Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Prośba o pomoc z kitem jabla j-35

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 gru 2007, o 00:45

chyba wiecej poszło... odłaczyłem tranzystory końcowe i zero odzewu na wyjsciu... Te 20 mV niby jest ale głosu zero.. Czyli co jeszcze mogło pujść ??
Może być, że "przy okazji" uszkodziły się tranzystory sterujące stopnie końcowe czyli tutaj T8 i T9.
Oczywiście sprawdź napięcia (wylutowane tranzystory) EBC T10 i T11

ogi888
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ogi888 » 30 gru 2007, o 00:48

ostatnim wyjsciem jest to ze mam popsuty miernik, choc kupiłem go niecały miesiac temu. Na zakresie do 10A mi mierzy, ale namniejszym nie wogole nie ma przejscia... by to szlag

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 gru 2007, o 00:56

ostatnim wyjsciem jest to ze mam popsuty miernik, choc kupiłem go niecały miesiac temu. Na zakresie do 10A mi mierzy, ale namniejszym nie wogole nie ma przejscia... by to szlag
No niestety... miernik to podstawa elektroniki a zwłaszcza do napraw i uruchamiania urządzeń. Bez tego ani rusz...
Kup jakiś najtańszy żeby tylko zmierzył +/- ten prąd - nawet taki z bazaru za 10zł.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, o 00:57 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.

ogi888
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ogi888 » 30 gru 2007, o 00:57

no to chyba poszły na odłaczony koncowych od strony +
k-m -0,5
b-m -0,18
e-m 0,14

od strony -
k-m -0,13
b-m -45
e-m -45

ogi888
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ogi888 » 30 gru 2007, o 00:58

Ten był za 25 zl :D ale TOPEX :/ Te tranzystory sterujace bedzie wiekszy problem z ich dostaniem ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 gru 2007, o 00:59

no to chyba poszły na odłaczony koncowych od strony +
k-m -0,5
b-m -0,18
e-m 0,14

od strony -
k-m -0,13
b-m -45
e-m -45
Brak napięcia na kolektorze T10 sprawdź bezpiecznik i jeszcze raz zmierz. Rób na spokojnie.
Te tranzystory sterujace bedzie wiekszy problem z ich dostaniem ??
Żaden... one są ogólnie dostępne.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, o 01:40 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.

ogi888
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ogi888 » 30 gru 2007, o 01:12

problem doszedł aż do zasilacza, teraz nie moge otrzymać równego napiecia symetrycznego...

Update:

już wiem co było nie tak, Na przewodzie plusowym miałem jeszcze jeden bezpiecznik i też poszedł :D
zaraz podłacze jakies tranzystorki i sprawdze

Proszę edytować posty za pomocą "zmień" a nie pisać jeden pod drugim. Dziękuję.

No już zrobiłem:D Mam jednak jeszzce pare pytań:
CZym grozi nieustawienie prądu spoczynkowego?? Gdzieś wyczytałem że wzbudzaniem się wzmacniacza, ale co to znaczy?
Co zrobic zeby po wyłazeniu zaraz sie rozładowywały kondensatory?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, o 01:30 przez ogi888, łącznie zmieniany 4 razy.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 30 gru 2007, o 08:59

Jeżeli ktoś nie uważne słucha, to na naukę są tylko dwa skuteczne sposoby, zostawić usera, niech spali wiaderko części i wreszcie sam do tego dojdzie, że lepiej jest uczyć się na cudzych błędach, albo od razu metr gumy, podobno też to skutkuje. Twierdzisz, że prąd był koło 20mA, a w takim razie, jaki był bezpiecznik, że się przepalił?
Musiał być grubo monad 500mA, bo w przeciwnym wypadku, poszedłby bezpiecznik, a nie tranzystory! Po to kazałem Ci wstawić bezpieczniki nie większe niż 500mA, że w razie, czego, to leci tani bezpiecznik, a nie drogie tranzystory. Jeżeli owa żarówka mocno świeciła, to też znaczyło, że owy prąd jest bardzo duży a nie mały. Może powinieneś zacząć od przeczytania instrukcji miernika, jak należy się nim posługiwać. Nie możesz miernika ustawić na miliampery, bo po przekroczeniu tej wartości uszkodzisz miernik, na początek ustawia się na duży zakres kilku amper, żeby nie uszkodzić przyrządu.
R8 nie służy do podgłaśniania, to nie jest,,Volume” tak jak to wynika czytając twojego posta, ustawia się tym czułość wejściową końcówki, robi się to tylko raz, zadając mu standardową czułość 775mV z generatora i regulujesz R8 tak żeby uzyskać największą czystą sinusoidę, obserwując to na oscyloskopie, albo wsłuchujesz, kiedy zacznie wchodzić na moc muzyczną, albo ustawiasz jedną czwartą zasilania na wyjściu głośnikowym, oczywiście robisz to pod obciążeniem, czyli głośnikiem.
Przy zbyt małym prądzie wzmacniacz będzie grał, tylko wystąpią zniekształcenia a przy zbyt dużym, od razu lecą tranzystory. Próby, które przeprowadzasz z podłączonym komputerem i ustawianiu czułości na maxa, dowodzą, że twoim problemem jest po prostu głośność, to, co masz jest dla Ciebie za mało, ale to w tedy łapie się za końcówkę 1000W, a nie podkręca się czułość, bo tak, czy tak nadal będziesz miał tylko te 100W, tylko o mniejszej czułości!
Teraz od nowa, jak pisałem już wcześniej, ponieważ wzmacniacz jest sprzężony galwanicznie i w razie awarii, leci więcej niż jeden tranzystor. Mam nadzieję, że przy następnym odpalaniu zabezpieczysz się mniejszym bezpiecznikiem, najlepiej 400mA!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 gru 2007, o 11:25

CZym grozi nieustawienie prądu spoczynkowego??
Np. tym, że jeśli będzie on za mały to objawi się to dosyć dużymi zniekształceniami sygnału zaś jeśli będzie za duży to tranzystory mocy będą się grzały w spoczynku do dosyć dużej temp. jeśli prąd będzie skrajnie za duży uszkodzą się tranzystory bo zwyczajnie się przegrzeją lub wzmacniacz się wzbudzi i "poleci" naprawdę duży prąd.
Oczywiście w pewnych warunkach jest nawet wskazane ustawić taki prąd żeby radiator w spoczynku był lekko ciepły, bo to bliżej klasy A, ale nie każda konstrukcja się chyba do tego nadaje.
Co zrobic zeby po wyłazeniu zaraz sie rozładowywały kondensatory?
Zewrzeć rezystorem 5W np. 100Ω

ogi888
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ogi888 » 30 gru 2007, o 12:19

Wyjaśniło sie, przyczyna braku pradu spoczynkowego był... niesprawny bezpiecznik w amperomierzu :D Przepraszam wszystkich za niewiedze i popełnione błedy, ale to na nich sie najlepiej naucze :D Niestety problem nie zniknoł, Rezystorem R15 moge Moge na maxa ustawić do 30mA, puzniej znowu spale tranzystory końcowe. Wczoraj maiałem jakiś czas podłaczoną tą konćówke i nie bylo na ustawione na maxa na kompie, tylko tak zeby głośno ładnie grało i efekt zadowalający. Odnośnie rezystora R8... jak moge te pomiary zrobić w domu, przeciez nie mam oscyloskopu ani generator ?? Wracajac jeszcze do tego Rezystora, mam go podłaczyc do + i - omijajac 0 ??

Przepraszam za moją nie wiedze i brak doswidczenia, ale dopiero teraz zauwazyłe, że jak puszczam sygnał z kompa to mi rośnie ten cały prąd spozcynkowy. Teraz tylko pytanie jak mam w domowych warunkach go ustawić?

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”