Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dziwny patent

chrisg
-
-
Dziwny patent

Postautor: chrisg » 10 lut 2008, o 13:25

Witam wszystkich. Przeglądając bazy danych Urzędu Patentowego natknąłem się na bardzo dziwny, udzielony w poprzednim roku, patent. Patent ma tytuł "Iskrobezpieczny sygnalizator akustyczny" Nr patentu:193154. Wprawdzie w tytule patentu znajduje się określenie "iskrobezpieczny" (tzn. taki, który może pracować w atmosferze zagrożonej wybuchem) ale w zastrzeżonym schemacie blokowym nie ma żadnych elementów, które by to iskrobezpieczeństwo zapewniały. W mojej opinii schemat blokowy, bardzo ogólnie opisany, jest identyczny ze schematem blokowym dowolnego urządzenia akustycznego z cyfrowym torem przetwarzania dźwieku. Wygląda zatem na to, że autor za jednym zamachem opatentował odtwarzacz CD, MP3, magnetofon cyfrowy itd. Pod tak sformułowane zastrzeżenia podpadają także np. urządzenia wykorzystujące popularne układy ISD bo schemat z patentu to kopia schematu aplikacyjnego tych układów. Nie bardzo rozumiem jak Urząd Patentowy mógł się zgodzić na coś takiego. Mam prośbę o zapoznanie się z tym patentem i wyrażenie swojej opinii, bo coś mi się wydaje, że autor patentu to niezły cwaniak a Urząd Patentowy z lekka się wygłupił.
Chrisg

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 10 lut 2008, o 17:45

Podaj linkę

chrisg
-
-

Postautor: chrisg » 10 lut 2008, o 19:09

Link: http://www.uprp.pl/patentwebaccess/. Trzeba zaznaczyć opję "wynalazki" Następnie należy wybrać zakładkę "wyszukiwanie proste" Potem wybrać opcję "Numer prawa wyłącznego" i wpisać nr patentu 193154. Z góry dziękuję za opinię.
chrisg

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 10 lut 2008, o 21:01

Dość długo sie zastanawiano nad nadaniem patentu. Jest to w bardzo prosty sposób do obejścia i dlatego nie podpadają pod to odtwarzacze MP3 itp... Mianowicie wystarczy, żeby USiW nie było podpięte pod PKS. W urządzeniach MP3 itp, PD-SA jest to specjalizowany mikroprocesor-przetwornik, który komunikuje się z pamięcią (PKS). Urządzenie nazwane USiW nie komunikuje się więc bezpośrednio z PKSem, więc nie podchodzi pod patent.
Dość niefortunnie ułożono ten opis, gdyby się chciało trzepać kasę za prawa patentowe, ale z drugiej strony w innej formie by to nie przeszło, bo to już przed 2001 rokiem (zgłoszenie patentu) było znane.

chrisg
-
-

Postautor: chrisg » 11 lut 2008, o 06:13

OK, dzięki. A co sądzisz o stosowaniu układów ISD Winbond'a? One też mają coś podobnego do PKS oraz coś co można określić jako PD-SA choć działaja na nieco innej zasadzie niż MP3 itd. Bo reszta schematu tzn. wzmacniacz i przetwornik elektroakustyczny to już oczywista oczywistość. W międzyczasie dowiedziałem się, że właściciel patentu już zaczął ścigać jakieś firmy produkujące urządzenia z tymi układami.
Chrisg

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 11 lut 2008, o 22:37

Ciekawe czy mu sie uda... :597:

W tych układach, które podałeś - również nie ma sterowania bezpośrednio pamięcią, która jest częścią wewnętrzną procesora.
Ale to co napisałem to jest tylko moje zdanie. W każdym razie jest jakiś chwyt, że to przeszło jako patent.

Wróć do „Nie(elektroniczny) Hyde Park”