dostałem ta płytę ale po włączeniu jedna dioda jest czerwona
jest to jakaś dioda 5 v
ta z lewej jest zielona -ona jest od pawer
mam też płytę Epox 8kha+ ale jest taki problem że trzeba przelutować soket
na procesor ale płyta sprawna
lecz nie wiem jak wylutować ten soket to nie płyta z procesorem 486 gdzie wystarczyła mi normalna lutownica kolbowa 40 w
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięABIT NF7 socket A
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam.
Co do EPOXA to:
Szczerze? Odpuść sobie, bo wylutowanie gniazda procesora w domowych warunkach graniczy chyba z cudem jeśli w ogóle jest wykonalne - to pierwsza sprawa.
Druga sprawa to taka - czy to się w ogóle opłaca? Chyba nie...
Jeśli chcesz, to oddam Ci taką płytę po kosztach wysyłki, bo u mnie leży i z tego co pamiętam jest jeszcze sprawna, ale nie do końca... Tzn. musiałbyś ze swojej płyty przelutować kondensatory elektrolityczne i gniazdo zasilania, bo w mojej jest nadpalone - działa, ale lepiej wymienić.
I co dalej?dostałem ta płytę ale po włączeniu jedna dioda jest czerwona
jest to jakaś dioda 5 v
ta z lewej jest zielona -ona jest od pawer
Co do EPOXA to:
Szczerze? Odpuść sobie, bo wylutowanie gniazda procesora w domowych warunkach graniczy chyba z cudem jeśli w ogóle jest wykonalne - to pierwsza sprawa.
Druga sprawa to taka - czy to się w ogóle opłaca? Chyba nie...
Jeśli chcesz, to oddam Ci taką płytę po kosztach wysyłki, bo u mnie leży i z tego co pamiętam jest jeszcze sprawna, ale nie do końca... Tzn. musiałbyś ze swojej płyty przelutować kondensatory elektrolityczne i gniazdo zasilania, bo w mojej jest nadpalone - działa, ale lepiej wymienić.
zmiana soketu 462
witam
jestem w trakcie wymiany soketu pod procesor jak mi się uda to fotki zamieszcze.
jestem w trakcie wymiany soketu pod procesor jak mi się uda to fotki zamieszcze.
wylutowanie podstawki
witam
ze starej płyty głównej wziołem i rozebrałem podstawkę pod procesor
najpierw rozbieramy podstawkę na dwie części,pózniej ściągamy tą część ktura jest na płycie ze szpilkami tylko ostrożnie żeby nic nic nie połąmać na płycie powinny zostać tylko szpilki ze podstawki .
teraz wyjmujemy wszystkie szpilki od podstawki używajac lutownicy na ścieżki nie patrzymy ta płyta jest do wyrzucenia.
teraz bierzemy nasza sprawna płytę i robimy to samo tylko pinceta urywamy szpilki .
jak mamy urwane szpilki to najtrudniejsza teraz czynność musimy wszystko zalać kalafonią tylko cienka warstwa ja pokruszyłę kalafonie i delikatnie żeby nie zniszczyć wszystkiego przejechałem lutownicą .
najtrudniejsze co teraz bedzie to odsysanie cyny od każdego z oczek ja mam trudniej bo nie posiadam grotu 1 mm(moja lutownica to jest kolbowa i ma 40 wat)i zwykły odsysacz do cyny.
puznie j trzeba zmyć denaturatem kalafonie i zobaczyc pod światło czy wszystkie oczka są wylutowane.
nie z każdą podstawką można tak zrobić ja robię właśnie płytę EPOX-8KHA+
jeżeli ktoś ma inny pomysł to chętnie poczytam może jest i łatwiejszy sposób ja się już meczę z płytą 4 dzień i mam połowę wylutowane.
zastanawiam się nad lutownicą :
1.SP-MINI20 Minilutownica grzałkowa 8W ,12V Solder Peak
2.WEL.WM15L Lutownica grzałkowa 15W Weller
lutownice dostępne w TME
ze starej płyty głównej wziołem i rozebrałem podstawkę pod procesor
najpierw rozbieramy podstawkę na dwie części,pózniej ściągamy tą część ktura jest na płycie ze szpilkami tylko ostrożnie żeby nic nic nie połąmać na płycie powinny zostać tylko szpilki ze podstawki .
teraz wyjmujemy wszystkie szpilki od podstawki używajac lutownicy na ścieżki nie patrzymy ta płyta jest do wyrzucenia.
teraz bierzemy nasza sprawna płytę i robimy to samo tylko pinceta urywamy szpilki .
jak mamy urwane szpilki to najtrudniejsza teraz czynność musimy wszystko zalać kalafonią tylko cienka warstwa ja pokruszyłę kalafonie i delikatnie żeby nie zniszczyć wszystkiego przejechałem lutownicą .
najtrudniejsze co teraz bedzie to odsysanie cyny od każdego z oczek ja mam trudniej bo nie posiadam grotu 1 mm(moja lutownica to jest kolbowa i ma 40 wat)i zwykły odsysacz do cyny.
puznie j trzeba zmyć denaturatem kalafonie i zobaczyc pod światło czy wszystkie oczka są wylutowane.
nie z każdą podstawką można tak zrobić ja robię właśnie płytę EPOX-8KHA+
jeżeli ktoś ma inny pomysł to chętnie poczytam może jest i łatwiejszy sposób ja się już meczę z płytą 4 dzień i mam połowę wylutowane.
zastanawiam się nad lutownicą :
1.SP-MINI20 Minilutownica grzałkowa 8W ,12V Solder Peak
2.WEL.WM15L Lutownica grzałkowa 15W Weller
lutownice dostępne w TME