Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
-
- -
Witam Wszystkich
Jestem na tym forum gościnnie i jeśli kogoś uraziłem treścią tego postu przepraszam.
MAM pytanie czy ktoś (najlepiej z okolic Łodzi) byłby w stanie zrobić a przede wszystkim zamontować mi taki komputer w moim autku (Mazda 323F 1.5 97r. po liftingu) i za mniej więcej ile
wiadomości prosze na pw lub mail szymonweeia@o2.pl
Jestem na tym forum gościnnie i jeśli kogoś uraziłem treścią tego postu przepraszam.
MAM pytanie czy ktoś (najlepiej z okolic Łodzi) byłby w stanie zrobić a przede wszystkim zamontować mi taki komputer w moim autku (Mazda 323F 1.5 97r. po liftingu) i za mniej więcej ile
wiadomości prosze na pw lub mail szymonweeia@o2.pl
Witam serdecznie
Zbudowałem to urządzonko, PCB wykonana własnoręcznie wg oryginału. Przejrzana i "przedzwoniona" przed montażem i po. Użyty wyświetlacz to lcd od N3310. Połaczenia między lcd i płytką sprawdzone, przewodziki 5 cm. Wyświetlacz sprawny- sprawdzony przez LCDinfo. Problem pojawia się przy programowaniu. Może ktoś rzeczowo podpowiedzieć co znaczy hasło w pierwszej linii: "Bootload : false" skoro programowanie i weryfikacja przebiegła pomyślnie?(komunikaty Success). Ponadto czy rzeczywiście operacje programowania mozna przeprowadzić tylko raz? (muszę restartować układzik). Efekt taki: komputerek nie pracuje.
Proszę o rzeczową odpowiedź
Pozdrawiam
Awaria usunieta! Czeski błąd: jeden zimny lut pojawiajacy sie nie wtedy kiedy trzeba
Wszystko świetnie funkcjonuje. Pozdrowienia i wytrwałości!
Zbudowałem to urządzonko, PCB wykonana własnoręcznie wg oryginału. Przejrzana i "przedzwoniona" przed montażem i po. Użyty wyświetlacz to lcd od N3310. Połaczenia między lcd i płytką sprawdzone, przewodziki 5 cm. Wyświetlacz sprawny- sprawdzony przez LCDinfo. Problem pojawia się przy programowaniu. Może ktoś rzeczowo podpowiedzieć co znaczy hasło w pierwszej linii: "Bootload : false" skoro programowanie i weryfikacja przebiegła pomyślnie?(komunikaty Success). Ponadto czy rzeczywiście operacje programowania mozna przeprowadzić tylko raz? (muszę restartować układzik). Efekt taki: komputerek nie pracuje.
Proszę o rzeczową odpowiedź
Pozdrawiam
Awaria usunieta! Czeski błąd: jeden zimny lut pojawiajacy sie nie wtedy kiedy trzeba
Wszystko świetnie funkcjonuje. Pozdrowienia i wytrwałości!
Witam Wszystkich
Wyrazy uznania dla Autora projektu.
Zmontwałem komputerek na płytce z elementów przewlekanych , ale nie mogę zaprogramować procesora.
Właczam zasilanie płytki komputera z zwartą zworką lekkie piśnięcie buzera , potem odpalam program wsd piśniecie buzera i otwiera się okn z zczytanym procesorem.
Klikam reset jest Ok , ale jak klikam download wyskakuje błąd.
coś takiego:
Configuration: COM1, 9600 baud
RESETTING PART: OK
Baudrate = 115200... OK
ERASING CODE AND DATA... failed
Baudrate = 115200... failed
Szukałem odpwiedzi na frum lecz nie znalazłem.
Sprawdziłem ustawienia w programie i ustawienia portu w komputerze są Ok.
Może ktoś miał taki przypadek i wie co zrbić?
Wyrazy uznania dla Autora projektu.
Zmontwałem komputerek na płytce z elementów przewlekanych , ale nie mogę zaprogramować procesora.
Właczam zasilanie płytki komputera z zwartą zworką lekkie piśnięcie buzera , potem odpalam program wsd piśniecie buzera i otwiera się okn z zczytanym procesorem.
Klikam reset jest Ok , ale jak klikam download wyskakuje błąd.
coś takiego:
Baudrate = 115200... OK
ERASING CODE AND DATA... failed
Baudrate = 115200... failed
Szukałem odpwiedzi na frum lecz nie znalazłem.
Sprawdziłem ustawienia w programie i ustawienia portu w komputerze są Ok.
Może ktoś miał taki przypadek i wie co zrbić?
Tak mam takie ustawienia , sprawdzałem kilka razy.
Zastanawiam się czy długość przewodu pomiędzy COM a płytką MAXa ma znaczenie , oraz
to jaki przewód jest zastosowany.
Nigdy jeszcze nie programowałem procesora , więc nie mam doświadczenia.
No i problem rozwiązany okazał się że 5,05V z płytki komputerka to za mało by MAX pracował poprawnie , zmiana zasilania i po problemie .
Zastanawiam się czy długość przewodu pomiędzy COM a płytką MAXa ma znaczenie , oraz
to jaki przewód jest zastosowany.
Nigdy jeszcze nie programowałem procesora , więc nie mam doświadczenia.
No i problem rozwiązany okazał się że 5,05V z płytki komputerka to za mało by MAX pracował poprawnie , zmiana zasilania i po problemie .
Ostatnio zmieniony 9 sty 2008, o 16:05 przez esiu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -
WITAM
mam kilka pytan wlasnie robie sobie taka plytke na wyswietlaczu s65 wszystkie elemanty juz przylutowalem i chodzi mi o zmiany wprowadzone do projektu na s65 sa umieszczone na zdjeciu (w pliku):
pytania:
1 co to jest ten uklad resetu rc??
2 na fotce sa widoczne diody BAV 1?? nie moge rozczytac tych dwoch liczb??
3 taka kreska "dodatkowe polaczenie i reset dla wyswietlacza" chodzi o to zeby polaczyc to a co z tym resetem dla wyswietlacza??
4 jeszce nie ma kondensatoro CTSMD jakie mam tam zastosowac bo nie moge kupic dokladnie takich czy te na zdjeciach tantalowe moga byc bo w schemacie sa elektrolity??
5 o co chodzi z tym kondensatorem C8 bo na niektorych zdjeciach nie ma go??
ogolnie mowiac prosze o wyjasnienie mi co musze zmienic dla wersji z S65
zamieszczam fotki tylko nie gnijcie z lutowania bo ba to pierwsze elementy jakie przylutowalem
POZDRAWIAM
mam kilka pytan wlasnie robie sobie taka plytke na wyswietlaczu s65 wszystkie elemanty juz przylutowalem i chodzi mi o zmiany wprowadzone do projektu na s65 sa umieszczone na zdjeciu (w pliku):
pytania:
1 co to jest ten uklad resetu rc??
2 na fotce sa widoczne diody BAV 1?? nie moge rozczytac tych dwoch liczb??
3 taka kreska "dodatkowe polaczenie i reset dla wyswietlacza" chodzi o to zeby polaczyc to a co z tym resetem dla wyswietlacza??
4 jeszce nie ma kondensatoro CTSMD jakie mam tam zastosowac bo nie moge kupic dokladnie takich czy te na zdjeciach tantalowe moga byc bo w schemacie sa elektrolity??
5 o co chodzi z tym kondensatorem C8 bo na niektorych zdjeciach nie ma go??
ogolnie mowiac prosze o wyjasnienie mi co musze zmienic dla wersji z S65
zamieszczam fotki tylko nie gnijcie z lutowania bo ba to pierwsze elementy jakie przylutowalem
POZDRAWIAM
-
- -
-
- -
-
- -
-
- -
-
- -
-