Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMagnat Streetracer 3000xxl
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam, mam na imie Emil. Jestem tu nowy i mam nadzieję, że się czegoś nauczę:) Przejdźmy jednak do mojego problemu. Otóż jestem posiadaczem tuby pasywnej Magnat Streetracer 3000xxl. Mam stary wzmacniacz- Unitra WS 304 S(8 Ohm, podczas gdy Magnat ma opór 4Ohm) i nie wiem, czy będzie to w ogóle grało. Jeżeli nie, to jaki wzmacniacz byście mi polecili? Bo jestem lajkiem jeżeli chodzi o te sprawy... Aha, dysponuje kwotą 200-300zł na wzmacniacz. Tuba ma grać w domu, jej moc RMS to "300"W. Proszę o pomoc.
Witam. Jak dla mnie jedyne normalne rozwiązanie, to sprzedać tą tubę samochodową i kupić suba "domowego".
Co do podłączania pasywnej tuby pod taki wzmacniacz to nieporozumienie a to dlatego, że wzmacniacz ten nie zawiera filtra który odpowiednio obetnie pasmo od góry lub ewentualnie podbije te niskie częstotliwości - ta tuba nie będzie "grała" w ogóle jak tuba.
Dobrym rozwiązaniem jest pozbyć się tego i zakupić subwoofer aktywny - jest tego od groma np. na allegro.
Owszem... można sobie dokupić lub dorobić taki osobny wzmacniacz do zasilenia tej tuby, ale po co komplikować sobie życie? Cenowo to nie będzie się zbytnio różniło.
I jeszcze odnośnie wzmacniacza WS304 to on ma za małą moc wyjściową żeby "napędzić" taki głośnik więc co za tym idzie? Nie wykorzystasz pełnych możliwości tej tuby... będzie to grało w kilku % swoich możliwości a nie o to przecież chodzi.
Do wysterowania głośnika 300W najlepiej postarać się o końcówkę mocy oferującą moc wyjściową 200-250W RMS.
Zdecyduj sam co lepsze...
Co do podłączania pasywnej tuby pod taki wzmacniacz to nieporozumienie a to dlatego, że wzmacniacz ten nie zawiera filtra który odpowiednio obetnie pasmo od góry lub ewentualnie podbije te niskie częstotliwości - ta tuba nie będzie "grała" w ogóle jak tuba.
Dobrym rozwiązaniem jest pozbyć się tego i zakupić subwoofer aktywny - jest tego od groma np. na allegro.
Owszem... można sobie dokupić lub dorobić taki osobny wzmacniacz do zasilenia tej tuby, ale po co komplikować sobie życie? Cenowo to nie będzie się zbytnio różniło.
I jeszcze odnośnie wzmacniacza WS304 to on ma za małą moc wyjściową żeby "napędzić" taki głośnik więc co za tym idzie? Nie wykorzystasz pełnych możliwości tej tuby... będzie to grało w kilku % swoich możliwości a nie o to przecież chodzi.
Do wysterowania głośnika 300W najlepiej postarać się o końcówkę mocy oferującą moc wyjściową 200-250W RMS.
Zdecyduj sam co lepsze...