Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

2 PORTY RS232 W AVR

Awatar użytkownika
jareck
-
-
2 PORTY RS232 W AVR

Postautor: jareck » 19 cze 2008, o 16:23

Witam

potrzebowałbym zrobić konwerter danych z jednego protokołu RS na inny np.:

dostaje na COM1 komunikat w ASCII "ZROB COS" a wtedy na COM2 wtedy muszę wysłać np. w HEX "01 82 65 AF"

wydaje mi się że to da się zrobić na jednym procku... uzywając softwarowego portu RS ale nie jestem pewien :) czy tak jest czy tylko mi się wydaje

przeszukałem trochę forum ale jakoś nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.

pozdrawiam
JAreCK

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 19 cze 2008, o 17:38

To sia da zrobić na jednym procku używając nawet sprzętowych portów USART. Gorzej jest zdajsie jeśli chciałbyś to oprogramować w Bascomie... w każdym bądź razie jest to do zrobienia.

Z tego co ostatnio widziałem, to obecnie są 3 ATMegi zawierające po 4 USARTY, takich 2 portowych to nawet nie liczyłem...
oraz... 12 modeli XMEGA zawierające od 5 do 8 SPRZĘTOWYCH USART'ow - tylko czy ktoś już miał może taka XMEGE w łapkach ??

A jeszcze pytanie do Ciebie... czy na COM1 wymagasz jakiegoś potwierdzenia... oraz czy COM2 będzie jakoś się komunikował z "pośrednikiem" ?? Bo jeśli oba wymagają komunikacji 1 kierunkowej, to to jest do zrobienia nawet na 1 porcie USART.

Awatar użytkownika
jareck
-
-

no tak

Postautor: jareck » 19 cze 2008, o 19:56

witam
więc łączność jest tylko jedno kierunkowa :) z com1 do com2 i żadnych potwierdzeń.

ale w sumie Masz racje można to zrobić na jednym porcie RX przychodzi a TX wychodzi do drugiego ... :) że też mi to do głowy nie przyszło prędzej...
ciekawe jak by było jakby COM1 chodził na 9600 a COM2 na 19200... :) ok dość teorii pora na testy

ale ok, czy dobrze mi wydaje ze w bascomie jest możliwość skonstruowania soft RS za pomocą standardowych procedur? ale chyba dziś poszukam w bascomie... bo ta myśl nie daje mi spokoju :632:

pozdrawiam serdecznie
JAreCK

Awatar użytkownika
amok67
-
-

Postautor: amok67 » 23 cze 2008, o 22:19

soft rs?
np.tak:

'otwieramy com port na pinie d.3
Open "comd.3:57600,8,n,1" For Output As #1
'i coś tam piszemy...