Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Szukam schematu urządzenia do podsłuchiwania zegarków

Moderator:Jacek Bogusz

Mice
-
-
Szukam schematu urządzenia do podsłuchiwania zegarków

Postautor: Mice » 18 sie 2008, o 07:39

Witam.
Szperam po internecie już trochę czasu i nie mogę trafić na konkretny układ.

Zrobiłem ultra wysokoczuły wzmacniacz do podsłuchu zdalnego ale nei zdaje on egzaminu przez swoje wzbudzanie.

Ogólnie urządzenie służy do wzmocnienia tykania zegarka, tak żebym ja go słyszał i klient.

Pozdrawiam mice

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 18 sie 2008, o 19:49

Niekoniecznie musi być ulraczuły. Wsarczy dobry mikrofon, oraz wzmacniacz z filrem pasmowym. Jakie pasmo ma tykanie - zapewne koło 1-5 kHz - myślę, a można by to sprawdzić. Nie będzie wtedy sprzężeń.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 19 sie 2008, o 08:40

Chcesz podsłuchiwać to co wzmocnić najtrudniej, czyli impulsy.
Nie zgodzę się z poprzednikiem co do zakresu częstotliwości tykania zegarka, to jest minimum 1Hz bo nie spotkałem zegarka który w jednym kroku przeskakiwałby więcej niż o 1 sek, natomiast widziałem zegarki których wskazówki przesuwały się z niezauważalnym dla oka zatrzymaniem czyli było to minimum 10Hz albo i lepiej
Rzecz podstawowa to znależc się w odległości do 1,0-1,5m od zegarka, z dalszej odległości to tylko parę służb specjalnych na świecie potrafi podsłuchać

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 19 sie 2008, o 10:49

Rzecz podstawowa to znależc się w odległości do 1,0-1,5m od zegarka, z dalszej odległości to tylko parę służb specjalnych na świecie potrafi podsłuchać
Bez przesady... odpowiednia antena (reflektor) i tyle. Można i z kilku metrów.

Teraz wasz spór, o ile można tak to nazwać. Myślę że oboje macie w pewnym sensie rację odnośnie częstotliwości, tyle że mówicie o różnych rzeczach. Medicus o częstotliwości tyknięć, zaś Andrzej o częstotliwości dźwięku jaki te tyknięcia wydają ;P I tu bliżej sedna problemu jest Andrzej, bo to tą częstotliwość należy wzmocnić.

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 19 sie 2008, o 20:13

... co do zakresu częstotliwości tykania zegarka, to jest minimum 1Hz bo nie spotkałem zegarka który w jednym kroku przeskakiwałby więcej niż o 1 sek, natomiast widziałem zegarki których wskazówki przesuwały się z niezauważalnym dla oka zatrzymaniem czyli było to minimum 10Hz albo i lepiej...
Moją odpowiedź podsumował Pajączek. Przy okazji - jakby było to 1-10Hz to byś tego w ogóle nie słyszał.
Zgadzam się ,ze jest to okres występowania tyknięcia, ale samo tyknięcie jest słyszalne.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 21 sie 2008, o 13:52

Eeee
to jak do takiej postaci sprowadzamy problem to wszystko upraszcza się do wzmacniacza mikrofonowego o dużej czułości i wzmocnieniu i jak najmniejszych szumach. Czyli wszystko co najlepsze czym dysponują techniki podsłuchu.
Ale to droga w zła stronę, bo skoro tykanie zegarka ma być dobrze słyszalne, to w jakiej odległości musi być od mikrofonu głośnik aby się nie wzbudzał ? tylko słuchawki ewentualnie i to takie specjalne jak w studiach radiowych mają, z takim plastikowym kanałem w ucho i dopasowana do ucha szczelna wkładka

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 21 sie 2008, o 22:31

Nie widzę potrzeby super czułości, czy też wzmocnienia. Jeśli dobrze dobierzesz pasmo tykania to wystarczy je tylko wyfiltrować i wzmocnić te częstotliwości, głośnik skierować w inną stronę i nie powinno być problemu.

Wróć do „Poszukuję / kupię”