Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przechwytywanie obrazu z kamery CMOS

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:
Przechwytywanie obrazu z kamery CMOS

Postautor: Sova » 16 wrz 2007, o 14:10

Witam,

Posiadam kamerę internetową jaką widać na fotografii(Creative WebCam 5). Czy istnieje jakiś prosty i tani sposób, aby odebrać sygnał z matrycy CMOS i przekonwertować go na zwykły analogowy sygnał Video?

Z tyłu PCB mam układ SAA8116HL.
Bardzo proszę o pomoc

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 16 wrz 2007, o 14:20

zapomniałem fotografii :). W sumie nie wiem czy to jest matryca CMOS czy CCD :/
Załączniki
Obraz 001.jpg
Obraz 002.jpg
Obraz 003.jpg

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 16 wrz 2007, o 20:16

Z datasheetu układu SAA8116 wynika, że jeśli nie ma na płytce układu TDA8787 to jest to kamra CMOS. Zrobić z tego kompozytowy sygnał wideo będzie bardzo trudno. Co ciekawe, w układzie SAA8116 siedzi mikrokontroler 8051 więc można się pokusić o pobawienie się i np. wysłanie obrazu po I2C zamiast USB.

Możesz spisać oznaczenie tego 20 pinowego scalaka z prawej strony SAA? I porobic dokładniejsze zdjecia?

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 16 wrz 2007, o 21:26

Ten scalak to:

AT 0041
27LV520
Δ90XC

foty podeślę z rana( przy lepszym oświetleniu)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 17 wrz 2007, o 02:07

Pamiatka EPROM OTP, czyzby im na program zbraklo ;)

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 18 wrz 2007, o 21:06

Zastanawiam się, czy takie matryce CMOS mają jeden i tan sam interfejs? Wszystkie po kolei da się obsługiwać tak samo? Na wikipedii przeczytałem, że matryce takie odczytuje się jak pamięci sram, odczyt nie powoduje utraty danych w danej komórce. Istnieje możliwość obsłużenia matrycy np za pomocą AVR albo 8051? Nie chodzi mi zaraz o jakieś rejestrowanie stu klatek na sekundę, ale np jednej raz na jakiś czas?

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 19 wrz 2007, o 09:14

W pdfie znalazłem istotne dane:

PCLK - pixel input clock
ASCLK - clock 1 (pixel clock) or clock 2 (2 x pixel clock) output for ADC or CMOS sensor
PXL7 - PXL0 - pixel data input
SCL - I2C bus clock input/output (master/slave)
SDA - I2C bus data input/output (master/slave)
V - vertical synch. pulse input/output

Komunikacja pomiędzy układem a matrycą CMOS jest równoległa. Wartości napięć sięgają do 3.0 - 3.6V(optymalnie 3.3). Najważniejsze jest to, że matryca podaje 8-bitowe dane do układu. Myślę nad wywaleniem układu i daniu proca 80C51. Oczywiście dałbym bufory dopasowujące napięcia 5V-3.3V. Teraz zastanawiam się, czy proc, który siedzi w kostce SAA8116HL to zwykły proc z tej rodziny(C51) i przy taktowaniu 12MHz jeden cykl maszynowy trwa 1/1MHz, czy może to jednotaktowy proc, którego cykl maszynowy będzie trwał 1/12MHz.

Myślałem nad odczytaniem programu z kostki, może dałoby radę rozszyfrować kod ASM. Z drugiej strony matryca CMOS z wewnętrznym procem jest połączona jedynie za pomocą lini SDA, SCL(I2C). Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, czemu pamięć EEPROM połączona do matrycy ma służyć. Na pewno nie zczytuje obrazu bo przecież pamięci te mają ograniczoną ilość razy zapisu(co innego jakby tu siedział RAM).

Może zrobić jakiś rejestrator stanów logicznych i zobaczyć jakie dokładnie stany i w jakich momentach się pojawiają. Teraz kwestia, czy potrzeba mi rejestrator do 1MHz, czy do 12MHz?
Załączniki
s.GIF

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”