Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z programatorem ISP
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam chciałbym zrobić sobie lamkę rgb:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic777666-60.html
,mam już części wszystko i programator STK 200
ściągłem HEX, ale nie umiem zaprogramować Attiny2313
Po raz pierwszy programuję procesor avr i jestem totalnie zielony, mógłby mi ktoś po ludzku wyjaśnić jak go zaprogramować (chodzi mi o ustawienia i jakieś fuse bity podobno są ważne) ,pościągałem programów bascom avr (demo) ,piny pong ,top win ,jakie ino są i nie umię,nie wgrywa mi się
Proszę o pomoc ,mam na myśli taką instrukcję od A do Z , zaczynając od połączenia procka z programatorem (schemat) i configuracja programu. Bo naprawdę ne mam już pojęcia jak to zrobić,pozdrawiam. (możecie mnie wyśmiać,ale pomóżcie) ,proszę.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic777666-60.html
,mam już części wszystko i programator STK 200
ściągłem HEX, ale nie umiem zaprogramować Attiny2313
Po raz pierwszy programuję procesor avr i jestem totalnie zielony, mógłby mi ktoś po ludzku wyjaśnić jak go zaprogramować (chodzi mi o ustawienia i jakieś fuse bity podobno są ważne) ,pościągałem programów bascom avr (demo) ,piny pong ,top win ,jakie ino są i nie umię,nie wgrywa mi się
Proszę o pomoc ,mam na myśli taką instrukcję od A do Z , zaczynając od połączenia procka z programatorem (schemat) i configuracja programu. Bo naprawdę ne mam już pojęcia jak to zrobić,pozdrawiam. (możecie mnie wyśmiać,ale pomóżcie) ,proszę.
Napiszę na przykładzie programu PonyProg2000.
1. Instalujesz PonyProg2000 - oczywista sprawa.
2. Po uruchomieniu: Setup - > Calibration.
3. Następnie po kalibracji Setup - > Interface Setup... (ustawienia jak na obrazku poniżej)
4. Otwierasz kartę katalogową TN2313 i patrzysz, gdzie są wyprowadzenia VCC, GND, RESET, MISO, MOSI i SCK
5. Łączysz te wyprowadzenia z odpowiadającymi im w STK200
6. Podłączasz do mikrokontrolera zasilanie (+5V) będące jedniocześnie zasilaniem dla programatora
7. Ustawiasz typ podzespołu: Device - > AVR micro - > ATtiny2313
8. Wciskasz przycsik "Read device"
9. Jeżeli wszystko poszło ok, mikrokontroler został "odczytany", wciskasz "Open program memory (FLASH) file"
10. Wybierasz HEX
11. Wciskasz "Write program memory (FLASH)"
- uC zaprogramowany -
Później ustawiasz tylko fusebity (przycisk "Security and Configuration bits").
Życzę powodzenia
1. Instalujesz PonyProg2000 - oczywista sprawa.
2. Po uruchomieniu: Setup - > Calibration.
3. Następnie po kalibracji Setup - > Interface Setup... (ustawienia jak na obrazku poniżej)
4. Otwierasz kartę katalogową TN2313 i patrzysz, gdzie są wyprowadzenia VCC, GND, RESET, MISO, MOSI i SCK
5. Łączysz te wyprowadzenia z odpowiadającymi im w STK200
6. Podłączasz do mikrokontrolera zasilanie (+5V) będące jedniocześnie zasilaniem dla programatora
7. Ustawiasz typ podzespołu: Device - > AVR micro - > ATtiny2313
8. Wciskasz przycsik "Read device"
9. Jeżeli wszystko poszło ok, mikrokontroler został "odczytany", wciskasz "Open program memory (FLASH) file"
10. Wybierasz HEX
11. Wciskasz "Write program memory (FLASH)"
- uC zaprogramowany -
Później ustawiasz tylko fusebity (przycisk "Security and Configuration bits").
Życzę powodzenia
Ostatnio zmieniony 24 mar 2008, o 12:06 przez RcTomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Drogi ?? od 50 gr do 2 zl /szt to drogo ?? do tego 2 ceramiki kilka pF z 5-50 gr za komplet.
Niektore uC maja wbudowany generator RC i wowczas nie jest konieczne (choc nadal mozliwe) taktowanie ich zewnetrznym kwarcem
Mam dla Ciebie sugestie... albo przejrzyj kilka projektow w prasie/sieci, wowczas powinno Ci sie troche rozjasnic albo kup sobie jakis zestaw startowy, a wowczas powinienes miec w nim wszystko wlacznie z programatorem, a jak nie to dokup programator... wiem wiem... to drozsze rozwiazanie, ale tez bez przesady od kilkudziesieciu zl, a bawic sie mozna ze ho ho...
Niektore uC maja wbudowany generator RC i wowczas nie jest konieczne (choc nadal mozliwe) taktowanie ich zewnetrznym kwarcem
Mam dla Ciebie sugestie... albo przejrzyj kilka projektow w prasie/sieci, wowczas powinno Ci sie troche rozjasnic albo kup sobie jakis zestaw startowy, a wowczas powinienes miec w nim wszystko wlacznie z programatorem, a jak nie to dokup programator... wiem wiem... to drozsze rozwiazanie, ale tez bez przesady od kilkudziesieciu zl, a bawic sie mozna ze ho ho...
za 1MHz chcieli 17zł , takie 4MHZ, 8 i 12 są po 1,20zł. Mam zestaw 300-K z nowego elektronika, ale stk200 nie działa, poczytałem i doszłem do wniosku że to wina konstrukcji, bo stk jest na płytce, daleko od niego są kondensatory 100nF ,do tego cza połączyć go z kompem kabelkiem. Teraz robie takie cosik , że zamknę kostke 74HC244 bezpośrednio w wtyczce LPT ,a na zewnątrz wyprowadzę krótkie kabelki (do 30cm ekranowane) ,z sygnałami MOSI,MISO,RESET,SCK,GND,VCC. Myśle (mam nadzieje ) ,że to pomoże!!!, napisze potem jakie efekty!!!
W tym przypadku duża precyzja odliczania nie jest wymagana, więc nie musisz stosować kwarcu 1MHz. Tiny2313 ma wewnętrzny oscylator RC 128kHz, 4MHz, 8MHz oraz programowalny dzielnik częstotliwości przez 8 (Clock Divisor by 8 ). Ustawiasz więc wew. generator na 8MHz, włączasz dzielnik i otrzymujesz częstotliwość taktowania równą 1MHz.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2008, o 20:35 przez RcTomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmm... faktycznie sie niektorym w ubach poprzewracalo z cenami A to koniecznie musi byc 1MHz... daj 2..4... No chyba ze to jakies rozwiazanie zegarowe do ktorego koniecznie musisz sie dostosowac... albo masz gotowy hex i nie mozesz go przerobic.
A jak koniecznie chcesz, to znalazlem jeden za 3 zl... tylko musialbym zweryfikowac cene, bo ten akurat sklep miewa inaczej w cenniku a inaczej w rzeczywistosci. Ach... to wersja smd, ale o ile nie jestes lewy z lutownica to jakos dasz rade.
A jak koniecznie chcesz, to znalazlem jeden za 3 zl... tylko musialbym zweryfikowac cene, bo ten akurat sklep miewa inaczej w cenniku a inaczej w rzeczywistosci. Ach... to wersja smd, ale o ile nie jestes lewy z lutownica to jakos dasz rade.
Chyba będzie dobrze tak jak kolega radzi,że ma już wewnętrzny oscylator!!!, ta cena taka wysoka specjalnie chyba (bo wątpie żeby 1MHz był tak trudny do wykonania) . A tak na marginesie to mam taki pomysł ,że jakby już kwarc był potrzebny to czy mogę tak pokombinować ,kupie 4MHz ,a potem wrzuce na dzielnik i mam 1MHz ,następnie podłącze do nóżki XTAL (tylko że są dwie ) . Acha używam do testów STK200 taki programik (załącznik), zerknie ktoś czy jest OK.
- Załączniki
-
- stk200_test.rar
- (261.4KiB)Pobrany 210 razy
Ale jedno zasadnicze pytanie do Ciebie... bo szczerze nawet tam nie zerkalem, to jest gotowy hex? musisz trzymac sie jakis czasow dzialania czy cos.. ATTiny w kazdej wersji mozesz taktowac 4MHz kwarcem... w najgorszym przypadku twoj uklad bedzie dzialal 4 razy szybciej (tam nie masz ani zadnej transmisji, ani chyba nie mierzysz czasow. poza ew. sterowaniem). A jak nie to skozystac z dzielnika i tyle (wewnetrznego skoro jest).
Tak hex jest gotowy!!! ,a to w załączniku to poprostu tester STK200 ,klikamy na niego 2 razy i testuje obecność STK200 i czy dobrze działa!!!, mój nie działa jak narazie (teraz robie ten z scalakiem w wtyczce LPT jak pisałem,w poniedziałek powinienem skończyć), chodzi mi o to by ktoś przetestował tym programem swój działający programator i napisał czy ten program do testów jest OK???
DZIAŁA!!!! ,wszystkim moim problemom był winny stk200. Po zamontowaniu 74HC244 we wtyczce, wyciągnięciu ekranowanych kabelków,wszystko śmiga że aż pięknie!!!
Wniosek: 90% sukcesu to staranne wykonanie programatorka (warto poświęcić więcej czasu).
Zapomniałbym,ten programik do testów też jest bardzo przydatny sprawdza czy programator jest sprawny w 100%,polecam.Daje schemat mojego programatorka:
UWAGA:!!! rezystory R2-R8 dałem 390Ω ,dioda schotkiego (ze względu na niskie nap. przewodzenia ok. 0,2V ,dzięki temu na kostce mam 4,8V!!!) ,a rezystorów R9,10,11 i kondensatorów C2,3,4 ma nie być!!!. POZDRAWIAM
Wniosek: 90% sukcesu to staranne wykonanie programatorka (warto poświęcić więcej czasu).
Zapomniałbym,ten programik do testów też jest bardzo przydatny sprawdza czy programator jest sprawny w 100%,polecam.Daje schemat mojego programatorka:
UWAGA:!!! rezystory R2-R8 dałem 390Ω ,dioda schotkiego (ze względu na niskie nap. przewodzenia ok. 0,2V ,dzięki temu na kostce mam 4,8V!!!) ,a rezystorów R9,10,11 i kondensatorów C2,3,4 ma nie być!!!. POZDRAWIAM