mam pytanko.
zasiliłem radio na 4,5 v napięciem 6v z akumulatorka. działało kilka godzin poprawnie.
dość szybko rozładował się akumulatorek.podłączyłem drugi .ale chyba coś musiało się spalić bo tylko z minutę szumiało i ucichło. teraz gdy podłączam napięcie to kilka sekund szumi i cichnie .dalej zero oznak działania. to małe radio turystyczne.mason R691L.
jak myślicie ,co mogło wysiąść pierwsze .objawy są takie jak wyżej. pytam z ciekawości,bo naprawa chyba byłaby nieopłacalna. pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięco mogło ulec awarii
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
-
- -
witam
mam małe pytanie do Was a mianowicie zepsuło mi se radio samochodowe i oddałem do serwisu a oni nie chcieli naprawić gdyż stwierdzili że źle podłączyłem dziwne kable od kostki nawet nie dotknełem ale trudno... i w ekspertyzie napisali że rozerwały sie kondensatory filtra zasilania i układ audio mocy i za tą naprwe chcą 100 zł a przecież to trzeba kilka kondensatorów przelutować... mógłby ktoś pomóc które trzeba kondensatory kupić wstawić nowe dodam że z aparatem też tak miałem że lampa błyskowa padła a oni piszą że to przez złe użytkowanie i wogule ten aparat jest już do wywalenie.. dowiedziałem sie co sie popsuło i było trzeba jeden tyrystor przelutować
http://img717.imageshack.us/gal.php?g=ss851108.jpg
mam małe pytanie do Was a mianowicie zepsuło mi se radio samochodowe i oddałem do serwisu a oni nie chcieli naprawić gdyż stwierdzili że źle podłączyłem dziwne kable od kostki nawet nie dotknełem ale trudno... i w ekspertyzie napisali że rozerwały sie kondensatory filtra zasilania i układ audio mocy i za tą naprwe chcą 100 zł a przecież to trzeba kilka kondensatorów przelutować... mógłby ktoś pomóc które trzeba kondensatory kupić wstawić nowe dodam że z aparatem też tak miałem że lampa błyskowa padła a oni piszą że to przez złe użytkowanie i wogule ten aparat jest już do wywalenie.. dowiedziałem sie co sie popsuło i było trzeba jeden tyrystor przelutować
Sprawdź jaki jest układ scalony - ten przykręcony do radiatora z tyłu. Uszkodzony optycznie kondensator, to ja widzę jeden i być może znajdziesz na kawałku pozostałej folii (bo chyba tam coś widzę) jakieś napisy - napięcie i pojemność.witam
mam małe pytanie do Was a mianowicie zepsuło mi se radio samochodowe i oddałem do serwisu a oni nie chcieli naprawić gdyż stwierdzili że źle podłączyłem :/ dziwne kable od kostki nawet nie dotknełem ale trudno... i w ekspertyzie napisali że rozerwały sie kondensatory filtra zasilania i układ audio mocy i za tą naprwe chcą 100 zł a przecież to trzeba kilka kondensatorów przelutować... mógłby ktoś pomóc które trzeba kondensatory kupić wstawić nowe :) dodam że z aparatem też tak miałem że lampa błyskowa padła a oni piszą że to przez złe użytkowanie i wogule ten aparat jest już do wywalenie.. dowiedziałem sie co sie popsuło i było trzeba jeden tyrystor przelutować
Jeśli nie, to wstaw tam na próbę jakiś 25V 100-470µF