Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Penel dotykowy TFT + Procesor - Jak zbudowac uklad?

mbroczek
-
-
Penel dotykowy TFT + Procesor - Jak zbudowac uklad?

Postautor: mbroczek » 15 sty 2009, o 21:42

Witam, jestem poczatkujacy. Jak do tej pory mialem stycznosc jedynie z programowanie w C Atmegi z wyswietlaczem. Mam zamiar stworzyc obecnie uklad penela dotykowego TFT. Z tego co wiem to potrzebuje:
- Panel dotykowy TFTF035D-TP (http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... /1/backurl), ma juz wbudowny sterownik.
- procesor (Atmega 64? 128?)
- zasilacz ukladu
- programator (wiele znalazlem na allegro)
Moje pytania do drogich forumowiczow:

1. Czy wybrany przeze mnie wyswietlacz to dobry wybor? Czy ktos programowal kiedys ten sterownik HX8238?
2. Czy jezeli wybralbym wyswietlacz czarno-bialy zamiast RGB byloby duzo latwiej dla poczatkujacego?
3. Gdzie moge sprawdzic ile wyprowadzen ma dany procesor, a ile wymaga wyswietlacz? Wyswietlacz ten kotry wybralem ma 24 porty jezeli dobrze odczytalem, jaki procesor bedzie odpowiedni??
4. Jakie zasilacz bede potrzebowal?
5. Ktory procesor Atmega bedzie dobry wyborem wedlug was? Zeby byla wystarczajaca liczba klatek. Ważne żeby miał synchronizację pionowa i pozioma, wlasciwie nie wiem za co to odpowiada ale wiem ze musi miec poniewaz tego wymaga wyswietlacz? (jezeli komus chcialoby sie opisac to zagadnienie to bardzo chetnie poczytam ;) )
6. Czy ktoś moglby mi polecic jakis czarno-bialy panel dotykowy? Jak wybiore wyswietlacz czarno-bialy to nie bede potrzebowal procesora z synchronizacja V, H? Gdzie znajde takie wyswietlacze?

Bede wdzieczny za kazda rade i odpowiedz, link! Z gory dziekuje ;)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2009, o 22:05 przez mbroczek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 15 sty 2009, o 21:48

2. Czy jezeli wybralbym wyswietlacz czarno-bialy zamiast RGB byloby duzo latwiej dla poczatkujacego?
Tak... odpadają 2 składowe ;) ale serio, zwykle się prościej steruje.
3. Gdzie moge sprawdzic ile wyprowadzen ma dany procesor, a ile wymaga wyswietlacz? Wyswietlacz ten kotry wybralem ma 24 porty jezeli dobrze odczytalem, jaki procesor bedzie odpowiedni??
Ad a) w datasheet, ad b) w datasheet (odpowiednio procesorka i wyświetlacza).

Odpowiedź na resztę... wszystko zależy od oczekiwań co do aplikacji.

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 16 sty 2009, o 13:58

tu masz schemat

http://www.olimex.com/dev/avr-tlcd-128.html
http://www.optimal-microsystems.com/sto ... b3354782bd

aplikacja wykorzystuje touchscreen i lcd od starego palma

mbroczek
-