Witam serdecznie.
Mam problem dotyczący dobrania wartosci aby przesuwnik fazy dziala dla sinusa 220V
Znalazłem ogólny schemat na wzmacniaczu operacyjnym, ale nie wiem jakie wartości elementów dobrać, aby sinus zaczynał swój przebieg od ujemnej połówki.
Bardzo proszę o pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprzesuwnik fazy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Załączniki
-
- 1.GIF (3.78KiB)Przejrzano 1352 razy
- Darlington
- -
Witam.
Robiłem kiedyś przesuwnik fazy na OP-AMPie na zaliczenie w szkole w programie CircuitMaker Student v.6.2c
Może ten screenshot Ci pomoże:
Z tego co pamiętam to wzmocnienie regulowało się poprzez zmianę stosunku R2/R1, a przesunięcie fazowe za pomocą kondensatora C.
Jeżeli sinus ma się zaczynać na wyjściu od ujemnej połówki to trzeba by było w jakiś sposób połączyć wzmacniacz odwracający z przesuwnikiem fazy.
Pozdrawiam.
Robiłem kiedyś przesuwnik fazy na OP-AMPie na zaliczenie w szkole w programie CircuitMaker Student v.6.2c
Może ten screenshot Ci pomoże:
Z tego co pamiętam to wzmocnienie regulowało się poprzez zmianę stosunku R2/R1, a przesunięcie fazowe za pomocą kondensatora C.
Jeżeli sinus ma się zaczynać na wyjściu od ujemnej połówki to trzeba by było w jakiś sposób połączyć wzmacniacz odwracający z przesuwnikiem fazy.
Pozdrawiam.