Witam! Czy jest szansa, aby ten wzmacniacz http://www.audioton.republika.pl/gitarowiec.html zagrał bardziej, rokowo?
Czy zmieniając wartości elementów jest szansa, aby przedwzmacniacz zmienił dźwięk na bardziej przesterowany?
Pozdrawiam Piotr.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKIT AVT - WZMACNIACZ LAMPOWY- PRZESTEROWANIE.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Adam Tatuś, tomasz_jablonski, Moderatorzy
- piotrek534
- -
- Kontaktowanie:
Ostatnio zmieniony 2 paź 2007, o 06:57 przez piotrek534, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -
Witam! To jest kanał czysty i to niezły, na dwóch stopniach trudno jest uzyskać przesterowanie, tym bardziej, że tego typu barwa tonu wytłumia grubo ponad 50% sygnału! To, co wydaje Ci się przesterowane to pewnie wynika z ograniczonej mocy tego wzmacniacza, a obcięcie sinusoidy następuje na końcowej lampie przez zasilacz. Najkorzystniej byłoby w tej sytuacji dołożyć tor przesterowany równolegle, minimum na trzech stopniach. Na upartego mógłbyś dołożyć jeszcze jedną lampę pomiędzy końcówkę i przedwzmacniacz, w prawdzie zyskasz przester, ale pozbędziesz się tak wspaniałego czystego dźwięku, nic za darmo, coś za coś!
- piotrek534
- -
- Kontaktowanie:
dziękuję ci Janku za odpowiedz.czytam nie od dziś twoje posty z ciekawością.
moim wielkim mażeniem jest wykonanie przedwzmacniacza który byłby zaprojektowany dokładnie na pcb. wszystkie dopalacze które robię ze stron internetowych to typowe kostki do dopałki nie powiem są między nimi nie żle brzmiące i symulujące
brzmienie lampowe. ale to nie to samo co prawdziwa lampka taki przedwzmacniacz typowo lampowy byłby super. mam w rupieciach zasoby części oraz lampy. ale w pająku nigdy nie robiłem co mnie wcale nie odstrasza. nie mniej jednak jesli bym chciał zacząć to od czegoś łatwego. wiem że to nie pierwszy taki temat o przedwzm. lampowym
cóż może kiedyś?
chyba że jest ktoś kto ma taki przedwzmacniacz na pcb
heeeeeeeeeeeeeeelllllllpppppppp !!!!!!!!!!
moim wielkim mażeniem jest wykonanie przedwzmacniacza który byłby zaprojektowany dokładnie na pcb. wszystkie dopalacze które robię ze stron internetowych to typowe kostki do dopałki nie powiem są między nimi nie żle brzmiące i symulujące
brzmienie lampowe. ale to nie to samo co prawdziwa lampka taki przedwzmacniacz typowo lampowy byłby super. mam w rupieciach zasoby części oraz lampy. ale w pająku nigdy nie robiłem co mnie wcale nie odstrasza. nie mniej jednak jesli bym chciał zacząć to od czegoś łatwego. wiem że to nie pierwszy taki temat o przedwzm. lampowym
cóż może kiedyś?
chyba że jest ktoś kto ma taki przedwzmacniacz na pcb
heeeeeeeeeeeeeeelllllllpppppppp !!!!!!!!!!
-
- -
Powiem Ci, że przedwzmacniacz lampowy jest prościej zrobić jak tranzystorowy, problem jest tylko z zasilaczem wysoko napięciowym, ale w sumie tak czy tak to do obydwóch jest on potrzebny. Na tranzystorach na dwóch stopniach nie zrobisz przedwzmacniacza, a na dwóch stopniach lampowych, bez problemu. Proponuję chwyć na początek za to viewtopic.php?t=16514 jest to na 100% sprawdzone, a jak poczujesz różnicę to gwarantuje że półprzewodniki pójdą w kont! Dodatkową zaletą tego jest, że możesz podejść do tego z jakąkolwiek barwą tonu, bo jest podpinana na zewnątrz, wiec to też daje szerokie możliwości brzmieniowe, spróbuj, a nie pożałujesz!
- piotrek534
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
czy jest to dźwięk na zasadzie przesteru?
jak to brzmi?
Nie, to jest kanał czysty!
To też nie jest przester, to jest przedwzmacniacz zdecydowanie o bardziej czystym i szklistym, miękkim dźwięku, pod przester nie bardzo się to nadaje.Lampowy przedwzmacniacz z filtrem trzy stopniowym.
jest to tzw przester który można podpiąć pod końcówkę mocy?
z góry dziękuję :)
Jeżeli chodzi o przester, to zobacz to, viewtopic.php?t=16518 może Ci podejdzie, mnie osobiście on nie pasuje, choć wielu się tym zachwyca. Dobrze by było jakbyś napisał do Kolegi Pi-Vo, on jest jednym z lepszych praktykujących speców od przesterów, a w swoich zasobach ma sporo ciekawych rozwiązań!
- piotrek534
- -
- Kontaktowanie: