witam
nie wiem czy ktoś spotkał się z takim przetwornikiem światło napięcie: TSLR257?? jest to fotodioda z wbudowanym wzmacniaczem operacyjnym i filtrem na kolor czerwony?? tylko, że w czasie dnia daje mi maksymalne napięcie. a myślałem, że będzie się zmieniać jeśli będę oświecał to diodą LED?? może macie pomysły jak to zrobić, żeby napięcie wyjściowe zmieniało się wraz ze zmianą oświetlenia przetwornika??
Pozdrawiam

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprzerwornik śwatło na napięcie tslr257
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
dzięki za zainteresowanie i odpowiedź
z diodą jest wszystko oki. problem jest taki że przetwornik powinien dawać napięcie z zakresu 0 - 5V. i myslałem ze będzie dawał max napięcie gdy na niego poświecę jakąś czerwoną diodą, lub wskaźnikiem laserowym, a on daje maxa przy świetle dziennym. Może mój przetwornik jest uszkodzony, sam nie wiem...
Pozdrawiam
z diodą jest wszystko oki. problem jest taki że przetwornik powinien dawać napięcie z zakresu 0 - 5V. i myslałem ze będzie dawał max napięcie gdy na niego poświecę jakąś czerwoną diodą, lub wskaźnikiem laserowym, a on daje maxa przy świetle dziennym. Może mój przetwornik jest uszkodzony, sam nie wiem...
Pozdrawiam
Jedną ze składowych światła białego jest czerwone. Obawiam się, że przy oświetleniu światłem słonecznym lub żarówką czujnik po prostu wybierze sobie składową i zadziała. Ja używałem tego typu czujników w zaciemnieniu, w niezbyt dużej odległości. Spróbuj, czy czujnik zareaguje np. na diodę zieloną (w zaciemnieniu), potem białą i wszystko będzie jasne. Pamiętam jak kiedyś miałem problem z czujnikiem podczerwieni, który reagował na gasnącą żarówkę... 

a jest jakieś wyjście z powyższej sytuacji?? myslałem żeby włożyć przetwornik w jakąś rurkę żeby mniej światła docierało, albo o jakimś szarym filtrze, żeby tłumił, da się jakoś zrobić, żeby użyć tego przetwornika, a nie kupować nic nowego?? zamierzeniem moim było żeby w zależności od oświetlenia laserkiem zmieniała się wartość na wyjściu. Myślałem o dniu, ale jak widzę dobra będzie też noc;)) tylko pytanie czy da się tak zrobić??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Rozwiązaniem problemu jest odpowiednia modulacja sygnału sterującego (świetlnego) nawet w najprostszy sposób, np. przebiegiem prostokątnym o częstotliwości kilku kHz, oraz "lekkie" przysłonięcie/ukierunkowanie odbiornika. W odbiorniku musi być odpowiedni detektor reagujący na tą częstotliwość.
Typowy przykład takiego rozwiązania, to np. sterowanie telewizorem. Wszystko tam działa nawet wtedy gdy telewizor stoi przy oknie w pełnym słońcu.
Typowy przykład takiego rozwiązania, to np. sterowanie telewizorem. Wszystko tam działa nawet wtedy gdy telewizor stoi przy oknie w pełnym słońcu.
dzięki za wszystkie odpowiedzi, jednak zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, jak działają mierniki np mocy lasera, wydaje mi się, ze świeci się po prostu w takie urządzonko i już mamy wynik, nie potrzeba modulacji
Mam pytanie jeśli ten przetwornik zastosuje w nocy i nie będę dostarczał całego światła na przetwornik, tylko jego część?? czy wtedy jest szansa, że na wyjściu będę miał napięcie proporcjonalne od natężenia światła??
Pozdrawiam
Mam pytanie jeśli ten przetwornik zastosuje w nocy i nie będę dostarczał całego światła na przetwornik, tylko jego część?? czy wtedy jest szansa, że na wyjściu będę miał napięcie proporcjonalne od natężenia światła??
Pozdrawiam