Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Iskrownik,

Szarak
-
-
Iskrownik,

Postautor: Szarak » 30 sty 2009, o 23:45

Witam! Jestem nowy na forum, jako jest to jedno z większych jakie znalazłem, zadaje to pytanie tutaj. Z góry uprzedzam, iż jestem osobą, która nie siedzi w temacie elektroniki na co dzień, lecz jakieś tam podstawy zrozumiem, postaram się przedstawić mój problem w sposób jaki potrafię najlepiej :)

Interesuje mnie jak można zbudować urządzenie wytwarzające iskrę, która przeskoczy na odległość 1 cm, może nawet dwóch (szczyt marzeń :)) i będzie na tyle mocna, aby można było użyć długiego przewodu, którym owy ładunek będzie "lecieć".

Kiedyś używałem przerobionego czegoś takiego - http://allegro.pl/item536851551_niezawo ... tanio.html . Lecz często się psuje to to i jest słabe. Chciałbym się np. też dowiedzieć jak można zbudować układ jaki jest w środku tego urządzonka i na jakiej zasadzie działa. :) (Jak ktoś będzie chciał mogę wstawić zdjęcia tego co jest w środku, bo jakieś resztki jeszcze mi z tego zostały.)

Pozdrawiam Szarak.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”