Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Układ na płytce stykowej działa, na uniwersalnej nie...

windman
-
-
Kontaktowanie:
Układ na płytce stykowej działa, na uniwersalnej nie...

Postautor: windman » 14 sie 2008, o 16:57

Witam wszystkich..

Dzisiaj montowałem na płytce uniwerslnej układ do sterowania wyświetlaczem LCD przez magistralę I2C (4bit). Wcześniej układ miałem na płytce stykowej i wszystko świetnie działało.

Zabrałem się do lutowania elementów na płytkę uniwersalną zgodnie z tym co było na płytce stykowej.

Po uruchomieniu okazało się, że wyświetlacz nie działa prawidłowo. Wyświetla prawidłową ilość znaków tylko że innych.
Gdy przeniosłem elementy spowrotem na płytkę stykową działało znowu wszystko jak trzeba.

Kilka razy sprawdzałem, wszystko jest prwidłowo podłączone....

Ktoś ma jakiś pomysł, albo może inaczej... radę dla początkującego...?
Może sposób w jaki zlutowałem wszystko jest nieprawidłowy.

Zamieszczam zdjęcia obu płytek.
Załączniki
zdjecie1.jpg

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Re: Układ na płytce stykowej działa, na uniwersalnej nie...

Postautor: Tomasz Gumny » 14 sie 2008, o 17:31

Ktoś ma jakiś pomysł, albo może inaczej... radę dla początkującego...?
Co zrobiłeś z nieużywanymi wejściami LCD?
Uzupełnienie: rozpisz sobie kody znaków wysyłanych i wyświetlanych. Na początek zamień piny D5 i D6 oraz odłącz D2 od masy. :)

windman
-
-
Kontaktowanie:

Re: Układ na płytce stykowej działa, na uniwersalnej nie...

Postautor: windman » 14 sie 2008, o 21:23

Co zrobiłeś z nieużywanymi wejściami LCD?
Uzupełnienie: rozpisz sobie kody znaków wysyłanych i wyświetlanych. Na początek zamień piny D5 i D6 oraz odłącz D2 od masy. :)
Nieużywane wejścia podpięte są do masy.
Zamiana D5 z D6 nie pomaga, tak samo jak odpięcie d2 od masy.

Dodam, że na płytce stykowej nieużywane wyjścia wisiały i nie było problemów, gdy były podłączone do masy to też wszystko było OK.

No nic, zaczynam lutować to od nowa, zostawię dłuższe przewody, będzie wygodniej i dokładniej.

gres
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gres » 17 sie 2008, o 20:10

witam
widzę że nie masz przylutowanych kondensatorów na zasilaniu na nowej płytce, spróbuj podłączyć do samego układu do końcówek zasilania 220nF. Pozdro :)

windman
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: windman » 17 sie 2008, o 20:30

witam
widzę że nie masz przylutowanych kondensatorów na zasilaniu na nowej płytce, spróbuj podłączyć do samego układu do końcówek zasilania 220nF. Pozdro :)
Już wszystko działa, przelutowałem wszystko od nowa, dałem dłuższe przewody. Kondensatory też były w planach, jednakże skoro wszystko działało na płytce stykowej bez kondensatorów, powinno też chyba na uniwersalnej.

Dzięki za pomoc,
pozdrawiam!

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”