Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBascom,czy ASEMBLER
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Witam mam pewiem problem, otóż mam programik napisany w asemblerze i chciałbym go skompilować w bascomie do pliku HEX i potem wgrać do procka,jak to zrobić????, proszę o pomoc.
Re: Bascom,czy ASEMBLER
ASM kompilować w Bascom'ie? Nie rozumiem. Chodzi Ci o wgranie przy pomocy Bascom'a gotowego HEX'a?Witam mam pewiem problem, otóż mam programik napisany w asemblerze i chciałbym go skompilować w bascomie do pliku HEX i potem wgrać do procka,jak to zrobić????, proszę o pomoc.
Do kompilacji ASM możesz użyć darmowego programu AVR Studio. Po skompilowaniu otrzymujesz pliki *.hex i *.bin (nie pamiętam czy obydwa; przynajmniej któryś z nich). Potem w Bascom'ie włączasz Manual Program i pojawai się okienko z zakładkami Flash ROM, EEPROM, Lock and Fuse Bits. Oczywiście pozostajesz w pierwszej zakładce. Następnie klikasz Buffer -> Load from file, następnie wybierasz plik z wsadem i otwierasz go. Pozostaje już tylko kliknięcie przycisku Write Buffer to Flash ROM.
Ale przed tym , łopatologicznie:Masz złe nawyki z Bascoma. Menu Build->Build albo F7.
1) Menu->Project->New Project
2)Wybierz Atmel Avr Assembler , zaptaszkuj "create initial file","create folder" ,wybierz katalog i nazwę dla swojego(?)projektu, wciśnij "Next"
3)Zaznacz(lewy panel) "Avr simulator" , (prawy panel) "AT90S2343" i wciśnij "Finish"
4)W nowo otwartym "okienku" wklej kod i na koniec... zrób to , co radzio radzi
Piotrek
No , dwie stówy na liczniku