Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPytania dotyczące kolumn altus
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam wszystkich, bo to mój pierwszy post na tym forum.
Mam w domu kolumnę, altus 110 (niestety jedną) i nie posiada głośnika średnio tonowego oraz trzeba by wymienić membranę w tym mniejszym głośniku. Nie wiem też jak sprawa się ma z zwrotnicą bo kolumna stała z 8 lat nie używana więc może obcinać pasmo itp. Moje pytanie czy opłaca się robić tą kolumnę i dokupić drugą ?? czy lepiej sobie dać spokój i szukać od razu dobrych kolumn? Prosił bym o Wasze zdanie na temat kolumn altus 75,110 oraz 140, bo te z większymi numerkami sobie na razie daruję. Osobiście nie słyszałem nigdy dźwięku z takich kolumn więc nie wiem czy warto w nie inwestować a jeśli nie warto to co można do 300zł z kolumn lepszych od tych altusów kupić i czy w ogóle są takie?
Mam w domu kolumnę, altus 110 (niestety jedną) i nie posiada głośnika średnio tonowego oraz trzeba by wymienić membranę w tym mniejszym głośniku. Nie wiem też jak sprawa się ma z zwrotnicą bo kolumna stała z 8 lat nie używana więc może obcinać pasmo itp. Moje pytanie czy opłaca się robić tą kolumnę i dokupić drugą ?? czy lepiej sobie dać spokój i szukać od razu dobrych kolumn? Prosił bym o Wasze zdanie na temat kolumn altus 75,110 oraz 140, bo te z większymi numerkami sobie na razie daruję. Osobiście nie słyszałem nigdy dźwięku z takich kolumn więc nie wiem czy warto w nie inwestować a jeśli nie warto to co można do 300zł z kolumn lepszych od tych altusów kupić i czy w ogóle są takie?
Zapewne zwrotnicy nic się nie stało. Można by pokusić się o wymianę elektrolita jeśli takowy tam jest.bo kolumna stała z 8 lat nie używana więc może obcinać pasmo itp
Miałem kiedyś altusy 110 i jakoś nie mam specjalnych wrażeń, za to miałem okazję odsłuchać kilka innych niedrogich zestawów które brzmiały o wiele lepiej - nie pamiętam nazw, dla mnie jak coś ładnie gra to ładnie gra :) Jeśli naprawdę zależy Ci na dobrej jakości dźwięku, bo np. słuchasz muzyki pozwalającej a nie po prostu ona leci to proponuję zainwestować w nowe głośniki.
Wszystko zależy od tego na ile cenisz sobie jakość odtwarzanej muzyki no i oczywiście od samej muzyki, bo np. do niektórych stylów muzycznych wystarczy zaledwie głośnik nisko tonowy i wysoko tonowy ;)
Za 300zł to ciężka sprawa coś normalnego dostać - chyba, że okazyjnie.
Może dozbieraj jeszcze trochę i wtedy kup coś konkretnego?
P.S. Jak do "łupania" techniawki te kolumny to możesz naprawić tego altusa i dokupić drugiego.
Tak się właśnie zastanawiam czy nie doskładać i kupić coś lepszego zeusy mi odpowiadają jednak nie jest to dobry wybór sprzętu do stosunkowo małego pomieszczenia względem możliwości tych kolumn. Ładnie grają te altusy http://pl.youtube.com/watch?v=5rm7ilWaLiU taki dźwięk by mi odpowiadał więc nie oczekuje czegoś więcej ani mniej. Myślę,że jak za taką cenę to ładnie grają
Witam.
Ciekawe podejście masz - odsłuch kolumn na YouTube poprzez własne głośniki ;) Dla mnie to nie ma najmniejszego sensu, ale jak kto woli...
Nie mówię o kolumnach za 3k PLN tylko o jakość/cena a to różnica.
Może pomyśl o jakichś podłogówkach (ja się w nich lubuję ;)) pewnie będą dużo lepsze od tych Altusów.
Oczywiście nie takie za 300zł para, bo wiadomo co to będzie za sprzęt.
A może skusisz się na monitory? Są małe ale i efektywne :)
Ciekawe podejście masz - odsłuch kolumn na YouTube poprzez własne głośniki ;) Dla mnie to nie ma najmniejszego sensu, ale jak kto woli...
Nie mówię o kolumnach za 3k PLN tylko o jakość/cena a to różnica.
Może pomyśl o jakichś podłogówkach (ja się w nich lubuję ;)) pewnie będą dużo lepsze od tych Altusów.
Oczywiście nie takie za 300zł para, bo wiadomo co to będzie za sprzęt.
A może skusisz się na monitory? Są małe ale i efektywne :)
No jest to oczywiste, że nie dadzą prawdziwego dźwięku, ale ogólny zarys słuchać.Witam.
Ciekawe podejście masz - odsłuch kolumn na YouTube poprzez własne głośniki Dla mnie to nie ma najmniejszego sensu, ale jak kto woli...
A co to za sprzęt, bo styczności nie miałem ?A może skusisz się na monitory? Są małe ale i efektywne
Na allegro to się nazywa "kolumny podstawkowe".
http://www.allegro.pl/item281243782_tan ... wane_.html
http://www.allegro.pl/item281243782_tan ... wane_.html
Jakość dźwięku to nie moc... Moim zdaniem te wicej Watów to tylko żeby było głośniej a też jestem ciekawy jakie są różnice w skuteczności obu zestawów, bo to też ważne.Z tego co się orientuje różni się też jakość dźwięku możliwe, że się mylę. Do do 140 wstawiają głośniki od 300, ale chyba nie z powodu cichego grania tylko jakością dźwięk też się może różnić ??