Witam forumowiczów!!
Mam problem z jednym zadankiem z podstaw elektroniki. Niestety nie mam pojęcia jak rozwiązać ponieważ niestety ten przedmiot nie jest moja mocna strona Prosiłabym o pomoc. Może dla niektórych nie stanowi to problemu ale dla mnie tak
Treść zadania jest następująca:
Układ zasilający z tranzystorem Mosfet pracującym impulsowo ma obniżać napięcie do wartości Uwy=0,25 V1.
Narysować wymagany kształta napięcia V2 sterującego bramke tranzystora. Tranzystor M1 jest typu normalnie wyłaczonego i ma kanał typu n. Jaką role odgrywa kondenstator C1.
Byłabym wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZadanie z podstaw elektroniki
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (7.76KiB)Przejrzano 2583 razy
-
- -
V2 - tak, tylko proporcje wypełnienia inne (bo tu wygląda na 50%).
V1 - nie... to co oznaczyłaś V1 to będzie raczej rzeczywiste Vout (choć tak naprawdę nie są to proste), a odpowiadając dalej na pytanie: C1 pełni właśnie rolę źródła w momencie rozłączenia tranzystora, obciążenia w momencie załączenia, co daje pewne wygładzenie napięcie wokół żądanej wartości.
V1 - nie... to co oznaczyłaś V1 to będzie raczej rzeczywiste Vout (choć tak naprawdę nie są to proste), a odpowiadając dalej na pytanie: C1 pełni właśnie rolę źródła w momencie rozłączenia tranzystora, obciążenia w momencie załączenia, co daje pewne wygładzenie napięcie wokół żądanej wartości.
-
- -