Witam.Jak zrobić w bascomie aby cały port(a,b,c dowolny)przesyłał jak i odbierał dane?
Wiem że pierwsze co,to trzeba zdefiniować port jako wejściowy.Dalej nie wiem co należy zrobić.Może wy wiecie jak to zrobić,bo bez tego nie obsłużę układu(transmisja szeregowa odpada,bo układ ma równoległą ośmiobitową szynę danych)
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDwukierunkowa transmisja danych z jednego portu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
No właśnie nie, bo :Wiem że pierwsze co,to trzeba zdefiniować port jako wejściowy
Więc pierwsze co trzeba zrobić to ustawić jako wyjścieprzesyłał jak i odbierał dane
A tak na poważnie, to wbrew pozorom kierunek portu w Bascomie można dowolnie zmieniać. Musisz przygotować dwie procedury, z których jedna będzie realizowała zapis do portu (i wtedy wcześniej należy ustawić port jako wyjście) a druga będzie realizowała odczyt z portu (i wtedy wcześniej musisz ustawić jako wejście). Do tego dojdą jeszcze oczywiście sygnały sterujące transmisją, ale tu już musisz sobie poradzić sam, bo nie podałeś jaki to układ. A tak pozatym to zacznij od przeczytania dokumentacji co najmniej tego układu z magistralą równoległą. Bo czytanie dokumentacji od mikrokontrolera (zwłaszcza gdy się używa Bascoma) obowiązkiem nie jest
Do tego urządzenia które robię chcę użyć procka Atmega162.Tutaj najwygodniej będzie użyć do tego port c bo jest on najbliżej portu e który również będzie sterował tym scalakiem którego chcę użyć w projekcie.Czyli na samym początku programu należy napisać:
config portc=output
Teraz mam pytanie jak mniej więcej powinny wyglądać te procedury.To powinno wyglądać tak:
if coś tam then
gosub odczyt
else zapis
end if
odczyt:
config portc=input
.
.
return
zapis:
config portc=output
.
.
return
A układem którego chcę uruchomić jest stary Pokey z Atari(chcę aby odczytywał klawiaturę,wartości potencjometrów do niego podłączonych i generował dźwięk)
config portc=output
Teraz mam pytanie jak mniej więcej powinny wyglądać te procedury.To powinno wyglądać tak:
if coś tam then
gosub odczyt
else zapis
end if
odczyt:
config portc=input
.
.
return
zapis:
config portc=output
.
.
return
A układem którego chcę uruchomić jest stary Pokey z Atari(chcę aby odczytywał klawiaturę,wartości potencjometrów do niego podłączonych i generował dźwięk)