Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDźwięk a mikrokontrolery
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam, tak sobie szukałem na rożnych forach i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie, co można podłączyć do układu mikrokontrolera, w moim przypadku ATMega, zeby mieć dźwięk, nie chodzi mi o układy ISD, bo takowe już mam i jakość nie jest za rewelacyjna. Czy ktoś próbował podłączyć np. odtwarzacz przenośny mp3, albo coś innego? cokolwiek co da się wysterować łatwo, szybko i przyjemnie i będzie dobrze brzmieć? Jakieś propozycje?
Mozna sobie podlaczyc wiele rzeczy... np. (zaleznie od wersji ATMegi) wykozystac wbudowany DAC i... juz mozesz puszczac prasta muzyczke
Nie wystacza? To moze VS1001 (lub jego nastepcy)?? Poczytaj o Yamppie. Sa tego tony w sieci (tekstow znaczy sie).
Wszystko zalezy od tego co, i jakim kosztem chcesz uzyskac.
Nie wystacza? To moze VS1001 (lub jego nastepcy)?? Poczytaj o Yamppie. Sa tego tony w sieci (tekstow znaczy sie).
Wszystko zalezy od tego co, i jakim kosztem chcesz uzyskac.
Raczej nie chodzi mi o koszt, głównie chodzi o prostotę i łatwość obsługi, może są jakieś moduły z kartami pamięci które można podłączyć do mikrokontrolera??, chodzi mi o układ, który przysłowiowo ma zasilanie, wyjście na głośnik/wzmacniacz i pinu do sterowania play/stop/reset itp, no i oczywiście da się na tym pracować szybko.
A może jeszcze inaczej, może ktoś tutaj ma coś takiego w swojej kolekcji? A może coś podobnego i jest w stanie coś takiego zbudować, jak co zapraszam na priva, porozmawiamy, oczywiście nie mówimy tutaj o darmówkach
A może jeszcze inaczej, może ktoś tutaj ma coś takiego w swojej kolekcji? A może coś podobnego i jest w stanie coś takiego zbudować, jak co zapraszam na priva, porozmawiamy, oczywiście nie mówimy tutaj o darmówkach
No wiesz co... na tak postawione pytanie, to mozna juz chyba odpowiedziec jedynie nastepujaco:
Podlacz sobie ta ATMege do komputera, i zacznij sterowac nia WinAmpa. To jest proste do wykonania, a skoro koszt sie nie liczy... za to jakie beda mozliwosci. Nie tylko audio, ale i video, a nawet pograc bedziesz mogl.
Troche powazniej, oczywiscie sa moduly o ktorych piszesz... nie chce mi sie teraz wertowac, ale przerzuc 2-3 ostatnie numery EP zerkajac na reklamy, cos znajdziesz.
Podlacz sobie ta ATMege do komputera, i zacznij sterowac nia WinAmpa. To jest proste do wykonania, a skoro koszt sie nie liczy... za to jakie beda mozliwosci. Nie tylko audio, ale i video, a nawet pograc bedziesz mogl.
Troche powazniej, oczywiscie sa moduly o ktorych piszesz... nie chce mi sie teraz wertowac, ale przerzuc 2-3 ostatnie numery EP zerkajac na reklamy, cos znajdziesz.