Jestem w trakcie wykonywania układu do ładowania akumulatorów Litowo jonowych (zasilacz buforowy). Ma to być układ do bezprzewodowego ładowania ogniw galwanicznych.Układ najpierw ładuje stałym prądem a potem stałym napięciem .Maksymalny prąd ładowania zakładam na 200 mA. Reszta wartości na rysunku. Na wejściu mam generator astabilny w tej roli 4047 z dwoma sygnałami w przeciwfazie podawanymi z wyjść q i nie q na bazy tranzystorów kluczujących. W ten sposób uzyskuję sygnał prostokątny na wejście transformatora opartego na rdzeniu ferrytowym podobnym do bezprzewodowych szczoteczek do zębów. I tu mam problem.Chciałbym ładować z wykorzystaniem zjawiska rezonansu szeregowego napięć. Chodzi mi o to żeby napięcia z indukcyjności rozproszenia znosiły się z napięciami z kondensatorów.(kondensatory mają stałą wartość -reguluję tylko częstotliwością 4047 ).Zakładam przekładnie 1. Mam zamiar przeprowadzić doświadczenie sprawdzające jak dzięki rezonansowi można stablizować napięcie wyjściowe. Chce rozsuwać jednocześnie cewki strony pierwotnej i wtórnej o taką samą odległość (ściągając je częściowo z rdzenia) a następnie potencjometrem 4047 dostosowywać się do częstotliwości rezonansowej . Będzie sie to objawiało stabilnym napięciem na stronie wtórnej (przebiegi napięcia U1= U2 będą widoczne na oscyloskopie). Nie wiem jednak jak wyliczyć indukcyjność rozproszenia gdy cewki są częsciowo zdjęte z rdzenia np. do połowy (chyba mam problem ze zrozumieniem pewnych zależności

Powierzchnia przekroju rdzenia
A = 2 cm kw.
Zakładam minimalną częstotliwość pracy :
Fmin = 6 kHz
Niech wartość indukcyjności magnetycznej nasycenia rdzenia Bnas = 0,4 T (przykładowo) przyjmuję maksymalną 0,3 (aby być na liniowej części charakterystyki)
Napięcie dla uzwojenia pierwotnego dołączonego do źródła napięcie (rezystancja uzwojeń =0 ) u1= N1*(d fi /dt) ->fi strumień magnetyczny
fi = B*S stąd u1= N1*(d B/dt) *S
Zakładam liniowy prąd magnesujący dla prostokątnego napięcia zasilającego ( nie wiem czy dobrze) stąd:
u1 = N1*S*(d B/dt) *S = N1*S *(2*Bnas/(Tmax/2))= N1*S*Bnas*Fmin
wyznaczam z tego liczbę zwojów N1 ( powiedzmy że wyszło 20 ) czyli N2 też = 20 .
I teraz nie wiem co dalej.
chcę wyliczyć pojemność kondensatorów szeregowych z zależności
Fmax = 1/(2*pi *sqrt(L rozproszenia * C szereg.)) . Fmax zakładam 25 kHz. Z tego wzoru chcę wyliczyć Cs ale nie wiem jak policzyć indukcyjność rozproszenia ( a siedzę już nad tym naprawdę długo) . I tu moje pytania
Czy przebieg obliczeń jest prawidłowy ?
Jak obliczyć indukcyjność rozproszenia gdy cewki są całkowicie na rdzeniu ( wiem że będzie bardzo niewielka ale jak ją wyliczyć proszę o jakieś schemat obliczeń bo się na tym wyłożyłem) ?
Jak obliczyć indukcyjność rozproszeń gdy cewka jest zdjęta do np. połowy( tego naprawdę nie wiem) ?
Jaki dokładnie ferryt do tego dobrać ?
Pomocy bo siedzę nad tym już bardzo długo i bez pomocy chyba nie dam rady. Ma ktoś jakieś pomysły . Będę wdzięczny !!!!!

A może ktoś wie jak sprawić aby napięcie na wyjściu stabilizowało się automatycznie.
Dostałem propozycję układu VCo i użycia rdzenia kubkowego ale nie wiem jak to wykonać
Jakieś pomysły?