Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSmall stone Phaser-ma ktos sprawdzony schemat?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Adam Tatuś, tomasz_jablonski, Moderatorzy
Pytanie jak w temacie.Potrzebuje schemat small stone'a EH
Dobrze przeczytaj, robiłem układ taki jak w Badstone gdzie są zwykłe wzmacniacze operacyjne a modulacja fazy jest na FET-ach.Jak chcesz to schemat załączę.Można stosować zamiast CA3094 układ CA3080 ale ja tego układu nie robiłem, CA3080 stosowałem w kompresorach i expanderach ale to układ przestarzały i też kosztuje chyba z 5zł.Staram się załączyć Badstone i coś nie idzie.Dobra, wrzucam linka http://www.freeinfosociety.com/electron ... php?id=380a jakie uklady scalone stosowales?bo CA3094 sa dosc drogie a stosowanie zamiennikow chyba nic nie da;maja inna konstrukcję stopni wyjściowych - inna impedancja i inne właściwości dynamiczne.Chyba ze sie myle
-
- -
Witam! Nasi też produkowali takie przesuwniki fazowe, nawet taki kupczy miałem, ale miałem też robiony, z tym, że w każdym przesuwniku była inna pojemność i te dawały lepszy efekt przesunięcia. Najpierw miałem na 12 przesuwnikach, ale potem rozdzieliłem to na dwa i okazało się, że mimo mniejszej ilości przesuwników, chodził lepiej jak na dwunastu! Było to kiedyś opisane w jednym z starszych elektroników!
I właśnie ten z Radioelektronika robiłem.Inna sprawa, że polska Koda i kilku rzemieślników robili efekty wg. identycznych schematów jak MXR, Elektro Harmonix czy Boss, czyli w zasadzie kopie.Można eksperymentować i trzeba z tymi pojemnościami, da się uzyskać interesujące efekty.Witam! Nasi też produkowali takie przesuwniki fazowe, nawet taki kupczy miałem, ale miałem też robiony, z tym, że w każdym przesuwniku była inna pojemność i te dawały lepszy efekt przesunięcia. Najpierw miałem na 12 przesuwnikach, ale potem rozdzieliłem to na dwa i okazało się, że mimo mniejszej ilości przesuwników, chodził lepiej jak na dwunastu! Było to kiedyś opisane w jednym z starszych elektroników!
-
- -
Moze ktos podrzucic ten schemat phasera z radioelektronika?
Ciekawy jestem jak on brzmi w konfrontacji ze small stonem Elektro Harmonixa?
Troche sie uparłem na tego small stone'a ,poniewaz slyszalem go i brzmi rewelacyjnie,a nie wiem jak wypada na tle innych podobnych konstrukcji(phaserow).Dodam ze nie chce go uzywac jako efekt gitarowy, lecz w polaczeniu ze syntezatorem-zalezy mi na uzyskaniu brzmien JMJ z oxygene,equinoxe...
Znalazlem jeszcze cos takiego:
http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=7
Ciekawy jestem jak on brzmi w konfrontacji ze small stonem Elektro Harmonixa?
Troche sie uparłem na tego small stone'a ,poniewaz slyszalem go i brzmi rewelacyjnie,a nie wiem jak wypada na tle innych podobnych konstrukcji(phaserow).Dodam ze nie chce go uzywac jako efekt gitarowy, lecz w polaczeniu ze syntezatorem-zalezy mi na uzyskaniu brzmien JMJ z oxygene,equinoxe...
Znalazlem jeszcze cos takiego:
http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=7