Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

mostkowanie nietypowego scalaka

Qwet
mostkowanie nietypowego scalaka

Postautor: Qwet » 27 lut 2008, o 23:04

Witam,

Mam taki scalaczek TA8216H, zrobiłem na nim wzmacniacz wg tego schematu:
Obrazek

Podłączam głośniki 8Ω, podaję napięcie 38V i dostaję tylko 10W mocy ciągłej na kanał!! Oczywiście, mogę mieć 13, nawet 15W na kanał, ale wtedy wzmacniacz sie przesterowuje i charczy. Nie potrzebuję dwóch kanałów, właściwie to będę korzystał tylko z jednego, z połączonymi kanałami sygnału w mono. Wpadłem na pomysł żeby połączyć oba tak aby otrzymać 2*10W na jednym głośniku. Da się to zrobić??

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 28 lut 2008, o 11:43

Witam! Teoretycznie się da to puścić w mostek, ale praktycznie to wzrośnie pobór prądu cztero krotnie, temperatura podskoczy i nie wiem, co na to sama struktura scalaka, czy to wytrzyma, ale za eksperymentować możesz najwyżej go tylko uszkodzisz! W takim układzie głośnik wpinasz pomiędzy 7 a 12, a na wejście musisz podać odwracacz fazy i powinno zadziałać!
Pozdrawiam

Qwet

Postautor: Qwet » 28 lut 2008, o 17:11

Nie zrozumiałem, za dużo skrótów myślowych... Pamiętaj że mówisz do amatora :D

to ma być tak:
Obrazek

czy tak:
Obrazek

Na grzanie jestem przygotowany bo mogę przykleić radiator z wentylatorem który odprowadza 50-70W ciepła przy temperaturze 50*C ;)

Qwet

Postautor: Qwet » 28 lut 2008, o 21:12

Poszukałem i znalazłem schemat odwracacza fazy:
Obrazek

I przerobiłem mój schemat tak:
Obrazek

Czy to ma prawo zadziałać?? Bo dopadła mnie wątpliwość czy mostkowanie ma sens jeśli wzmacniacz korzysta z zasilania niesymetrycznego... :/

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”