Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

proszę o poradę

johnyem
-
-
proszę o poradę

Postautor: johnyem » 13 gru 2008, o 22:15

Witam. Mam prośbę do wszystkich znających się na rzeczy. Chciałbym zrobić takie coś: naciskam przycisk i jakiś "układ" zasilany baterią podnosi mi klapkę do góry. Jakiś siłownik elektryczny ??? (ponoć jest coś takiego ale nie mogę nigdzie znaleźć i nie wiem jak to wygląda - a musi mieć kilka centymetrów i działać dość szybko, "agresywnie" bo ta klapka ma coś podrzucać ; albo elektromagnes który po podłączeniu przyciągnie (odepchnie??) magnes...) Sorki ale jestem w tych sprawach totalnym lamerem a bardzo mi na tym zależy. Coś takiego ma być:
Obrazek
Na czerwono - poszukiwane rozwiązanie ; na niebiesko - podnośnik i klapka.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 14 gru 2008, o 13:37

Przybliżone gabaryty tej klapki i skrzynki. Jakim zasilaniem dysponujesz (bateria, zasilanie z sieci).
Jeśli miało by być szybkie, to raczej elektromagnes. Jeśli duże, dość ciężkie... to może siłownik pneumatyczny??

johnyem
-
-

Postautor: johnyem » 14 gru 2008, o 13:50

Właściwie to miało by to wyglądać tak:
Obrazek
całość ma wysokość 35 cm ; pozioma "klapka" 10x4 grub 2 cm, długość pionowej "belki" podnoszącej nieistotna-zależna od wielkości mechanizmu
Jak zrobić albo gdzie kupić taki elektromagnes?
Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 14 gru 2008, o 16:02

Jak zrobić ;) : Elektromagnes

Kupić... w elektronicznym?? Albo sam rdzeń i karakas + trochę drutu nawojowego.. w takim samym sklepie. A może na giełdzie elektronicznej. A może na giełdzie staroci (z elektronicznych) coś dopasujesz. Jakiś stary dzwonek, domofon...

W tej drugiej konstrukcji warto by jeszcze zapewnić jakieś łożyska ślizgowe... w pierwszej można było to pominąć ze względu na zawias klapki.

johnyem
-
-

Postautor: johnyem » 14 gru 2008, o 19:46

(Pajączek) mógłbyś narysować lub opisać jak byś to widział?
Pozdr

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 15 gru 2008, o 09:30

johnym - co to ma być podrzucane? jaki to ciężar? z czego zrobiona klapka?Jak to ma podskoczyć wysoko i jaki kest to cel?

johnyem
-
-

Postautor: johnyem » 15 gru 2008, o 10:03

klapka z patykiem są ze sklejki i ważą razem ok 30 gramów, element podrzucany to kilka gramów więc nieistotny. Skok na 1 cm. Powiedzmy że po równi pochyłej toczy się kulka i w w momencie jak najeżdża na element ruchomy, naciskam przycisk i klapka ją wybija.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 16 gru 2008, o 09:34

Zwykły dzwonek drzwiowy typu ding-dong
spełnia twoje warunki
tam nawet ten skok wynosi ponad 2cm no ale bez problemu przecież ustalasz sobie dowolny
I zero elektroniki, to działa na 230v i załączane jest włącznikiem

johnyem
-
-

Postautor: johnyem » 16 gru 2008, o 14:10

A gdzie taki dzwonek mogę kupić, po za tym zależy mi żeby to chodziło na mniejszej mocy. Pozdr

Wróć do „Nie(elektroniczny) Hyde Park”