Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z doborem amperomierza...

Zuraw
-
-
Problem z doborem amperomierza...

Postautor: Zuraw » 6 sty 2009, o 13:55

Witam, mam taki problem nie mogę dobrać odpowiedniego amperomierza do projektu.
Projekt polega na tym że muszę zmierzyć natężenie jakie jest w gniazdku w trakcie gdy włączone do sieci jest jakieś urządzenie. Szukam przez cały czas amperomierza o niewielkich rozmiarach oraz na tym, że nie wiem jak połączyć ten amperomierz z wyjściem rs232, no i nie wiem czy lepszy amperomierz będzie z wyjściem cyfrowym czy analogowym.
Z początku szukałem amperomierza z gotowym wyjściem rs232 ale zwykle były duże a ja potrzebuję umieścić ten amperomierz w pudełku
Obrazek
a połączenia z rs232 potrzebuje ponieważ zależy mi na tym żeby podłączyć rs do modułu ZigBee.
Z góry dzięki za pomoc, mam nadzieje że uda mi się coś wcześniej znaleźć

Zuraw
-
-

Postautor: Zuraw » 7 sty 2009, o 20:30

Mam jeszcze jedna prośbę czy może wie spotkał się ktoś z czujnikiem mocy niewielkich rozmiarów. Czujnik ten powinien podawać na wyjściu wartość liczbową lub taką którą można by było przeliczyć na wartość liczbową przedstawiającą wynik pomiaru. Najlepiej żeby nie było w nim wbudowanego wyświetlacza.

Z góry dzięki za pomoc.

viajero
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: viajero » 15 sty 2009, o 18:00

Nigdy nie spotkałem czegoś takiego, jak "czujnik mocy". Po pierwsze, to jakiej mocy? Wydaje mi się, że wszystkie opisane wyżej problemy rozwiązałby analizator energii. Pomiar mocy czynnej, biernej, pozornej, napięcia, prądu itd. Zależnie od wersji. Do tego wyposażane są interfejsy Ethernet, RS232, 485. Można kupić i z wyświetlaczem, i bez. Pogugluj trochę. Ja znam np. http://www.astat-nn.com.pl/content/view/62/53/. Wiem, że mają i tańsze, i droższe.

Zuraw
-
-

Postautor: Zuraw » 16 sty 2009, o 01:42

To urządzonko jest super jest tylko jedno co go eliminuje: rozmiar.
Opowiem inaczej o co mi chodzi musze zmierzyc prad w gniazdku i do tego potrzebuje miec jakis układ dzieki ktoremu to zrobie przyczym ten uklad musi byc stosunkowo maly, cos w rodzaju takiego licznika poboru energii ktory sie wklada do gniazdka. I z tego ukladu musi byc wyjscie RS232 poniewaz musze sie przez nie polaczyc z modulem ZigBee. Zle sie wczesniej wyrazilem i moze dlatego tez zostalem zle zrozumiany. Mam nadzieje ze teraz wyrazilem sie troche jasniej. A co do googlowania to juz to robilem tylko jest maly problem bo tak naprawde prawie nic nie znalazlem wpadlem tylko na
http://www.bergoz.com/products/CT/CT.html
http://www.gmw.com/beam_diagnostics/Ber ... /acct.html
tylko mam taki problem ze nie wiem do konca jak przekazac z tego sygnal do uP. Wiem tyle ze na wyjsciu tego urzadzenia jest sygnal analogowy(jeszcze jedno czego nie udalo mi sie wyczytac ze specyfikacji co jest na wyjsciu, tzn. jaki sygnal, bo o ile udalo mi sie dobrze wyczytac to na wyjsciu jest czestotliwosc a ja nie mam kompletnie pojecia jak ja wykorzystac) i potrzebuje uP z prztwornikiem A/C no i nie wiem i to juz kompletnie nie wiem jak z uP przekazac sygnal do RS232. Mam nadzieje ze teraz bede dobrze zrozumiany.
Z góry dzieki za pomoc.

ar
-
-

Postautor: ar » 16 sty 2009, o 12:43

W EP12/2003 był opis "Miernika energii elektrycznej". Na "żywca" nie da sie tego pewnie zostosować, ale myślę że jako punkt wyjścia może być niezłe. Sam się tym interesowałem. Trzeba tylko pamiętać o dodaniu separacji galwanicznej na RS, gdyby miało się komunikować bezpośrednio z PC.

Zuraw
-
-

Postautor: Zuraw » 18 sty 2009, o 00:41

dzięki wielkie za naprowadzenie. znalazłem prawie to co szukałem a mianowicie:
http://www.elportal.pl/pdf/k04/54_04.pdf
Nurtuje mnie tylko mnie jeszcze jedno nie jestem pewien jaki byłby najlepszy i najtańszy uP do zliczenia impulsów oraz dokonania obliczeń(przeliczenia na kWh), a no i pozostaje dalej kwestia jak połączyć wyjście z uP z RS232.

ar
-
-

Postautor: ar » 18 sty 2009, o 09:03

Co do doboru procesora:
- z rodziny którą znasz. Jeżeli nie masz doświadczenia to wybierz taki, do którego lest dużo literatury i oprogramowania (najlepiej darmowego), i które są popularne na rynku. Do takich należy np. rodzina AVR.
- ułatwieniem będzie wbudowany USART.
Myślę że powinien wystarczyć ATmega16/32.

Zuraw
-
-

Postautor: Zuraw » 19 sty 2009, o 11:10

Jeżeli chodzi o stronę softwarową to ja to sam napisze, mam tylko problem ze strony sprzętowej dlatego właśnie bardzo dziękuję ci za pomoc i za naprowadzenie na dobry tor.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”