Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z AT461 po ISP

Remo
-
-
Kontaktowanie:
Problem z AT461 po ISP

Postautor: Remo » 14 cze 2008, o 18:49

Witam,
mam problem z zaprogramowaniem ATtiny461 za pomocą STK200. Układ prawidłowo identyfikowany jest przez Bascoma, jednak po zaprogramowaniu i weryfikacji wybija "difference at: 000000". Fusebity ustawione są na wartość domyślną za wyjątkiem fusa konfigurującego zegar - ustawiony jest wewnętrzny oscylator RC (bo tak ma pracować w układzie docelowym). Czy macie pomysł dlaczego nie mogę go zaprogramować? ATtiny 25 idzie bez problemu. Nie mam koncepcji co jest nie tak.
Z góry dziękuję za pomoc.
Remo

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 14 cze 2008, o 19:53

Przed programowaniem wyczysc zawartosc flasha uC... taka czerwona ikonka na prawo... nie przytocze Ci teraz z pamieci oryginalnego opisu.

Remo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Remo » 14 cze 2008, o 20:31

Czyściłem - niestety nic to nie dało.
Czy wyprowadzenia AVcc i AGnd mają być podłaczone odpowiednio do Vcc i Gnd? -nie mogę doczytać tego w karcie katalogowej.
Zwróciłem jeszcze uwagę , że w karcie jest napisane iż taktowanie jest na 10Mhz tymczasem pod Bascomem wewnętrzny oscylator RC można ustawić na 8Mhz - może to jest przyczyną??

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 14 cze 2008, o 20:41

Nie znam tego konkretnego modelu, jednak wewnetrzne RC sa ustawiane do 8MHz, pozatym w karcie jest podawana wartosc max... nic nie stoi na przeszkodzie by korzystac z nizszych.

podlaczenia analogowej czesci peryferii (avcc i agnd) o ile nie sa uzywane zwykle lacze tak jak mowisz... nie powinno byc to (brak podlaczenia) jednak powodem takiego bledu programowania.

a sprawdz jeszcze jedna rzecz... czy zasilasz stk200?? przy braku zasilania tez moze zachowac sie podobnie :619:
Ostatnio zmieniony 15 cze 2008, o 12:57 przez pajaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Remo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Remo » 14 cze 2008, o 21:20

Z tym zasilaniem sprawa jest zastanawiająca - jak zasilam z płytki bazowej - uP nawet nie daje się zidentyfikować. Przy zasilaniu z STK identyfikuje się ale jest wyżej opisany problem z programowaniem.
Dziwna sprawa - próbowałem już nawet programować w podstawce do której podłączone było zasilanie (5V, odfiltrowane) no i z STK - bez zmian. Siedzę już nad tym tydzień i nie mam koncepcji co jest grane .
Aha - na próbę wstawiłem też Attiny26 (ma identycznie rozplanowane wyprowadzenia jak 461 i jest ten sam problem).

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 15 cze 2008, o 13:47

No nie... jesli daje sie zidentyfikowac (o czym faktycznie pisales wczesniej) to nie jest to problem zasilania stk... to jeszcze tak:

1) jestes pewny ze ten stk jest prawidlowo zbudowany... dzialal wczesniej, moze sprawdz polaczenia.

2) zweryfikuj fusebity, a konkretniej lockbity... a moze w tym ukladzie mozesz napisac sobie prosty program "migajacy diodkami" byle sprawdzic czy programuje sie prawidlowo, nie liczac na weryfikacje przez bascoma??

Remo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Remo » 15 cze 2008, o 16:40

Pajaczek - serdeczne dzięki :564:
Po Twojej sugestii odnośnie zasilania skupiłem się na tym i co się okazało:
Po właczeniu zasilania z STK i zasilania na płytce docelowej procek się programuje.
Dziwne to troche bo z samym zasilaniem z STK (ok. 3V ) lub samym zasilaniem z płytki docelowej (5V) nie daje się zaprogramować . Jak zasilam z obu wtedy idzie elegancko - pierwszy raz z czymś takim się spotkałem :615: W wolnej chwili muszę zgłębić tę zagwostkę bo nie daje mi spokoju . Serdecznie dziękuje za pomoc.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”