Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kilka pytań o Viste i dysk HP RECOVERY

Awatar użytkownika
gringozam
-
-
Kilka pytań o Viste i dysk HP RECOVERY

Postautor: gringozam » 18 wrz 2008, o 10:25

Witam, koleżanka poprosiła mnie o zainstalowanie Visty na jej notebooku HP 530. Posiada ona angielską wersję jezykową i ja mam jej załatwić polską ;) Spróbuję programem VISTALIZATOR, ale jak to nie przyniesie efektu to zabiorę się za instalowanie Visty. Wielokrotnie instalowałem XPka, ale Visty jeszcze ani razu i nie chce żeby po mojej wizycie musiała ganiać do informatyka ;)
Martwi mnie najbardziej partycja HP RECOVERY. Czy instalacja Visty na lapku z taką partycją nie różni się niczym od normalnej instalacji na komputerze bez taj partycji?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 18 wrz 2008, o 13:49

Partycja HP Recovery, czy PQSERVICE (ACER) czy jakies FSC Recovery... to są wszystko wynalazki i wymysły automagicznych instalek producenta. Są z tego określone korzyści (np. możliwość przywrócenia ustawień fabrycznych systemu), jednak jeśli się godziny na ich brak to można spokojnie zainstalować system jak na każdym innym komputerze, choćby tworząc tylko 1 partycję wielkości całego dysku (tylko trochę to niefunkcjonalne by było).

Być może ktoś widzi w tym inne cele, ja osobiście zwykle wywalam tą "dodatkową funkcjonalność".

Awatar użytkownika
Darlington
-
-

Postautor: Darlington » 18 wrz 2008, o 14:15

Instalacja Visty jest o wiele prostsza od instalacji XP.
Zalecam stworzenie dwóch partycji: systemowa C: minimum 60 GB oraz partycja na dane D: reszta przestrzeni dyskowej.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 wrz 2008, o 17:38

Instalacja Visty jest o wiele prostsza od instalacji XP.
Nie rozumiem co może być tam prostsze... Chyba nie widziałem nic prostszego od instalatora XP'ka ;) Owszem w Vista też jest łatwo - ogólnie produkty systemów operacyjnych M$ instaluje się dziecinnie łatwo.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 18 wrz 2008, o 20:50

Nawiązując do tematu.

Mam dla wszystkich (większości?? ;)) złą wiadomość...

Od lipca producenci wielkoseryjni nie mogą już kupować w MS licencji na XP. Sprzedaż całkowicie zostanie wstrzymana z dniem 1 lutego 2009 (dystrybutorzy będą jedynie wyprzedawać zapasy).

Ot taki uboczny efekt obecności na szkoleniu Intel/MS.

Awatar użytkownika
krzysiek3300
-
-

Postautor: krzysiek3300 » 9 lut 2009, o 15:54

"Witam" mam Pytanie jak mogę zlegalizować darmowo Windows xp Professional

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 lut 2009, o 16:24

"Witam" mam Pytanie jak mogę zlegalizować darmowo Windows xp Professional
Jak już to "zalegalizować".

Darmowo to możesz sobie zainstalować np. Linuxa albo bete Windowsa 7 (ANG)

Windowsa XP możesz kupić sobie w sklepie lub np. na allegro

P.S. Nie pytaj na tym forum o cracki, seriale itp. bo jak wiadomo będą ostrzeżenia a jak nie pomoże BAN.

Wróć do „Komputery PC, laptopy, tablety i wszelkie gadżety”