Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siębascom avr liczba 24 bitowa
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
witam potrzebuje zapisac do wewnetrznej pamieci eeprom liczbe 24 bitowa i ja odczytac moze macie jakiegos gotowca ?probowalem cos tworzyc ale jest problem .
No tak, to nie C, w którym można odwołać się do zmiennej przez wskaźnik... Metoda podana przez j_bravo jest właściwa. Wystarczy, że będziesz przemnażać liczbę przez maskę i przesuwać ją w prawo. Zapiszę metodę symbolicznie a użyte liczby będą liczbami szesnastkowymi, przekoduj sobie na Bascom:
A = liczba24bit * FF
zapamiętaj A
A = ( liczba24bit >> 8 ) * FF
zapamiętaj A
A = ( liczba24bit >> 16 ) * FF
zapamiętaj A
W Bascom przesunięcie w prawo to bodajże SHR. Ja oznaczyłem je tutaj ">>"
A = liczba24bit * FF
zapamiętaj A
A = ( liczba24bit >> 8 ) * FF
zapamiętaj A
A = ( liczba24bit >> 16 ) * FF
zapamiętaj A
W Bascom przesunięcie w prawo to bodajże SHR. Ja oznaczyłem je tutaj ">>"
-
- -
Przyznam się, że nie znam za dobrze Bascom. Zgrzeszyłem kilka rzeczy w Bascom AVR, ale nie wiem co się dzieje w najnowszych wersjach. A co do iloczynu to prawda. Oczywiście miałem na myśli iloczyn logiczny, tylko tak się jakoś niejednoznacznie zapisało... Tak to jest, jak się siedzi nocami przy kompie Dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd.