witam wszystkich
moze mnie ktos naprowadzic jak zaczac wogóle to zadanko: Zaprojektuj iteracyjny układ kombinacyjny porównujący 5-bitowe liczby dwójkowe z liczbą 30 (10) z przeniesieniem od pozycji bardziej znaczącej do mniej znaczącej.
Bardzo prosze o pomoc nie chodzi mi o gotowe rozwiazanie ale o to od czego mam zaczac.
Prosze!
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięukład iteracyjny
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Chyba jednak niezupełnie. Jeśli z wyższej pozycji będzie się propagował sygnał niezgodności, i na danej pozycji również będzie niezgodność, to sygnał wyjściowy lub propagacja do pozycji niższej wypracowany przez 3-wejściowy XOR danej pozycji będzie odpowiadał stanowi zgodności.
Ale ogólna idea jest dobra, tylko trzeba ją nieco zmodyfikować (same XOR-y nie wystarczą). W miarę potrzeby napiszę jak.
Aha, i jeszcze jedno. Gdyby chodziło nie tylko o stwierdzenie nierówności liczb, ale również o wskazanie, która jest większa, to zadanie się robi troszkę trudniejsze, i z XOR-ów trzebaby zrezygnować (może i nie, ale ich zastosowanie już przestaje być aż tak oczywiste).
Pozdrawiam.
Ale ogólna idea jest dobra, tylko trzeba ją nieco zmodyfikować (same XOR-y nie wystarczą). W miarę potrzeby napiszę jak.
Aha, i jeszcze jedno. Gdyby chodziło nie tylko o stwierdzenie nierówności liczb, ale również o wskazanie, która jest większa, to zadanie się robi troszkę trudniejsze, i z XOR-ów trzebaby zrezygnować (może i nie, ale ich zastosowanie już przestaje być aż tak oczywiste).
Pozdrawiam.
dzięki, tego nie zauważyłem...
zatem może taki układ: 2-wejściowy XOR do porównania każdej pary bitów, a do generacji "przeniesienia" bramka 2-wejsciowa OR. na jedno jej wejście dajemy wyjście XORa a na drugie wyjście ORa z komórki starszej. wyjście całego układu jak poprzednio. dowolna liczba jedynek na wyjsciach XORów da zawsze 1 na wyjściu komparatora, czyli nierówność.
pzdr.
zatem może taki układ: 2-wejściowy XOR do porównania każdej pary bitów, a do generacji "przeniesienia" bramka 2-wejsciowa OR. na jedno jej wejście dajemy wyjście XORa a na drugie wyjście ORa z komórki starszej. wyjście całego układu jak poprzednio. dowolna liczba jedynek na wyjsciach XORów da zawsze 1 na wyjściu komparatora, czyli nierówność.
pzdr.