Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRadio samochodowe
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam was popełniłem błąd zle podłanczając klemy z akumulatora i doszło oczywiście do zwarcia i niestety od tego czasu radyjko clatronica nie działa wogule sie nie załacza bezpiecznik nie poszedł był cał i to mnie zdziwiło czy da sie cos z tym zrobic jeszcze radyjko na kasety ale bardzo ładnie grało i szkoda mi go. Otworzyłem radio ale nie ma nic spalonego ani cos co by wzbudzało móje zainteresowanie wiec prosze was o pomoc co zobaczyc a może radyjko do wyrzucenia?
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam. Ja mam troche inny problem jestem tu nowy wiec licze drodzykoledzy o wyrozumałość. Posiadam golfa 2 bylo w nim fabryczne radio ale nie dzialaly kasety, postanowielm je zmienic. Załatywilem sobie Kebwooda na kasety radio grało ale nie zaoamietywalo ustawien wiec kumpel zrobil mi pale obejscie z kabla + na jakis tam nie wiem dokaldnie i dzialalo. Pewnego dnia kabelek sie odlaczyl i chyba zrobil zware wiec wydaje mi sie ze ta czesc do + byla ndal podlaczona. radio przestalo dzalac ale bezopiecznik w radiu jest caly spali sie natomiast bezpiecznik od radioa pod kierownica. Dla pewnosci sprawdzilem instalacje a starm radiu i radio dzialalo. Wczoaj podlaczylem radio mediona na plyty i cisza radyjko w ogole sie nie wlaczylo. Sprawdzilem miernikiem kabelek od napiecia i poakzju 5-6v. Golfa ma podlaczone standardowe kostki ISO. Prosze o pomoc. Na pytania chetnie odpowiem. pozdo:)
-
- -
- Kontaktowanie:
Przyznam sie szczerze, ze nie wiem gdzie mogę zmierzyć ta wartość przy bezpieczniku....
I ogólnie co wtedy jeżeli nawet tam będzie wskazywać tak małe napięcie a co jeżeli napięcie to będzie wynosiło te 12 -14 ??
dodam na marginesie ze mam małe problemu z akumulatorem czasem lubi sie rozładowywać ale myślę ze to chyba nie istotne:)?
Koledzy co z wami?

dodam na marginesie ze mam małe problemu z akumulatorem czasem lubi sie rozładowywać ale myślę ze to chyba nie istotne:)?
Koledzy co z wami?

-
- -
- Kontaktowanie:
Bezpiecznik jest wymieniony na nowy bo poprzedni sie spalił. ogólnie odkryłem, że jak odpale silnik to w kabelkach pojawia sie moc, hehe tylko ze w czerwonym "plusie" jest aż 17-19v
kumpel mówi ze to wina alternatora, problemy z ładowaniem akumulatora tez sa małe kłopoty wiec chyba to jest sedno sprawy. Golfik nie ma osłony pod alternator a zdażyło mi sie parę razy wjechać w kałuże z duża prędkością;] ale czy to przez alternator na wyłączonym silniku i nawet na przekręconej stacyjce nie ma prądu w czerwonym kabelku (+) ??

kumpel mówi ze to wina alternatora, problemy z ładowaniem akumulatora tez sa małe kłopoty wiec chyba to jest sedno sprawy. Golfik nie ma osłony pod alternator a zdażyło mi sie parę razy wjechać w kałuże z duża prędkością;] ale czy to przez alternator na wyłączonym silniku i nawet na przekręconej stacyjce nie ma prądu w czerwonym kabelku (+) ??
-
- -
Radio ma zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem (diode równolegle do plusa i minusa) powinna sie spalic. Diody szukaj w filtrze na kablach (plastikowa puszka) lub w środkuWitam was popełniłem błąd zle podłanczając klemy z akumulatora i doszło oczywiście do zwarcia
na płytce w miejscu gdzie dochodzi zasilanie. Obejrzyj dokładnie ścieżki czy nie są przepalone
jezeli radio ma z tyłu gniazdo na kostki iso może byc przepalona scieżka na plytce gniazda.
Na ogół w takim przypadku pali też sie koncówka mocy. Wiec jesli nawet uda ci sie włączyc radio nie zdziw sie jezeli nie bedzie dzwieku w głośnikach.