Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz samochodowy i tuba pod Kompa ?

Jarek4DON
-
-
Kontaktowanie:
Wzmacniacz samochodowy i tuba pod Kompa ?

Postautor: Jarek4DON » 27 paź 2007, o 00:56

Witam was forumowicze :607: widzialem na forum duzo podobnych tematow jednak zaden nie odpowiadal dokladnie mojemu problemowi :605: A wiec problem jest taki ze mialem w samochodzie sprzet audio ( 4 glosniki ,tube , radio i wzmacniacz ) samochod ulegl wypadkowi i idzie do kasacji wiec raczej audio juz sie w nim nie przyda :625: i teraz pytanie ? jak podlaczyc wzmaka i tube pod kompa ? Wzmacniacz 4 kanalowy 4x 250 wat . Moze nie najwyzszych lotow przynajmniej mi ta firma nie jest znana TWISTER TW-1000 ( kosztowal mnie on jakies 3 miesiace temu okolo 400zł >Wzmacniacz< ) pod to tuba JBL CS 1204T ( 250RMS ) Obrazek w samochodzie calosc grala calkiem zacnie ( po 1 kanale na glosniki w tylniej polce i 2 kanaly zmostkowane na tube ) problem kabli mam rozwiazany poprostu wyciagne te z samochodu ( komplet kosztowal jakies 150zł ) Zasilanie : ? czytalem cos o zasilaczu komputerowym jednak moja wiedza i umiejetnosci raczej nie pozwola na zrobienie czegos takiego :608: co z zasilaczami 13V ? znalazlem na allegro cos takiego ? >Zasilacz< jednak jego rozmiar nie budzi mojego zaufania ( w samochodzie na postoju nie mozna bylo sluchac zbyt glosno muzyki bo wszystko gaslo - kondensatora nie zdazylem juz kupic :625: ) jakies innne propozycje ? bede bardzo wdzieczny za kazda pomoc . pozdrawiam

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 28 paź 2007, o 09:49

Witam! Zakładając teoretycznie, że faktycznie ten wzmacniacz ma 4 x 250W czyli 1kW, no to masz poważny problem żeby to zasilić dwunastoma woltami. Sprawność wzmacniacza jest 75%, sprawność dobrej przetwornicy też nie więcej, to wychodzi na to, że do zasilania tego potrzebujesz jakieś 1,5kW, co na przeliczenie prądowe daje jakieś 125A poboru z akumulatora lub z zasilacza! To może zamiast oglądać się za takim zasilaczem do łolkmena, to może lepiej od razu rozejrzyj się za starą spawarką i ją przerobić na zasilacz!
Może żeby było prościej, to sprawdź, jaki bezpiecznik siedzi na kablu zasilającym ten wzmacniacz, po wartości jego, można się z grubsza zorientować, jaka jest faktycznie moc tego wzmacniacza, no, bo chyba nie uwierzyłeś, że on ma faktycznie 1kW?
Pozdrawiam

Jarek4DON
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jarek4DON » 28 paź 2007, o 10:41

witam :) hmmm nawet nie liczylem na to ze ten wzmak ma 1000 wat poprostu zamiast tego wzmacniacza moglem kupic magnata 2x250 wat a zalezalo mi na 4 a nie dwoch kanalach :) na kablu + w samochodzie obok akumulatora mialem zamontowany bezpiecznik caliber oznaczenie na nim 5AG4CA a na samym wzmacniaczu jest bezpiecznik z ocnaczeniem 40 ? w zasadzie i tak nie wiem co to znaczy :D hehe pomoglo to w czyms ?

Jarek4DON
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jarek4DON » 29 paź 2007, o 20:00

dorwalem od kumpla zasilacz od kompa 300W ATX :) da sie cos zrobic panowie ?

Jarek4DON
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jarek4DON » 31 paź 2007, o 15:52

Widze ze chetnych do pomocy na tym forum nie zbyt wielu :623: Musialem sobie jakos poradzic i z pomoca kolegi uruchomilismy ten sprzet :) poki co nie mam na co narzekac nic sie nie grzeje a zasilacz ( uzylismy tego z kompa ) ,wzmacniacz i tuba wytrzymuja maxymalne obciazenie jakie moge im w domu zapodac ( pod to podlaczone sa glosniki logitech z-2300 ) Jesli ktos bedzie mial taki problem jak ja lub podobny to piszcie ja uczac sie na swoich bledach chetnie pomoge :) pozdro

Binoclo
-
-
Kontaktowanie:

Wzmacniacz samochodowy i tuba pod Kompa

Postautor: Binoclo » 2 lut 2009, o 20:33

Witaj i jak z tym zasilaczem? trzeba coś przerobic? bo ja tez mam taki pomysł

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 lut 2009, o 11:04

Nikt wam nie odpisał, bo nikomu nie chce się wałkować tego samego tematu po raz n. Trzeba użyć wyszukiwarki forum i poświęcić kilka chwil na znalezienie tego co was interesuje.

Jeśli chodzi o zasilacz ATX to nic nie trzeba przerabiać, po prostu w złączu zasilania płyty głównej trzeba zewrzeć/zmostkować zielony kabel z czarnym inaczej zasilacz nie ruszy.
Podpiąć sprzęt pod gałąź 12V i gotowe. Dla mnie i tak nie jest to zbyt szczęśliwe rozwiązanie, bo pewnie przy większych wysterowaniach wzmacniacza zasilacz będzie się wyłączał - zabezpieczenie? ;)

Binoclo
-
-
Kontaktowanie:

Wzmacniacz samochodowy i tuba pod Kompa

Postautor: Binoclo » 3 lut 2009, o 11:44

ja sie boje ze sprzet spale... bo zasilacz to nic... ale tuba :/

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 3 lut 2009, o 13:32

ja sie boje ze sprzet spale
Do odważnych świat należy :619:

Binoclo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Binoclo » 3 lut 2009, o 16:02

taaak:d ja moze jednak poszukam zasilacza na allegro :D takiego jak potrzebuje:)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 lut 2009, o 13:20

Kup toroida 10V≈ 10A 150W do tego mostek prostujący 15A, kondensator elektrolityczny 10.000uF 25V i gotowe.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”