Witam
potrzebowałbym zrobić konwerter danych z jednego protokołu RS na inny np.:
dostaje na COM1 komunikat w ASCII "ZROB COS" a wtedy na COM2 wtedy muszę wysłać np. w HEX "01 82 65 AF"
wydaje mi się że to da się zrobić na jednym procku... uzywając softwarowego portu RS ale nie jestem pewien czy tak jest czy tylko mi się wydaje
przeszukałem trochę forum ale jakoś nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.
pozdrawiam
JAreCK
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się2 PORTY RS232 W AVR
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
To sia da zrobić na jednym procku używając nawet sprzętowych portów USART. Gorzej jest zdajsie jeśli chciałbyś to oprogramować w Bascomie... w każdym bądź razie jest to do zrobienia.
Z tego co ostatnio widziałem, to obecnie są 3 ATMegi zawierające po 4 USARTY, takich 2 portowych to nawet nie liczyłem...
oraz... 12 modeli XMEGA zawierające od 5 do 8 SPRZĘTOWYCH USART'ow - tylko czy ktoś już miał może taka XMEGE w łapkach ??
A jeszcze pytanie do Ciebie... czy na COM1 wymagasz jakiegoś potwierdzenia... oraz czy COM2 będzie jakoś się komunikował z "pośrednikiem" ?? Bo jeśli oba wymagają komunikacji 1 kierunkowej, to to jest do zrobienia nawet na 1 porcie USART.
Z tego co ostatnio widziałem, to obecnie są 3 ATMegi zawierające po 4 USARTY, takich 2 portowych to nawet nie liczyłem...
oraz... 12 modeli XMEGA zawierające od 5 do 8 SPRZĘTOWYCH USART'ow - tylko czy ktoś już miał może taka XMEGE w łapkach ??
A jeszcze pytanie do Ciebie... czy na COM1 wymagasz jakiegoś potwierdzenia... oraz czy COM2 będzie jakoś się komunikował z "pośrednikiem" ?? Bo jeśli oba wymagają komunikacji 1 kierunkowej, to to jest do zrobienia nawet na 1 porcie USART.
no tak
witam
więc łączność jest tylko jedno kierunkowa z com1 do com2 i żadnych potwierdzeń.
ale w sumie Masz racje można to zrobić na jednym porcie RX przychodzi a TX wychodzi do drugiego ... że też mi to do głowy nie przyszło prędzej...
ciekawe jak by było jakby COM1 chodził na 9600 a COM2 na 19200... ok dość teorii pora na testy
ale ok, czy dobrze mi wydaje ze w bascomie jest możliwość skonstruowania soft RS za pomocą standardowych procedur? ale chyba dziś poszukam w bascomie... bo ta myśl nie daje mi spokoju
pozdrawiam serdecznie
JAreCK
więc łączność jest tylko jedno kierunkowa z com1 do com2 i żadnych potwierdzeń.
ale w sumie Masz racje można to zrobić na jednym porcie RX przychodzi a TX wychodzi do drugiego ... że też mi to do głowy nie przyszło prędzej...
ciekawe jak by było jakby COM1 chodził na 9600 a COM2 na 19200... ok dość teorii pora na testy
ale ok, czy dobrze mi wydaje ze w bascomie jest możliwość skonstruowania soft RS za pomocą standardowych procedur? ale chyba dziś poszukam w bascomie... bo ta myśl nie daje mi spokoju
pozdrawiam serdecznie
JAreCK