Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Transmisja danych po linii zasilającej DC

na_naii
-
-
Transmisja danych po linii zasilającej DC

Postautor: na_naii » 17 gru 2008, o 11:45

Witam

Chciałem zbudować sobie zasilacz 5 do 12V @2A. I ostatnio przeczytałem na stronie:
http://www.yamar.com/products.html
że możliwa jest transmisja danych po takiej linii zasilającej. Czy ktoś się już zetknął z takim tematem i wie jak wprowadzić taki sygnał na linie zasilającą DC. Troche googlowałem ale wszędzie są tylko opisy o protokołach ale nigdzie nie znalazłem jak wprowadzić taki sygnał danych na linie zasilania. Widziałem na schemacie blokowym, że robi to się za pomocą kondensatora. Ale nic więcej nie znalazłem. Oprócz tego można znaleźć kilka układów na prowadzenie transmisji po AC np przez domowe gniazdko w ścianie. Ale moje pytanie jest odnośnie DC więc te układy nie wiele się przydadzą.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 17 gru 2008, o 12:41

Układy Parasite Power są znane od dobrych kilku -nastu lat,
więc po co wyważać otwarte drzwi ?
Przy prądzie 2A mija się to z celem, albowiem koszt takiego nadajnika/odbiornika przekroczy wartość dobrej jakości łącza bezprzewodowego

na_naii
-
-

Postautor: na_naii » 17 gru 2008, o 13:28

Może po to aby zredukować ilość kabli np w instalacji samochodowej ?
Można podłączyć np do lamp tylko kabel zasilający i włączenie poszczególnej żarówki wysyłać po tym samym kablu zasilającym.
Zresztą to jest opisane na tej stronie co w poprzednim poscie umieściłem. Dlatego uważam ten temat za bardzo interesujący.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 18 gru 2008, o 19:10

Może po to aby zredukować ilość kabli np w instalacji samochodowej ?
Można podłączyć np do lamp tylko kabel zasilający i włączenie poszczególnej żarówki wysyłać po tym samym kablu zasilającym.
Zresztą to jest opisane na tej stronie co w poprzednim poscie umieściłem. Dlatego uważam ten temat za bardzo interesujący.
Jest magistrala CAN równie stara i dobra jak Parasite Power i takie chytrowanie mija się z celem.
Swoją drogą nie spotkałem się jeszcze aby sterowaniem lamp (rozumiem reflektorów przednich i tylnych) zajmowała się elektronika, tego nikt chyba nie robi ze względów bezpieczeństwa

Marian B
-
-

Postautor: Marian B » 18 gru 2008, o 21:48

Koledze chodzi pewnie o zasadę jednoczesnego zasilania i sterowania wielu odbiorników za pomocą "jednego drutu", czyli linii zasilającej, po której jednocześnie przesyła się sygnały sterujące tymi odbiornikami. "Jeden drut", to w dosłownym tłumaczeniu na angielski, "1-wire". Są różne systemy takiego sterowania. Przykład takiego rozwiązania jest tu:
viewtopic.php?t=18035
W tym przypadku, do zasilania i sterowania jest wykorzystany ciągły przebieg prostokątny, ale równie dobrze stałe napięcie zasilające może być modulowane krótkimi paczkami impulsów, o modulacji nie koniecznie stuprocentowej. Oczywiście, każdy odbiornik musi mieć detektor wykrywający odpowiednie impulsy sterujące, i ewentualny układ odtworzenia składowej stałej (napięcia zasilania).

viajero
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: viajero » 18 gru 2008, o 22:22

Czy ktoś się już zetknął z takim tematem i wie jak wprowadzić taki sygnał na linie zasilającą DC
Tak, robiłem coś takiego do transmisji sygnału wizji. Był to wideodomofon, gdzie sygnał cyfrowy do wybierania odbiorców, analogowy wizji oraz zasilanie wędrowały po tej samej parze przewodów. I tak reasumując tamte doświadczenia, chociaż skala problemu była inna. Musisz sobie zdać sprawę z tego, że wprowadzasz do zasilania pewne zakłócenie. Najłatwiej jest na zasilanie nałożyć sygnał modulowany w amplitudzie, jednak trzeba uważać na kształt, ponieważ sygnał prostokątny "sieje" dosyć mocno po linii zasilania i wówczas może być kłopot z układami w najbliższym otoczeniu, sąsiednimi przewodami (przeniki) itd. W naszym urządzeniu na zasilanie kilkanaście Volt był nałożony sygnał użytkowy o amplitudzie kilkudziesięciu mV. Na zasilaniu były stabilizatory i dławiki "tnące" nadmiar napięcia. Trzeba też pamiętać o starym jak elektrotechnika prawie Ohma. Spadki napięć na instalacji są bezlitosne i mocno zależą od pobieranego prądu. Im większy pobierany prąd, tym trudniej zmodulować zasilanie (nałożyć sygnał użytkowy). Bardzo dużo zależy od tego, jakie prędkości transmisji chcesz osiągnąć. Mimo wszystko jest to transmisja sygnału i trzeba zapewnić dopasowanie źródła i odbiornika. W naszej konstrukcji służyły do tego specjalne czwórniki, z cewką z odczepem. Podnoszenie częstotliwości sygnału użytkowego powoduje problemy z pracą stopnia wyjściowego będącego jednocześnie źródłem prądowym i modulatorem. Trzeba użyć dobrych tranzystorów.
Oczywiście nie śmiem twierdzić, że się nie da. Problem nie jest jednak trywialny. Bez dopasowania na krótkich dystansach może się udać, jednak wydaje mi się, że w takiej sytuacji łatwiej jest już zrobić transmisję radiową.

Marian B
-
-

Postautor: Marian B » 19 gru 2008, o 17:37

Przesyłanie tak złożonego sygnału, jakim jest sygnał wizyjny, zapomocą linii zasilającej, to rzeczywiście bardzo duży problem.
Ale w przypadku prostego sterowania, typu załącz/wyłącz, ewentualnie prostych regulacji, nie powinno być dużych problemów.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 19 gru 2008, o 19:59

Marian B, może i prawda... ale nie przy 5V @ 2A !!! Zwłaszcza jak zasilacz ma trzymać stabilne napięcie.

Pytanie może do na_naii, co dokładnie miał na myśli. Czy zasilacz jest zdalny i do niego chcesz wysyłać sygnał sterujący razem z jego zasilaniem? Łatwiejsza wersja. Czy też te dane mają być dodane do napięcia na wyjściu zasilacza?? W sumie bardziej prawdopodobna wydaje mi się wersja 1 ;p Ale w takim razie podaj jakim napięciem zamierzasz ten zasilacz zasilić (fajnie brzmi).

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”