Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się6-cio bitowy generator kodu X
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam serdecznie!
Otóż na laborkach z układów cyfrowych otrzymałem zadanie zrealizowania 6-cio bitowego generatora kodu X, który ma działać następująco:
na 6 bitach ustawiamy dowolnie zera i jedynki a na wyjściu otrzymujemy odpowiednio dla 0 dwa impulsy, dla 1 trzy impulsy. Pomiędzy bitami dwa impulsy ciszy. Poniżej prezentuje rysunek przedstawiający zasadę działania.
Do zrealizowania można użyć czego się tylko chce
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Otóż na laborkach z układów cyfrowych otrzymałem zadanie zrealizowania 6-cio bitowego generatora kodu X, który ma działać następująco:
na 6 bitach ustawiamy dowolnie zera i jedynki a na wyjściu otrzymujemy odpowiednio dla 0 dwa impulsy, dla 1 trzy impulsy. Pomiędzy bitami dwa impulsy ciszy. Poniżej prezentuje rysunek przedstawiający zasadę działania.
Do zrealizowania można użyć czego się tylko chce
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam i z góry dziękuję
- Załączniki
-
- przebieg.JPG (5.87KiB)Przejrzano 7267 razy
GENERATOR: licznik, multiplekser i dwuwejściowa bramka AND
Wyjście licznika podłączasz do wejść sterujących wyborem wejścia multipleksera.
Na wejściach danych multipleksera podajesz "na stałe" zera i jedynki uzyskując odpowiedni ciąg.
Licznik zmieniając swój stan wybiera odpowiednie wejście mulipleksera, dając na wyjściu multipleksera 0 lub 1 zależnie od tego co jest na wybranym jego wejściu.
Następnie wyjście multipleksera podajesz na bramkę AND. Na drugie jej wejście sygnał zegara (tego samego co do licznika). Ważne: licznik ma działać na zbocze opadające!
pzdr.
Wyjście licznika podłączasz do wejść sterujących wyborem wejścia multipleksera.
Na wejściach danych multipleksera podajesz "na stałe" zera i jedynki uzyskując odpowiedni ciąg.
Licznik zmieniając swój stan wybiera odpowiednie wejście mulipleksera, dając na wyjściu multipleksera 0 lub 1 zależnie od tego co jest na wybranym jego wejściu.
Następnie wyjście multipleksera podajesz na bramkę AND. Na drugie jej wejście sygnał zegara (tego samego co do licznika). Ważne: licznik ma działać na zbocze opadające!
pzdr.
Nie wiem czy nie byłoby prościej (a na pewno mniej układów scalonych) zastosować dowolny, mały mikrokontrolerek (na AT89Cx051) i odpowiedni program, który czyta sześć wejść, a na siódmym generuje odpowiedni ciąg zer i jedynek.
Tyle tylko że nie można tu uzyskać zbyt wysokich częstotliwości (stąd moje pierwsze pytanie).
Pozdrawiam
Marek
Tyle tylko że nie można tu uzyskać zbyt wysokich częstotliwości (stąd moje pierwsze pytanie).
Pozdrawiam
Marek