
Witaj i jak z tym zasilaczem? trzeba coś przerobic? bo ja tez mam taki pomysł
Nikt wam nie odpisał, bo nikomu nie chce się wałkować tego samego tematu po raz n. Trzeba użyć wyszukiwarki forum i poświęcić kilka chwil na znalezienie tego co was interesuje.
Jeśli chodzi o zasilacz ATX to nic nie trzeba przerabiać, po prostu w złączu zasilania płyty głównej trzeba zewrzeć/zmostkować zielony kabel z czarnym inaczej zasilacz nie ruszy.
Podpiąć sprzęt pod gałąź 12V i gotowe. Dla mnie i tak nie jest to zbyt szczęśliwe rozwiązanie, bo pewnie przy większych wysterowaniach wzmacniacza zasilacz będzie się wyłączał - zabezpieczenie? ;)
Jeśli chodzi o zasilacz ATX to nic nie trzeba przerabiać, po prostu w złączu zasilania płyty głównej trzeba zewrzeć/zmostkować zielony kabel z czarnym inaczej zasilacz nie ruszy.
Podpiąć sprzęt pod gałąź 12V i gotowe. Dla mnie i tak nie jest to zbyt szczęśliwe rozwiązanie, bo pewnie przy większych wysterowaniach wzmacniacza zasilacz będzie się wyłączał - zabezpieczenie? ;)
Wzmacniacz samochodowy i tuba pod Kompa
ja sie boje ze sprzet spale... bo zasilacz to nic... ale tuba