Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Small stone Phaser-ma ktos sprawdzony schemat?

JARRY
-
-
Small stone Phaser-ma ktos sprawdzony schemat?

Postautor: JARRY » 20 lut 2008, o 19:31

Pytanie jak w temacie.Potrzebuje schemat small stone'a EH

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 26 lut 2008, o 15:34

Nie robiłem akurat dokładnie tego phasera ale schemat jest oryginalny z 75' roku więc można zaufać i chyba trudno o pewniejszy.Jest jeszcze Badstone, ma więcej stopni przesuwnika fazy.Jeśli Cię interesuje to też mam i prawie identyczne robiłem z dobrym skutkiem.
Załączniki
SMALLSTONE.JPG

JARRY
-
-

Postautor: JARRY » 26 lut 2008, o 21:00

a jakie uklady scalone stosowales?bo CA3094 sa dosc drogie a stosowanie zamiennikow chyba nic nie da;maja inna konstrukcję stopni wyjściowych - inna impedancja i inne właściwości dynamiczne.Chyba ze sie myle

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 26 lut 2008, o 21:18

a jakie uklady scalone stosowales?bo CA3094 sa dosc drogie a stosowanie zamiennikow chyba nic nie da;maja inna konstrukcję stopni wyjściowych - inna impedancja i inne właściwości dynamiczne.Chyba ze sie myle
Dobrze przeczytaj, robiłem układ taki jak w Badstone gdzie są zwykłe wzmacniacze operacyjne a modulacja fazy jest na FET-ach.Jak chcesz to schemat załączę.Można stosować zamiast CA3094 układ CA3080 ale ja tego układu nie robiłem, CA3080 stosowałem w kompresorach i expanderach ale to układ przestarzały i też kosztuje chyba z 5zł.Staram się załączyć Badstone i coś nie idzie.Dobra, wrzucam linka http://www.freeinfosociety.com/electron ... php?id=380

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 27 lut 2008, o 09:52

Witam! Nasi też produkowali takie przesuwniki fazowe, nawet taki kupczy miałem, ale miałem też robiony, z tym, że w każdym przesuwniku była inna pojemność i te dawały lepszy efekt przesunięcia. Najpierw miałem na 12 przesuwnikach, ale potem rozdzieliłem to na dwa i okazało się, że mimo mniejszej ilości przesuwników, chodził lepiej jak na dwunastu! Było to kiedyś opisane w jednym z starszych elektroników!

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 27 lut 2008, o 10:17

Witam! Nasi też produkowali takie przesuwniki fazowe, nawet taki kupczy miałem, ale miałem też robiony, z tym, że w każdym przesuwniku była inna pojemność i te dawały lepszy efekt przesunięcia. Najpierw miałem na 12 przesuwnikach, ale potem rozdzieliłem to na dwa i okazało się, że mimo mniejszej ilości przesuwników, chodził lepiej jak na dwunastu! Było to kiedyś opisane w jednym z starszych elektroników!
I właśnie ten z Radioelektronika robiłem.Inna sprawa, że polska Koda i kilku rzemieślników robili efekty wg. identycznych schematów jak MXR, Elektro Harmonix czy Boss, czyli w zasadzie kopie.Można eksperymentować i trzeba z tymi pojemnościami, da się uzyskać interesujące efekty.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 27 lut 2008, o 10:57

No to oboje robiliśmy to samo, to był taki układ modułowy, ale dobrze to gadało! A czym więcej głosów, tym lepszy efekt. Bardzo dobrze to gadało z organami, a jeszcze lepiej jak się puściło przez to jakąś muzykę, normalny odlot samolotu!

JARRY
-
-

Postautor: JARRY » 27 lut 2008, o 14:28

Moze ktos podrzucic ten schemat phasera z radioelektronika?
Ciekawy jestem jak on brzmi w konfrontacji ze small stonem Elektro Harmonixa?
Troche sie uparłem na tego small stone'a ,poniewaz slyszalem go i brzmi rewelacyjnie,a nie wiem jak wypada na tle innych podobnych konstrukcji(phaserow).Dodam ze nie chce go uzywac jako efekt gitarowy, lecz w polaczeniu ze syntezatorem-zalezy mi na uzyskaniu brzmien JMJ z oxygene,equinoxe...

Znalazlem jeszcze cos takiego:
http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=7

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”