Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięFisher CA-9030
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam. Wzmacniacz udało się naprawić. Podejrzewam, że w tych wzmacniaczach dosyć często przyczyną awarii są zimne luty jak i było w tym przypadku.
Wzmacniacz po przelutowaniu połączeń płyty głównej z płytą czołową załączył się. Czyli wniosek prosty - brak kontaktu przez zimne luty.
Jeśli ktoś ma podobny problem niech sprawdzi to w pierwszej kolejności na wszelki wypadek.
Wzmacniacz po przelutowaniu połączeń płyty głównej z płytą czołową załączył się. Czyli wniosek prosty - brak kontaktu przez zimne luty.
Jeśli ktoś ma podobny problem niech sprawdzi to w pierwszej kolejności na wszelki wypadek.
-
- -
Schemat możesz kupić tutaj: http://www.klar-elektronics.com.pl/adva ... 30&x=8&y=7 A co chcesz modyfikować w tym wzmacniaczu? Bo bardzo ciekawy jestem.
-
- -
No wlaśnie na podstawie schematu chciałbym to stwierdzić co warto wymieniać. Napewno wiem że dołoże pojemności w zasilaczu, wymienie diody. Chciałbym obniżyć napięcie żeby wzmacniacz pracował od 4 ohm, bądz wsadzić mocniejsze tranzystory, bodajrze w zamiennikach widziałem że można je podmienić słynnymi Toshibami 2sa1943 i 2sc5200 które mają lepsze parametry i takie napięcie przyjmą bez problemu wraz z większym prądem który przez nie może przepływać. Schemat potrzebny mi jest by określić czy "reszta" wzmacniacza podejmie się takiej zmianie. Może ma tez jakieś kiepskie operacyjne scalaczki, które warto było by wymienić, przecież to wzmacniacz z 91roku. Generalnie to chyba tyle, zostało mi części zbednych i chce go zmodyfikować. Dziękuje za odpowiedź.
-
- -
-
- -