Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Radio samochodowe

Koloture
-
-
Radio samochodowe

Postautor: Koloture » 16 gru 2007, o 22:05

Witam was popełniłem błąd zle podłanczając klemy z akumulatora i doszło oczywiście do zwarcia i niestety od tego czasu radyjko clatronica nie działa wogule sie nie załacza bezpiecznik nie poszedł był cał i to mnie zdziwiło czy da sie cos z tym zrobic jeszcze radyjko na kasety ale bardzo ładnie grało i szkoda mi go. Otworzyłem radio ale nie ma nic spalonego ani cos co by wzbudzało móje zainteresowanie wiec prosze was o pomoc co zobaczyc a może radyjko do wyrzucenia?
POZDRAWIAM

Sopel4096
-
-

Postautor: Sopel4096 » 17 gru 2007, o 14:20

A sprawdzałeś te bezpieczniki w aucie no tam co są np. od szyb, centralnego zamka, elektwycznych lusterek, tam na pewno jest jakiś od radia. Ja jak zrobiłem niechcąco zwarcie to tam właśnie mi się spalił. Mnie się wydaje że to jest tą usterką.

Koloture
-
-

Postautor: Koloture » 17 gru 2007, o 18:50

no chyba to nie jest przyczyna bo było radio podłączane bezposrednio do akumulatora i też nie działa

Sopel4096
-
-

Postautor: Sopel4096 » 17 gru 2007, o 18:58

Ja mam podobną sytuację w moim samochodzie. Podłaczyłem radio pod kompa i działa. Sprawdz przy zasilaczu od komputera to radio. Ja mam tak że w aucie nie działa a w domu działa tak jak pisałem w poprzednim temacie.

Michał88gniezno
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Michał88gniezno » 18 gru 2007, o 12:56

Witam. Ja mam troche inny problem jestem tu nowy wiec licze drodzykoledzy o wyrozumałość. Posiadam golfa 2 bylo w nim fabryczne radio ale nie dzialaly kasety, postanowielm je zmienic. Załatywilem sobie Kebwooda na kasety radio grało ale nie zaoamietywalo ustawien wiec kumpel zrobil mi pale obejscie z kabla + na jakis tam nie wiem dokaldnie i dzialalo. Pewnego dnia kabelek sie odlaczyl i chyba zrobil zware wiec wydaje mi sie ze ta czesc do + byla ndal podlaczona. radio przestalo dzalac ale bezopiecznik w radiu jest caly spali sie natomiast bezpiecznik od radioa pod kierownica. Dla pewnosci sprawdzilem instalacje a starm radiu i radio dzialalo. Wczoaj podlaczylem radio mediona na plyty i cisza radyjko w ogole sie nie wlaczylo. Sprawdzilem miernikiem kabelek od napiecia i poakzju 5-6v. Golfa ma podlaczone standardowe kostki ISO. Prosze o pomoc. Na pytania chetnie odpowiem. pozdo:)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 gru 2007, o 13:38

Witam. No to te 5-6V to za mało przecież tam ma być 12-14,4V. A jak "łapiesz" + i dotykasz - na na ale z innej gałęzi niż zasilanie radia to masz te 12V? Czy do bezpiecznika w aucie dochodzi 12V?

Michał88gniezno
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Michał88gniezno » 18 gru 2007, o 19:08

Przyznam sie szczerze, ze nie wiem gdzie mogę zmierzyć ta wartość przy bezpieczniku.... :629: I ogólnie co wtedy jeżeli nawet tam będzie wskazywać tak małe napięcie a co jeżeli napięcie to będzie wynosiło te 12 -14 ??
dodam na marginesie ze mam małe problemu z akumulatorem czasem lubi sie rozładowywać ale myślę ze to chyba nie istotne:)?

Koledzy co z wami? :/

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 gru 2007, o 15:08

Sprawdź tam pod kierownicą gdzie masz bezp. czy jest to napięcie. Ciężko tak pomóc na odległość.
Wymień bezpiecznik na nowy i napisz czy w kostce ISO masz już te 12V

Michał88gniezno
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Michał88gniezno » 24 gru 2007, o 01:36

Bezpiecznik jest wymieniony na nowy bo poprzedni sie spalił. ogólnie odkryłem, że jak odpale silnik to w kabelkach pojawia sie moc, hehe tylko ze w czerwonym "plusie" jest aż 17-19v :/
kumpel mówi ze to wina alternatora, problemy z ładowaniem akumulatora tez sa małe kłopoty wiec chyba to jest sedno sprawy. Golfik nie ma osłony pod alternator a zdażyło mi sie parę razy wjechać w kałuże z duża prędkością;] ale czy to przez alternator na wyłączonym silniku i nawet na przekręconej stacyjce nie ma prądu w czerwonym kabelku (+) ??

Przemek 4x4
-
-

Postautor: Przemek 4x4 » 8 sty 2008, o 19:55

Witam was popełniłem błąd zle podłanczając klemy z akumulatora i doszło oczywiście do zwarcia
Radio ma zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem (diode równolegle do plusa i minusa) powinna sie spalic. Diody szukaj w filtrze na kablach (plastikowa puszka) lub w środku
na płytce w miejscu gdzie dochodzi zasilanie. Obejrzyj dokładnie ścieżki czy nie są przepalone
jezeli radio ma z tyłu gniazdo na kostki iso może byc przepalona scieżka na plytce gniazda.
Na ogół w takim przypadku pali też sie koncówka mocy. Wiec jesli nawet uda ci sie włączyc radio nie zdziw sie jezeli nie bedzie dzwieku w głośnikach.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”