Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT 5155 Generator DDS problem z uruchomieniem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Witam
Po długim oczekiwaniu w końcu dotarł do mnie kit AVT5155.
Wszystko pięknie polutowałem, i... No właśnie i układ nie działa, napięcia ok pobór prądu ok jednak po włączeniu na wyświetlaczu zapala się jedna ścieżka czarnych punktów i nic więcej.
Dlatego mam pytanie, czy ktoś złożył już ten układ i działa? czy jest może gdzieś błąd?
Wszystko pięknie polutowałem, i... No właśnie i układ nie działa, napięcia ok pobór prądu ok jednak po włączeniu na wyświetlaczu zapala się jedna ścieżka czarnych punktów i nic więcej.
Dlatego mam pytanie, czy ktoś złożył już ten układ i działa? czy jest może gdzieś błąd?
Re: AVT 5155 Generator DDS problem z uruchomieniem
Jaki masz układ U5? Powinien być PCF8574 bez literki A na końcu.Witam
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam,
Czy na pewno wszystko dobrze polutowałeś? Może odwrotnie zamontowałeś kondensatory tantalowe. Na nich oznaczony jest kreską plus a nie minus (tak jak w elektrolitycznych).
Czy mógłby kolega przesłać mi na maila skan opisu tego generatora razem ze schematem?
e-mail: kamil22011@wp.pl
Pozdrawiam.
Czy na pewno wszystko dobrze polutowałeś? Może odwrotnie zamontowałeś kondensatory tantalowe. Na nich oznaczony jest kreską plus a nie minus (tak jak w elektrolitycznych).
Czy mógłby kolega przesłać mi na maila skan opisu tego generatora razem ze schematem?
e-mail: kamil22011@wp.pl
Pozdrawiam.
kamil22011, wszystko jest polutowane jak należy (tantale mają oznaczony +), są wlutowane dobrze, wszystkie układy po wlutowaniu były sprawdzane na obecność ewentualnych zwarć lub zimnych lutów. Jednej rzeczy jakiej nie robiłem to sprawdzenie płytki na zgodność ze schematem, ale zaraz siądę i sprawdzę, tak że wydaje mi się że z tej strony jest wszystko ok.
Niestety nie mam skanera ale spróbuję zrobić zdjęcia to podeślę.
tomek_j właśnie podejrzewam że nie działa oscylator (bo chyba nie wysłali nie zaprogramowanego procka). Oscyloskop mam, niestety nie wiem jak sprawdzić czy oscylator działa.
Niestety nie mam skanera ale spróbuję zrobić zdjęcia to podeślę.
tomek_j właśnie podejrzewam że nie działa oscylator (bo chyba nie wysłali nie zaprogramowanego procka). Oscyloskop mam, niestety nie wiem jak sprawdzić czy oscylator działa.
Oscyloskop (min20MHz) + sonda 1:10. Patrzysz na nóżce 9 i 10 PIC (U3). Na jednej z nich (chyba n.10) powinien byc przebieg o czestotliwości 20MHz. Jezeli nie ma to nie masz co dalej szukać.tomek_j właśnie podejrzewam że nie działa oscylator (bo chyba nie wysłali nie zaprogramowanego procka). Oscyloskop mam, niestety nie wiem jak sprawdzić czy oscylator działa.
-
- -
- Kontaktowanie:
Analizowałem układ i stwierdziłem że do komunikacji z wyświetlaczem procesor najpierw przez I2C komunikuje się z PCF8574 następnie odseparowane sygnały idą na wyświetlacz. W takim razie trzeba sprawdzić oscyloskopem co wychodzi z PIC-a na nóżkach 14 i 15. Czy to samo wchodzi na PCF8574 na nóżki 14 i 15. Co z rezystorami R16 i R17 które podciągają +5V. No i jak zachowują się nóżki 4,5,6,7,9,10 w PCF8574. Czy w miejscu +VA masz na pewno te +12 a po stabilizatorach jest +5 i +9? Czy w wyświetlaczy porobiłeś zwory jak było na dołączonej do zestawu kartce z opisem wyprowadzeń wyświetlacza i klawiatury?
Jak masz podłaczony wyświetlacz LCD? Sygnał R/W LCD powinien byc podłaczony do masy, a linie D0...D3 LCD nie podłaczoneJakie to proste, wystarczyło sonde przełączyć na x10 i po bulu. Na nóżce 9 i 10 jest 20MHz i o dziwo na 8 US1 pokazał 50MHz a oscyloskop jest do 25MHz, co nie zmienia jednak faktu że układ dalej nie działa.
kamil22011 Jesteś wielki. Działa. Układy smd są ak maleńkie, że trzeba 100 razy sprawdzić czy są dobrze polutowane, ja zrobiłem to raz i wyszedł problem 14 nóżka PCF-a nie była przylutowana. Przypuszczam, że problem powstał przez to, że przy pomiarze zbyt mocno dociskałem nóżki, przez co wychodziło, że są przylutowane.
Dziękuję wszystkim zaangażowanym w rozwiązanie problemu, w szczególności Kamilowi.
Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawam
Brodatyh
Dziękuję wszystkim zaangażowanym w rozwiązanie problemu, w szczególności Kamilowi.
Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawam
Brodatyh