Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKonwersja z hex
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Witam można jakoś z pliku HEX (np. taki ściągnięty ), wrzucić go do bascom i potem skonwertować by przejść normalnie spowrotem do edycji programu (tej z przed hex) ,mam nadzieje że nie namieszałem za bardzo,pozdrowki!!!!
Zmartwię Cię - nie da się.
Podobny temat był już poruszany: viewtopic.php?t=12300
Podobny temat był już poruszany: viewtopic.php?t=12300
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Wiesz co... prosciej zlamac proste kodowanie jednokierunkowe (czy wlasciwie asymetryczne, bo mysle ze takie miales na mysli), niz skutecznie zdekompilowac wiekszosc jezykow wyzszego (niz asembler) poziomu. Wszystko jeszcze zalezy od zlozonosci kodu programu, jaki poddany bylby tym operacjom, ale bascom (nieukrywajmy) nie jest w czolowce "niezawilych" jezykow.
Zreszta... o czym my tu... jesli znajdziesz jakis dekompilator bascoma, z checia sie przyjrze jak sie meczy (i co wyrzuci w odpowiedzi).
Zreszta... o czym my tu... jesli znajdziesz jakis dekompilator bascoma, z checia sie przyjrze jak sie meczy (i co wyrzuci w odpowiedzi).
-
- -
- Kontaktowanie:
wszystko sie da ... ale napisanie programu od nowa jest czasem tańsze ....
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reverse_engineering
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reverse_engineering
Macku: Wolalbym bys mi przyznal racje... honoru narazie mam nadzieje (przynajmniej w takiej dyskusji) nie stracilem
J_bravo: Wiesz... na tej zasadzie, to da sie rowniez wyciagnac kod zrodlowy z zabezpieczonego uC, zlamac RSA czy zamieszkac na Marsie. Wszystko jest kwestia ceny.
Co do odgadywania co napisal programista... w sumie mozna by sie pokusic o napisanie dekompilatora opartego o metody heurystyczne, skojazyc ze jesli wykonujemy kolejno
to moze chodzic o if (x=y), choc to tylko jedyna z mozliwych wersji. Jednak sytuacja mocno sie komplikuje gdy wezmiemy bardziej zlozone skladnie, juz o obiektowosci, dziedziczeniu czy polimorfizmie nie wspominajac (na szczescie autorowi chodzi "jedynie" o bascom). Szablonu czy algorytmu (template w C++) tez raczej nie odtworzymy, co najwyzej jego reprezentacje.
J_bravo: Wiesz... na tej zasadzie, to da sie rowniez wyciagnac kod zrodlowy z zabezpieczonego uC, zlamac RSA czy zamieszkac na Marsie. Wszystko jest kwestia ceny.
Co do odgadywania co napisal programista... w sumie mozna by sie pokusic o napisanie dekompilatora opartego o metody heurystyczne, skojazyc ze jesli wykonujemy kolejno
Kod: Zaznacz cały
EOR x,y
BRNE costam_po