Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dokładność pomiarów ADS1110 i AT90S2313

Mortan
-
-
Dokładność pomiarów ADS1110 i AT90S2313

Postautor: Mortan » 26 gru 2008, o 16:10

Witam
Zbudowałem układ wg. własnego schematu (załącznik pod postem). Bardzo prosty, zadaniem mikrokontrolera jest odczytywać oraz wyświetlać wyniki pomiarów na wyświetlaczu LCD. Napisałem taki program:

Kod: Zaznacz cały

Dim Napiecie As Single , Pga As Integer Dim Addressw As Byte , Addressr As Byte , Pomiarh As Byte , Pomiarl As Byte Addressr = &B10011011 Pga = 1 'Odczytu Cls Do Gosub Odczyt 'Odczyt Pomiaru Cursor Off Gosub Wyswietl 'Wyświetlenie Na Lcd Waitms 250 Waitms 250 Loop End Odczyt: I2cstart I2cwbyte Addressr 'Adres Do Odczytu I2crbyte Pomiarh , Ack 'Odczyt Pomiaru I2crbyte Pomiarl , Nack I2cstop 'Bit Stopu Napiecie = Pomiarh * 256 'Przekształcenie Napiecie = Napiecie + Pomiarl Napiecie = Napiecie * 2.048 Napiecie = Napiecie / 32768 Napiecie = Napiecie / Pga Return Wyswietl: 'Wyświetlenie Pomiaru Na Lcd Upperline Lcd " Nap: " ; Napiecie ; " V" Return

Problem polega na tym, że dokładność pomiarów to ok 1mV, jednak mi jest potrzebna większa dokładność - do trzeciego miejsca po przecinku (0,000V).

Nawet po niepodłączaniu żadnego napięcia mierzonego do punktów Vin+ i Vin- na wyświetlaczu pojawiają się jakieś śmieci, typu 0,009464. Czwarte i kolejne na prawo miejsca po przecisnku non stop się zmieniają. Próbowałem stosować kondensatory 100nF, jednak jedyne co to udało mi się zmienić napięcie do 0,0052647.

Co robić?
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Załączniki
sch.JPG

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 28 gru 2008, o 18:40

oddziel zasilanie ADS1110 od reszty
cewki, kondensatory ... kombinuj ;D

Mortan
-
-

Postautor: Mortan » 1 sty 2009, o 18:39

Mam jeszcze jedno pytanie, czy aby ustawić prędkość odczytywania wyników wystarczy napisać taki kod?

Kod: Zaznacz cały

I2cstart I2cwbyte Addressr 'Adres Do Odczytu I2cwbyte &B10000000 'ustawienie szybkości przetwarzania I2crbyte Pomiarh , Ack 'Odczyt Pomiaru I2crbyte Pomiarl , Nack I2cstop 'Bit Stopu

bartekgajos
-
-

Postautor: bartekgajos » 2 sty 2009, o 09:45

Witam

Myslę że te 5mV to są już szumy ( i tak już są małe ).

Czy masa analogowa i cyfrowa jest połączona w jednym punkcie??
Czy stosujesz oddzielne zasianie na część analogową i cyfrową??
Czy stosujesz dławiki??
Czy kondensatory blokujące 100nF są podłączone bezpośrednio do pinów zasilających scalaki??
Czy czujnik jest dobrze ekranowany??
Czy płyta jest dobrze ekranowana??
Czy część nanalogowa jest zasilana ze stabilizatora liniowego lub LDO??
Czy przetwornik ma jakiś offset wejściowy ( jeżeli tak to trzeba go zniwelować )??

pozdrawiam
Bartek

Mortan
-
-

Postautor: Mortan » 2 sty 2009, o 10:43

Czy masa analogowa i cyfrowa jest połączona w jednym punkcie??
Tak, w jednym.
Czy stosujesz oddzielne zasianie na część analogową i cyfrową??
Jest to samo zasilanie, ale część cyfrowa ma odzielne linie dla plusa.
Czy kondensatory blokujące 100nF są podłączone bezpośrednio do pinów zasilających scalaki??
Są blisko, ale nie bezpośrednio na nich.
Czy czujnik jest dobrze ekranowany??
Właśnie nie. Dzisiaj kupiłem kabel ekranowany do połączenia mostka tensometrycznego z wzmacniaczem. Przypuszczam, że zmniejszy on jeszcze bardziej zakłócenia.
Czy płyta jest dobrze ekranowana??
Jak wykonać takie ekranowanie płytki? Wystarczy włożyć w pudełko wyścielone folią aluminiową u góry i na dole?
Czy część nanalogowa jest zasilana ze stabilizatora liniowego lub LDO??
Tak.
Czy przetwornik ma jakiś offset wejściowy ( jeżeli tak to trzeba go zniwelować )??
Do zbijania offsetu na wzmacniaczu mam potencjometr.

Do wzmacniacza dobudowałem jeszcze filtr dolnoprzepustowy, teraz udaje mi się odczytywać w miarę stabilnie wyniki z dokładnością do trzeciego miejsca po przecinku. Więc problem chyba rozwiązany...

Pozostaje jeszcze pytanie z mojego wcześniejszego postu.

Dziękuje za dotychczasową pomoc.
Pozdrawiam

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”