Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Silniki skokowe

Adam85
-
-
Silniki skokowe

Postautor: Adam85 » 6 lis 2007, o 20:10

Potrzebuje algorytmów sterowania silnikami krokowymi trójfazowymi. W internecie jest bardzo trudno to znaleźć, już mam dwufazowymi (unipolarny, bipolarny, fazowy, półkrokowy, pełnokrokwy, mikrokrokowy), bardzo jest mi to potrzebne. Jeżeli ktoś z Was zna stronę, tytuł książki, albo ma najlepiej opis wraz z rysunkami to bym był bardzo wdzięczny za pomoc.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Re: Silniki skokowe

Postautor: pajaczek » 6 lis 2007, o 21:28

Potrzebuje algorytmów sterowania silnikami krokowymi trójfazowymi. W internecie jest bardzo trudno to znaleźć, już mam dwufazowymi (unipolarny, bipolarny, fazowy, półkrokowy, pełnokrokwy, mikrokrokowy),
A co to za zwierz?? Gdzie znalazles informacje o takowych?

Adam85
-
-

Postautor: Adam85 » 7 lis 2007, o 10:59

silniki elektryczne mogą mieć kilka zasilanych faz (uzwojeń) popularny jest np. silnik trójfazowy (zasilany siłą) i jest do tego analogia w silnikach krokowych. Jeżeli mamy np. silnik 4-fazowy to algorytm sterowania dla niego może być bardziej skomplikowany niż dla 2-fazowego. Wynika to z potrzeby otrzymywania ułamkowych kroków takich jak 3/8 i utrzymaniu dla nich dużego momentu obrotowego albo dużej prędkości obrotowej. Tym ciężkim pytaniem zaszczycił mnie mój promotor. Interesują mnie algorytmy sterowania wielofazowymi silnikami krokowymi. PS ja pierwszy raz usłyszałem o nich od promotora :633:

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 7 lis 2007, o 13:39

Hmm... no to naprawde mocno ciekawe. Bo szczerze mowiac tez myslalem ze cos Ci sie poprostu pomylilo w pytaniu, ale skoro jestes pewny ze nie.

Dla mnie silniki krokowe sa jednak silnikami pradu stalego (odpowiednio sterowanego), i o ile jeszcze jakos od biedy potrafie sobie wyobrazic, ze mozna by przyjac prad staly 2 fazowy (choc jest to dosc kulawa terminologia, tzn. napiecie ujemne jako druga faze... obrocona o 180 st), to juz wiecej niz 2 faz pradu stalego nijak nie jestem w stanie wymyslic - byc moze jestem w bledzie, ani silniki el, ani elektroenergetyka nie byla moim konikiem, choc wszystkie z wymienionych przez Ciebie sposobow sterowania "2 fazowych" przerobilem sobie w ASM (mikrokrok tylko dla max 1/4, ale to bardziej kwestia rozbudowy sprzetu - nie kozystalem ze sprzetowych sterownikow zadnych). A moze promotorowi chodzilo o silniki w ktorych jest wiecej niz 2 pary uzwojen (sa wogole takie krokowe)... teraz to wymyslam jednak.

Poniewaz zawsze jestem ciekaw nieznanych mi rzeczy, a to mnie troche zaintrygowalo, wiec mam prosbe, jak sie czegos wiecej dowiesz, daj tu chocby wzmianke.

Adam85
-
-

Postautor: Adam85 » 7 lis 2007, o 18:55

U mnie występuje problem z nazywaniem rzeczy po imieniu. Chodzi mi właśnie o silniki które posiadają więcej niż dwa uzwojenia na stojanie. Dla nich są dwa sposoby sterowania: uni- i bipolarny, ponadto w zależności czy dla jednego kroku wykorzystujemy tylko jedno uzwojenie czy dwa albo na przemian jedno dwa to jakoś to tam nazywamy (sterowanie: falowe, pełnokrokowe, półkrokowe i minikrokowe). I teraz w zależności od ilości uzwojeń mamy różne kombinacje. Dziś dowiedziałem się, że są silniki z 4 uzwojeniami w klasycznym układzie (unipolarny) i z 5 uzwojeniami ale jak wygląda to w środku to nikt mi nie powiedział. Dodatkowo mojemu promotorowi chodzi też o sterowanie 3/8 i 5/8. o to kiedy mamy większą prędkość i moment obrotowy.
ps używałem słowa faza wymiennie z uzwojeniem

ps2 #

11394. Silniki

Silniki skokowe trójfazowe o zakresie momentów 1,5 do 16,5 Nm i o rozdzielczości 1000 skoków na obrót oraz możliwość pracy w mikrokroku (10000 skoków na obrót). Serwonapędy synchroniczne o zakresie momentów 0,32 do 42 Nm (0,4-9 kW) i rozdzielczości ...

ze strony http://katalog.xtech.pl/indeks/produkty_11_7.htm
jako ciekawostka

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 7 lis 2007, o 21:43

Zajrzyj do archiwum wydan EP, numery od 12/2003 do 6/2004. Powinno Ci troche wyjasnic "jak sa w srodku zbudowane" rozne silniki, w tym krokowe.

W tym o czym mowisz, 4-5 to nie uzwojenia, a jedynie odczepy ;) moze byc jeszcze 6 :619:

Ogolnie najwiekszy moment powinienes miec przy sterowaniu pelnokrokowym, przy mikrokrokowym masz najwieksza precyzje (im wiecej mikrokrokow tym wieksza precyzja), przy falowym mniejsza moc, ale za to mniejsza moc pobierana (takie cos za cos ;) ).

ROM
-
-

Postautor: ROM » 8 lis 2007, o 00:01

To mi wygląda na silniki BLDC, stosowane np. w HDD . Spróbuj zagoglować z tym hasłem.

Adam85
-
-

Postautor: Adam85 » 8 lis 2007, o 18:11

To po przeczytaniu EP rozumiem, że mogą być silniki krokowe z wieloma uzwojeniami. Ilość uzwojeń zależy od stojany, jeżeli ma ona kształt pierścienia z zębami do środka. W zależności ile tych zębów jest np 10 to mamy 5 uzwojeń i w zależności czy te uzwojenia mają odczepy czy też nie są one unipolarne bądź bipolarne. Sprawa komplikuje sie gdy mamy inną liczbę zębów na wirniku (silnik o zmiennej reluktancji) albo ilości biegunów N i S namagnesowanych na niego (silnik z magnesem trwałym). Teraz weźmy sobie silnik z magnesem trwałym o dwóch parach biegunów i 3 uzwojeniach bez odczepów (bipolarny). Dla jakich rodzajów sterowania silnik będzie miał największy moment obrotowy (pełnokrokowy tylko jak to wygląda czy dwie czy też trzy uzwojenia przewodzą prąd) jak zrobić aby miał większą precyzje (półkrokowy czyli jakoś przewodzi prąd 1 uzwojeni potem 2 następnie 3 znów 2 dalej 1 i tak w kółko :) ) falowy jakoś sobie wyobrażam. Jakby miał ktoś jakieś pomysły proszę pisać.

PS jak jest jakiś problem logiczny w moim rozumowaniu to się nie zdziwię :633:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”