Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAnalogowy uklad arytmetyczny
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam!
Mam do zbudowania uklad, w ktorym podajac dwa napiecia, wykonam +,-,/,*. Zrobie je na wzmacniaczach operacyjnych, schematy samych ukladow mnozacych itp. mam, ale za bardzo nie wiem jak to polaczyc...
Mam do zbudowania uklad, w ktorym podajac dwa napiecia, wykonam +,-,/,*. Zrobie je na wzmacniaczach operacyjnych, schematy samych ukladow mnozacych itp. mam, ale za bardzo nie wiem jak to polaczyc...
3 to raczej nie... 2 albo 4 to i owszem.
Zbuduj 4 niezależne układy, osobny do każdego działania, ich wyjścia podaj na klucz analogowy z 4 wejściami. Osobiście zastanowiłbym się jeszcze nad podaniem na wejściu albo klucza analogowego 2 x 4wyjścia, albo wtórników na WO, bo nie wiem czy nie będzie jakiejś degradacji sygnału jeśli podasz go jednocześnie na 4 różne aplikacje arytmetyczne.
1 wejściem to raczej nie wybierzesz 4 kombinacji (choć to jest wykonalne, ale to zostawmy tylko jako info że się da).Tak, chcialbym miec jedno wejscie i wybieram na wyjsciu dzialanie.
Zbuduj 4 niezależne układy, osobny do każdego działania, ich wyjścia podaj na klucz analogowy z 4 wejściami. Osobiście zastanowiłbym się jeszcze nad podaniem na wejściu albo klucza analogowego 2 x 4wyjścia, albo wtórników na WO, bo nie wiem czy nie będzie jakiejś degradacji sygnału jeśli podasz go jednocześnie na 4 różne aplikacje arytmetyczne.
Klucz jak to klucz... ma x wejść i y wyjść. To które we/wy jest aktywne wybiera się na porcie sterującym. WO będą wykonywały swoje operacje zawsze, niezależnie od tego co jest wybrane, a jedynie wynik z każdego z nich będzie przełączany do jednego wspólnego wyjścia.
Ps. Żeby było jasne, te wspomniane wcześniej wtórniki albo dodatkowe klucze wejściowe zastosowałbym przed WO wykonującymi właściwe operacje, czyli tuż po wejściu sygnału.
Ps. Żeby było jasne, te wspomniane wcześniej wtórniki albo dodatkowe klucze wejściowe zastosowałbym przed WO wykonującymi właściwe operacje, czyli tuż po wejściu sygnału.