Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z Tonsil 30\100\11

slawekk001
-
-
Problem z Tonsil 30\100\11

Postautor: slawekk001 » 28 wrz 2008, o 11:23

Witam!!

Ostatnio zakupiłem "prawie nowy, w pełni sprawny" głośnik Tonsila 30\100\11. Okazało się, że taki do końca sprawny to on nie jest, cewka delikatnie ociera o górny nabiegunnik a przy większym obciążeniu uderza w dolny nabiegunnik. Osoba która sprzedała mi głośnik twierdzi że uderzanie w dolny nabiegunnik jest normale w tych głośnikach, według niej tak stwierdził jego znajomy który się na tym bardzo dobrze zna. Co o tym sądzicie? Czy jest to do naprawienia?

Awatar użytkownika
ZbeeGin
-
-

Postautor: ZbeeGin » 28 wrz 2008, o 11:34

W sumie można to poprawić repozycjonując cewkę na resorze i na membranie. Zatem trzeba rozkleić cały napęd i poskładać na nowo.

Jeśli cewka uderza to tak być nie może. Doprowadzi to do sytuacji gdzie dolna krawędź cewki zostnie obita, co spowoduje zakleszczenie się jej w szczelinie, a stąd już prosta droga do wypalenia cewki lub jej zsunięcia się z karkasu.

slawekk001
-
-

Postautor: slawekk001 » 28 wrz 2008, o 11:49

Hmm.. no właśnie. Potwierdza to moje założenie. Dziękuje! Tylko jak teraz odzyskać kasę? :/ Skoro osoba która mi głośnik sprzedała twierdzi że tak ma być. Może Cię zainteresuje to co mi napisał:

"te głośniki są zdolne do tego że stukają ponieważ resor dolny jest o
słabej charakterystyce linearnej i przy ekstremalnych wychyłach membrany
nie jest w stanie jej utrzymać w granicy Xmax czyli max wychyłu
menbrany. I teraz aby uniknąć temu zjawisku obudowa do głośnika
powinna być odpowiednio dobrana aby głośnik posiadał optymalną poduszkę
powietrzną ale PODSTAWA TO UŻYCIE FILTRA SUBSONICZNEGO przed
wzmacniaczem aby odciążyć głośnik od częstotliwości poniżej Fb
czyli cz. rezonansu. Filtr powinien być najlepiej szóstego rzędu czyli
36dB/oktawę. Tak niskie częstotliwości są bardzo niebezpieczne dla tego
głośnika ponieważ wtedy głośnik zachowuje się tak jakby był bez
obudowy czyli poduszki powietrznej i pojawia się stukot czyli bicie karkasem o
nabiegunnik"

Jak takiego przekonać że jest w błędzie?

Awatar użytkownika
ZbeeGin
-
-

Postautor: ZbeeGin » 28 wrz 2008, o 22:49

"te głośniki są zdolne do tego że stukają ponieważ resor dolny jest o słabej charakterystyce linearnej i przy ekstremalnych wychyłach membrany
nie jest w stanie jej utrzymać w granicy Xmax czyli max wychyłu menbrany
Czyli poza Xmax cewka odkleja się od resora dolniego, a potem w granicach Xmax wraca i znów się przykleja. Ciekawe...

Powiem tak: Prawidłowo zmontowany głośnik nie ma prawa ocierać cewką o nabiegunnik, ani też obijać się. Głośnik ten w 100% był przez kogoś naprawiany i jeśli w opisie aukcji nie było to napisane to masz towar niezgodny z umową.

slawekk001
-
-

Postautor: slawekk001 » 29 wrz 2008, o 20:03

No ładnie! hehehe.... Na szczęście już doszłem do porozumienia ze sprzedającym. Ciekawie ludzie czasem handlują. Dziękuję za pomoc!!!

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”