Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak działają wyświetlacze na rejestrach przesuwnych?

windman
-
-
Kontaktowanie:
Jak działają wyświetlacze na rejestrach przesuwnych?

Postautor: windman » 6 sie 2008, o 19:26

Witam,

Może mi ktoś wytłumaczyć jak steruje się wyświetlaczem złożonym z powiedzmy 8 x 8 diod.

Jeżeli taką matrycą sterować będą 2 rejestry to mogę sobie wyobrazić, że możemy dowolnie sterować jednym punktem (przecięcie kolumny i rzędu).
Ale jeżeli chcemy wyświetlić dajmy na to krzyżyk (+) wysoki i szeroki na 8 pól, na obu rejestrach (koluna i rząd) muszą wystąpić same jedynki, w tym przypadku zapalą się wszystkie diody, a nie krzyżyk.

Jak to działa?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 6 sie 2008, o 21:55

Czyli chcesz sterować macierzą diod 8x8 za pomocą sterowania rząd x kolumna...

A pomyśl co by było gdybyś podał "wędrujące zero" na np. rejestr rzędów (czyli 11111110 -> 11111101 -> 11111011 -> itd), w ten sposób taktujesz kolejno rzędy matrycy, teraz w odpowiednich rzędach wystawiasz na drugim rejestrze punkty które mają się wyświetlić, oczywiście teraz to która się zaświeci zależy od tego który punkt będzie miał podaną wartość "1". Jak już to masz wykonane, to wprowadź pewną - małą - zwłokę dla każdego rzędu, cały obraz wyświetli Ci się w tym przypadku po 8 cyklach, czyli odświeżanie obrazu będzie wynosić 8*(wprowadzona zwłoka+operacje zamian rejestrów) - oczywiście zakładając że sterownik zajmuje się wyłącznie tym wyświetlaniem ;) Można to jeszcze rozbudować by uniknąć chwilowych zapaleń nie pożądanych pikseli. Taka uwaga... w tym wypadku przesuwnym lepiej żeby był jedynie jeden z rejestrów, chyba że dodatkowo użyjesz zatrzasków - da się to zrobić na 2, ale skomplikuje to sterowanie.

windman
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: windman » 6 sie 2008, o 22:30

Jak już to masz wykonane, to wprowadź pewną - małą - zwłokę dla każdego rzędu, cały obraz wyświetli Ci się w tym przypadku po 8 cyklach
Podejrzewałem takie rozwiązanie.
Mam w związku z tym kolejne pytanie:

Takie rozwiązanie nie umożliwa budowanie dużych matryc. Im większa matryca, tym większy czas opóźnienia i pewnie będzie widoczne migotanie diod, mam rację?
Przynajmniej wtedy, gdy matryca będzie rosła w obu wymiarach.

Gdybyśmy założyli powiedzmy wysokość matrycy 8, a szerokość 80 to chyba nie powinno być problemu?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 7 sie 2008, o 11:06

Wszystko zależy od wielkości, czasu opóźnień itd. Pamiętaj że diody mają pewną bezwładność emitowanego światła, pozatym większość diod możesz zasilić większym prądem niż znamionowy (nawet kilka razy większym) pod warunkiem, że będzie to przebieg modulowany - przykładowo ostatnio używałem diod o jasności 3cd, znamionowy prąd 20mA, max ciągły 30mA, ale można je również sterować prądem 100mA pod warunkiem, że jest to PWM 10% i długość impulsu nie przekracza 10ms.

A tak przy okazji... w monitorach czy telewizorach obraz jest "rysowany plamką", czyli inaczej mówiąc w jednym momencie jest wyświetlany tylko 1 punkt z całości.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”