Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięGenerator sygnału prostokąt/piła/sinus
Moderator:Jacek Bogusz
Witam. Szukam schematu takiego generatora 1kHz i tych trzech przebiegach.
Najlepiej jakiś w miarę prosty, ale wiarygodny i stabilny.
Zainteresowanym dzięki z góry.
Najlepiej jakiś w miarę prosty, ale wiarygodny i stabilny.
Zainteresowanym dzięki z góry.
-
- -
Witam! !00mV to jest stanowczo za mało, jak już to minimum z 1V amplitudy, bo inaczej nie wyregulujesz końcówki! Ta kość powinna być tania, generator idzie wysoko, wystarczy jak tylko zrobisz jedną sekcje do pasma akustycznego.
- Załączniki
-
- Generator P.3.rar
- (28KiB)Pobrany 561 razy
-
- Generator P.1.4.rar
- (13.85KiB)Pobrany 593 razy
1V to też wg mnie minimum. Proponowane przez Janka schematy wyglądają ciekawie, pozwoliłem je sobie też przekonwertować na odczytywany przez Windows format, bo nie wszyscy mają pod ręką jakiś program CAD :-)
Pozdr.
Pozdr.
- Załączniki
-
- generator.rar
- (15.33KiB)Pobrany 642 razy
A ja sobie jakiś czas temu kupiłem ten oto generatorek za 60zł + miernik częstotliwości na LCD i jestem z nich zadowolony
Przeczytaj pdf-a! To firma Nowy Elektronik, a modele kitów to: 150-K i 333-K.
Przeczytaj pdf-a! To firma Nowy Elektronik, a modele kitów to: 150-K i 333-K.
- Załączniki
-
- Warsztatowy generator funkcji 150-k.rar
- (130.1KiB)Pobrany 1234 razy
-
- -
LoL. To nie będą żadne ładne sinusy, trójkąty ani inne takie, nie da się tak wyfiltrować prostokąta aby takie coś mieć. Zbudowałem to. Żal patrzeć na te przebiegi, może jako jednostajny pisk w głośniku może być, ale do pomiarów to ja bym tego raczej nie użył. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 3ae3d8eae8 Obejrzyjcie to sobie - żenada. Za to niedawno zakupiłem scalak ICL8038 (23zł) i tamto ma już całkiem przyzwoite przebiegi (mocno pogięte na najniższych częstotliwościach, powyżej kilkuset Hz jest już ładnie). I przynajmniej działa jak należy i ma wyższą amplitudę...