Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z zasilaczem do lamp halogenowych typ:E15 Uwyj=11.6V

mario205
-
-
problem z zasilaczem do lamp halogenowych typ:E15 Uwyj=11.6V

Postautor: mario205 » 6 lis 2007, o 15:00

Witam wszystkich.Na wstepie zaznacze,ze nie jestem elektronikiem i w zwiazku z tym prosze o wyrozumialosc.Posiadam elektroniczny zasilacz do lamp halogenowych,ale niestety cos w nim nie gra,poniewaz na uzwojeniu pierwotnym toroidalnego trafo pojawia sie tylko 5.8V AC,a z wyliczenia przekladni trafo rownej ok 9,napiecie powinno byc ok 107V AC.Sprawdzilem kazdy element(wylutowujac go) i niby wszystkie sa ,,dobre,,.Oprocz widoczbnych na foto elementow R i C oraz diod i dlawika toroidowego,w zasilaczu wystepuja jeszcze:2x BUH 150 na radiatorach,1x BC337 oraz diak DB3C918.Oba tranzystoryBUH 150 mierzone miernikiem pokazaly wspolczynnik wzmocnienia=24,a BC 337 mial wzmocnienie 32.Wszystkie 3 tranzystory mierzone zostaly rowniez w sposob tradycyjny,czyli tak jak badamy diody i tez nie wykazywaly uszkodzenia.Podstawilem tez inny(nowy) BC 337 oraz diak DB3 C322,ale bez oczekiwanych rezultatow.Nie mam pojecia, w ktorych punktach sprawdzac napiecia,aby znalesc usterke.Moze ktos ma schemat z zaznaczonymi napieciami lub podpowie jak znalesc usterke, to bede wdzieczny.
Ps.widoczny na zdjeciu ,,luzny,, element na zoltych przewodach to termik,ktory bedzie przyklejony do jednego z BUH 150.
Załączniki
zasilacz E15.jpg
zasilacz awers.jpg
zasilacz rewers.jpg

gres
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gres » 12 lis 2007, o 16:46

witam

Piszesz że:

Posiadam elektroniczny zasilacz do lamp halogenowych,ale niestety cos w nim nie gra,poniewaz na uzwojeniu pierwotnym toroidalnego trafo pojawia sie tylko 5.8V AC,a z wyliczenia przekladni trafo rownej ok 9,napiecie powinno byc ok 107V AC

skoro nie jesteś elektronikiem skąd masz taką wiedzę??

Musisz wiedzieć że jest to przetwornica i napięcia w.cz. mierzone zwykłym miernikiem są mało wiarygodne więc przy takich napięciach impulsowych kiedyś możesz sobie uszkodzić miernik "oby się na tym skończyło".
Sugeruje że na wyjściu pojawia się napięcie stałe Uwyj=11.6V i zapewne uszkodzeniu uległa dioda na wyjściu "prostująca" napięcie które zasila halogeny.
Oczywiście mogę też się mylić, tylko wnioskuje z tego co napisałeś bo wróżką nie jestem. Chyba żebyś zrobił zdjęcia w trybie makro płytki i elementów to można by coś stwierdzić.
pozdrawiam gres:)

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”