Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTester kolejności faz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam mam do podłączenia silnik 3 fazowy, regulacja obrotów przez falownik!!! Z ściany w garażu wystają 4 kable (siła) tylko że problem w tym że są to 2 czarne i 2 brązowe ,zero już znalazłem za pomocą śrubokręcika z neonówką!!!, ale teraz muszę podłączyć kolejno 3 fazy,słyszałem o czymś takim jak tester kolejności faz!!!, ma ktoś może schemacik takiego cuda???,albo może mi jakoś pomóc,pozdrawiam!!!
nakarm google <- "kolejnosc faz cewka żarówka"
I jeden z pierwszych linkow opisuje ladny wlasnoreczny tester, skladajacy sie z 2 zarowek i kondensatora (lub cewki) w ukladzie gwiazdy. Zarowki swieca "roznym blaskiem"
Da sie tez zlozyc taki tester z kondensatora, cewki i 1 zarowki w ukladzie trojkata, (w jednej kolejnosci podlaczen zarowka swieci, w drugiej nie), ale wybacz jakos nie chce mi sie przypominac w ktorej.
Oczywiscie mozesz tez kupic gotowe urzadzenie, napewno zabawa takim bedzie bezpieczniejsza niz wlasnoreczne skladanie urzadzenia dzialajacego na pelnym napieciu sieci.
I jeden z pierwszych linkow opisuje ladny wlasnoreczny tester, skladajacy sie z 2 zarowek i kondensatora (lub cewki) w ukladzie gwiazdy. Zarowki swieca "roznym blaskiem"
Da sie tez zlozyc taki tester z kondensatora, cewki i 1 zarowki w ukladzie trojkata, (w jednej kolejnosci podlaczen zarowka swieci, w drugiej nie), ale wybacz jakos nie chce mi sie przypominac w ktorej.
Oczywiscie mozesz tez kupic gotowe urzadzenie, napewno zabawa takim bedzie bezpieczniejsza niz wlasnoreczne skladanie urzadzenia dzialajacego na pelnym napieciu sieci.
W przypadku zasilania silnika trójfazowego przez przemiennik częstotliwości kolejność podłączenia faz zasilających przemiennik nie ma żadnego znaczenia, ważna jest kolejność podłączenia wyjścia przemiennika z silnikiem.
Jeżeli chodzi o podłączenie zasilania do przemnienniika to podłącza się tam tylko trzy fazy i przewód ochronny - nie podłącza się przewodu zerowego (mowa oczywiście o przemienniku o zasilaniu 3-fazowym a nie 1-fazowym), który w tym przypadku pozostaje nieużywany.
Jeżeli chodzi o kolejność podłączenia faz pomiędzy silnikiem a przemiennikiem to proponuję podłączyć na chybił - trafił a jeśli będzie odwrotnie to zamienić dwa przewody lub zmienić sygnał startu z CCW na CW lub odwrotnie (oczywiście jeżeli napędzana maszyna mogłaby się uszkodzić przy złym kierunku obrotów, trzeba ją najpierw odłączyć od silnika).
Pozdrawiam
Marek
Jeżeli chodzi o podłączenie zasilania do przemnienniika to podłącza się tam tylko trzy fazy i przewód ochronny - nie podłącza się przewodu zerowego (mowa oczywiście o przemienniku o zasilaniu 3-fazowym a nie 1-fazowym), który w tym przypadku pozostaje nieużywany.
Jeżeli chodzi o kolejność podłączenia faz pomiędzy silnikiem a przemiennikiem to proponuję podłączyć na chybił - trafił a jeśli będzie odwrotnie to zamienić dwa przewody lub zmienić sygnał startu z CCW na CW lub odwrotnie (oczywiście jeżeli napędzana maszyna mogłaby się uszkodzić przy złym kierunku obrotów, trzeba ją najpierw odłączyć od silnika).
Pozdrawiam
Marek
ok dzięki znalazłem też coś takiego,jakby ktoś był zainteresowany!!!
http://www.elektroda.net/warsztatowe/ws ... i_faz.html
pozdrawiam!!!
http://www.elektroda.net/warsztatowe/ws ... i_faz.html
pozdrawiam!!!
W dziale AnalogCenter mniej więcej w EP08..09/2005 były opisane 3 wersje wskaźnika kolejności faz (żarówkowy, z komparatorem fazy na przerzutnikach, z mieszaczem). Niestety w 2005 AC nie było jeszcze umieszczane w archiwum więc musisz poszukać wydania papierowego *)
--
MDz
*) Albo podesłać swojego mail-a.
--
MDz
*) Albo podesłać swojego mail-a.