Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siękłopot z zasilaczem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam, mam Zasilacz Fortron 400 Watt. i działał bez problemu. Aż do pewnego dnie kiedy zaczoł sie dość dziwnie zachowywac. Jak włanczam komputer (na tym zasilaczu) to wszystkie wiatraczki chodza na 100% obrotów i komputer dalej sie nie włancza ( nie ładuje sie sytem a ni nawet nie włancza sie monitor). Ale dopiero po n-tej próbie właczenia go uruchamia sie i chodzi normalnie bez zarzutów. Zasilacz ma rok i do niego jest podłączone P4 2 Ghz bez OC i standardowe chłodzenie. Grafika radeon X1650 PRO 256MB GDDR3 (zasilacz został kupiony własnie po ta grafike) i 3 kości pamieci 256MB Ram, oraz HDD 80 GB. Na innym zasilaczu 300 Wat (ale juz na grafice GF 2) uruchamia sie prawidłowo. Nie mam pojecia co mogła sie w nim sypnąc, a ni nie wiem co sprawdzac. wszystkie podzespoły sa sprawne.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2008, o 06:35 przez Kimarco, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdze to. Dzieki.
EDIT:
Zauważyłem też, że jak włącze go i tak pochodzi z minute, a pozniej go wyłacze i wyjme baterie od biosu, i go włącze, to pozniej sam sie wyłączy (tak juz ma po resecie Biosu) i jak go włącze to sie wszystko uruchamia.
EDIT2:
Sprawdziłem napiecie programem SpeedFan i pokazał mi, że zamiast +3.3 mam +3.06(07)
EDIT:
Zauważyłem też, że jak włącze go i tak pochodzi z minute, a pozniej go wyłacze i wyjme baterie od biosu, i go włącze, to pozniej sam sie wyłączy (tak juz ma po resecie Biosu) i jak go włącze to sie wszystko uruchamia.
EDIT2:
Sprawdziłem napiecie programem SpeedFan i pokazał mi, że zamiast +3.3 mam +3.06(07)
Można naprawić... Poszukaj wyschniętych elektrolitów, zminych lutów.
Ogólnie odradzam naprawy, bo teraz zasilacze są w miarę przystępne cenowo. Lepiej kupić nowy, bo z takimi "naprawkami" to nigdy nic nie wiadomo.
Po prostu szkoda czasu i pieniędzy.
Ogólnie odradzam naprawy, bo teraz zasilacze są w miarę przystępne cenowo. Lepiej kupić nowy, bo z takimi "naprawkami" to nigdy nic nie wiadomo.
Po prostu szkoda czasu i pieniędzy.
Nie bardzo mam zaufanie do tych programów - tutaj najlepiej sprawdzi się jakiś w miarę dokładny cyfrowy miernik.Sprawdziłem napiecie programem SpeedFan
Ja juz zgłupiałem co jest z tym moim zasilaczem. Podłaczyłem miernik zeby zmierzyć jak 3ma napięcie na 12V (tak z ciekawości) i jak to zmierzyłem ,to nagle zaczoł sie włanczac normalnie, za 1 razem. czyzby samo naprawienie. Później zmierzyłem napiecie na +3.3V (pomarańczowy i czarny kabel) i sie okazuje ze jednak pokazuje +3.38V wiec jest wszystko OK. zrobiłem pare prob uruchomienia i wszystko było ok. Ale po 1,5 godzinie zaczął sie cyrk uruchomił sie juz za 3 lub za 4 razem. Moze ciepły lepiej chodzi czy co ??
Kup nowy zasilacz porządnej marki o większej mocy.
Będzie jak znalazł jak bedziesz unowocześniał kompa.
Zasilacz wbrew pozorom jest dosyć ważny dla stabilnej pracy całej reszty.
A w obecnej sytuacji to masz realną szansę ,że jak w nim coś porzadnie strzeli
to będziesz kupował nie tylko zasilacz ale całego kompa.
Pamiętaj chytry dwa razy traci.
Pzdr
Będzie jak znalazł jak bedziesz unowocześniał kompa.
Zasilacz wbrew pozorom jest dosyć ważny dla stabilnej pracy całej reszty.
A w obecnej sytuacji to masz realną szansę ,że jak w nim coś porzadnie strzeli
to będziesz kupował nie tylko zasilacz ale całego kompa.
Pamiętaj chytry dwa razy traci.
Pzdr
właśnie o to chodzi ze ja już nie chce tego PC ulepszać, a ni w niego cos w ogóle pakować bo w przyszłym roku kupuje laptopa. Napięcia sprawdzałem i wszystkie sa Ok. (ta 400-setka w zupełności mi wystarcza przedtem miałem 300 W)
To posprawdzaj wszystkie połączenia .
Sprawdź wtyki ,gniazda ,przewody może któryś nie ma ciągłości.
Może któryś wtyk nie kontaktuje przeczyść je spirytusem 100gram na czyszczenie ,
400 na wzmocnienie.
Rozkręć zasilacz wewnątrz może ma zimne luty to przelutuj porzadna cyną.
Dalej kombinuj sam bo moja kryształowa kula jest w serwisie
Pzdr